Monday, February 28, 2011

MAM: Nasi Goreng Cincai

Salam Isnin.

Harap semua sihat-sihat.

Dua hari cuti yang tak berapa nak cuti bagi aku sebab banyak kerja nak kena settle kan.

Demi memenuhi tuntutan hidup lah katanya.

Kesibukan selalunya akan membataskan kita untuk makan, especially yang duduk rumah sendiri dan malas hendak keluar makan atau mungkin pilihan di luar tak banyak, maka makan di rumah lagi selesa.

That’s the truth about human. Sometimes, permintaan kita tinggi, tetapi sumber yang terhad.

Eh…eh macam ekonomilah pulak

Yolk ni..kuning sungguh


Terus kepada point utama. Harini nak berkongsi rasa resipi paling senang di dunia. Jangan tutup mata, sebab kalau tutup mata, confirm tak jadi.

1 pinggan nasi. Untuk makan sorang. (Buat sorang-sorang sudah)
2 biji telur, pecahkan, pukul
1 biji bawang kecil, kupas, hiris
2 tangkai cili padi
3 ekor ikan bilis, bersihkan
Serbuk garam dan perasa

Simple, kan?

Meh tengok camne cara pembuatannya

1)Disebabkan bahan sikit, so tumbuk guna lesung batu pun cun jugak. Hancurkan bawang kecil, cili padi dan ikan bilis.

2)Dah sudah tu, panaskan kuali, bubuh minyak

3)Tumis rempah yang dah dilesung batukan tu (LOOOL)

4)Kacau lawa-lawa atas kuali, lepas tu bubuh nasi sepinggan tadi
Kacau lagi. Dah rata, bolehlah bubuh garam sikit, serbuk perasa sikit.

5)Kacau lawa-lawa. Lepas tu bubuh telur yang dah dipukul ke dalam nasi .

6)Part ni kena sentiasa kacau sebab telur mempunyai sifat coagulation yang tinggi bila dikenakan pada suhu yang panas. Tu sebab dia melekat atas kuali.

7)No worries, just kacau je dalam 5 minits.

8)Hidangkan atas pinggan arkopal yang cantik

Sedap kan? Cepat, mudah dan ringkas! Cubalah!!:))

‘memang masak orang malas’ muahahahaha

PS: Oscar harini ya.Hurmm ok my prediction will be like this:

Best Film: The Social Network
Best Director: David Fincher-Social Network
Best Actor: Javier Bardem- Biutiful (Walaupun aku akui persembahan Colin Firth-The King’s Speech memang hebat tak ingat)
Best Actress: Natalie Portman- Black Swan
Best Supporting Actor: Christian Bale- The Fighter
Best Supporting Actress: Melissa Leo- The Fighter

24 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

hahhaa...resepi org malas ek???heheheh

tengkorakemas said...

kalau aku bro bertangkai-tangkai cili padi aku letak, jadila nasi goreng cili padi hehe

bro, bukan malam tadi ke?aku ada bg dm kat twitter tanya result oscar kat bro mlm tadi haha

cik bebel said...

kalau org malas, dia makan nasi putih ngn telur goreng...xperlu nk pikir lesung batu bagai....ngeeee

julianasuparman said...

hahaha...lebihkan sket ikan bilis pasti mengancm..takat 3 ekor terselit celh gigi jek...hahaha

siti azizah Sang Pencinta said...

yum..yumm sedapnya ijal...

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->hahahaha

ha'a pojie.malas gila:)

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->perghh memang ko kaki pedas.hahaha

hari ni la bro. oo ko twit aku malam tadi ek..aku ta bukak twitter mlm tadi ar bro..

FaizalSulaiman said...

cik bebel --->faizal ni kira rajin sikit la kan?hehehehehe

FaizalSulaiman said...

julianasuparman --->hahaha

cukupla aku sorang makan, ju:))

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta--->ehehehehehe

sedap sampai menjilat pinggan tu, kak:)

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

alahai... terliur sikit...
nanti nak cuba juga...
tapi tunggu sampai rumahlah bulan 5 nanti...
tu pun kalau waktu tu kena uduk sorang2...
(n_n)

mR.sYaH said...

selalu juga buat dulu2.. tp skang sgt2 malas.. sebab kena masak nasi dulu.. hehe..

zixol said...

apesal ko punye nasik goreng aku nmpk ade nasi je???

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd --->jangan tunjuk depan mak mertua ni orkid:)) hehehhe

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH--->heheheheheh..hah tu den takle nolong laa,hehhee

FaizalSulaiman said...

zixol --->nama pun nasik goreng malas..hahahahaha

Adlan Solis said...

hahahaha..ya Rabbi..senang naw masak nasik goreng..hehe..

Nazz@Purple said...

tu kira rajin lgi tu..malas punya resipi..gaul je nasi ngan ape yg ade dlm peti ais tu..tak yah masak..

FaizalSulaiman said...

Adlan Solis --->namapun sesuai la.Malas.hahahaha

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple --->betul gak tu nazz. cadangan yg baik tuh=)

eqbalzack said...

faizal, bila nak jemput eq makan kat rumah ni..hehe

FaizalSulaiman said...

eqbalzack--->ngeh-ngeh

bleh aje. sy masak nasi goreng ni la.muahahahaha

get well soon bro eq!

apik pehe said...

haha..boh,bakpo jadi malah gini eh?hehe..xpo2..nati apik try jugok

FaizalSulaiman said...

apik pehe--->kawe bizi la apik.hahahahahaha

bz la sangat:P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR