Friday, February 25, 2011

Sarapan Pagi, Jom!

Gambar ihsan google


Salam Jumaat

Berapa kerat dalam membaca page blog ni sudah bersarapan pagi?

FYI, sarapan pagi adalah pengambilan makanan yang sangat penting dalam rutin harian Justify Fullseseorang manusia kerana pada waktu pagi lah tenaga mulai dijanakan dengan sepenuhnya.

Kira full of energy la nih

Tinggal di Malaysia sememangnya menawarkan pelbagai jenis makanan. Variasi sarapan pagi selalunya menjadi pilihan ramai warga Malaysia.

You name it, kita ada nasi lemak, lontong, roti canai, kuih muih, mee goreng, etc

Perlu diingat, pengambilan sarapan perlulah pada kadar kuantiti yang sepatutnya, sekadar mengalas perut untuk menjana tenaga, bukan makan menimbun lepas tu mata mula lah surrender untuk buat kerja ataupun nak study. Mulalah menguap sebab mengantuk.

Ambillah sarapan yang berkhasiat. Di pasaran kita ada pelbagai jenis minuman pagi yang menyihatkan seperti Milo Fuze, Nesvita hatta QuackerOat. Nak prepare pun senang. Macam biasalah, pengambilan sarapan yang berlebihan selalunya akan menyebabkan kandungan karbohidrat makin bertambah dan kandungan gula dalam darah mula tergedik gedik nak bagi kita penyakit.

Sayangi diri sendiri.

Sometimes, terma ‘eat all you can’ dah tak releven dah sekarang. Consequences nya dah semakin teruk. Terma ‘think before you can eat’ tu aku rasa lebih sesuai. Muehehehehe

Faizal Sulaiman:--> Skemanya entry harini..Macam batu! Lantak la ko labuu

Teaser dua, Keramat Lima. Ahad ni, InsyaAllah promo video plak selain siapakah 5 blogger yang sudi berkongsi pengalaman seram mereka:)

23 comments:

Adlan Solis said...

salam jumaat^^

hui3...en.faizal nampak nyer berceloteh mengenai sarapan pagi! anda dah sarapan? hehe...

sarapan is the starter for the day, nanti tak sarapan, as you said no energy no work to be done, and if the sarapan is too over (eat while you can)..then..tido la jawabnyer^^

have a nice day~

W. Hidney said...

memang skema hahaha

Mr.IX said...

celoteh pagi gitu...aku biasanya 'brunch' jer.... breakfast+lunch..hahha

FaizalSulaiman said...

Adlan Solis --->yeah.its a starter of a day! lembik badan kalau tak bekfes.muehehehe

FaizalSulaiman said...

W. Hidney--->cess

sedang mengalami writer's block la hidney.hahahahaha

FaizalSulaiman said...

Mr.IX --->ok gak.selalu gak wat,. nak jimat takya makan tengahari.hahahahahaha

cik bebel said...

terlambat breakfast,,,sama mcm lunch terus....selalu camtu...

epol said...

sekarang tengah gile nasi lemak simpang..ntah2 mak cik tu letak dadah agaknye..gile tol sarapan -.-"

FaizalSulaiman said...

cik bebel---> hahaha

bruch tros laa:)

FaizalSulaiman said...

epol ---> hahahaha

ha ko jangan.dia bubuh smething dlm santan tu.muehehehehehehehehe

zahidah dihaz said...

pagi tadi breakfast dngan roti canai...


New Entry: Semakin berusia semakin bernilai

FaizalSulaiman said...

zahidah dihaz ---> woh

sedap tuh!

Seri said...

sebelum masuk kelas kena sarapan dulu. nanti tak cukup tenaga nak marah budak. haha

Mah@mahu said...

Gila sedap gila sarapan pagi mcm ni naik lah kolestro aku lagi heheheh..

FaizalSulaiman said...

Seri --->muehehehehe

btol2.takde tenaga nak ajar.hahahaha

FaizalSulaiman said...

Mah@mahu--->gemok nanti weh.hahahahahaha

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

sarapan...
OE selalu ambil soya + air rumpai yang ibu OE bekalkan...
buek! tak sedap...
tapi disebabkan ibu OE kata itu berkhasiat...
ambil jelah...
mata pun tak ngantuk pergi kelas dan perut masih okey...

OE tak pernah ambil nasi atau mee pagi2...
nanti mesti jadi malas...
tak boleh jadi...
(n_n)

Muhamad Zaki Zafir said...

setuju, pagi2 ambil makanan bijirin sbg starter..tghri ambk heavy..petang makan awal, tp jgn ambil nasi, makan roti wholemeal, atau nasi sedikit je.

exercise? sudah tentu. :)

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd--->asal orkid sarapan ok la tu.hehehehe

ok air soya campur rumpai tu rasa mcm ne?

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir--->aku kena start exercise pagi2 mcm bulan lepas.bln ni terganggu jadual senam aku..

ghost writer said...

iskh..ok aper entry hari nih..takde nyer skema2..tuh ayat tradisional dah skema2 nih orang sebut...chillax!hihi

think before u eat ek..tepuk perut tanya akal..haha

sissyira said...

salam


erkk..jgnkan sarapan pagi,luch pun belum ni..hehe

tengkorakemas said...

selalu layan nasi lemak, nasi goreng..pekena rori canai pun sodap..hehe

tak pun minum nesvita dgn milo fuze pun ok gak bg aku bro.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR