Thursday, February 24, 2011

Erti Sejati


Salam

Kebelakangan ni fikiran kusut memikirkan draf kertas soalan yang perlu disiapkan. Biarlah buat awal-awal pun. Nanti senang.

Malam tadi selepas Maghrib, aku menonton siri kegemaran Desperate Housewives musim ke tujuh. Mungkin dah tak reliable, bila muncul siri-siri baru yang lebih segar macam remake Hawaian Five-O , Vampire Diares ataupun Glee.

Episode malam tadi ditunjukkan tentang seorang sahabat yang sekian lama menyukai salah sorang housewive ni, semasa zaman high school mereka, datang untuk mendermakan organ buah pinggang kepadanya.

Disambut dengan rasa teruja, suri rumah tu menerima tanpa ragu yang akhirnya membawa kepada pembongkaran yang doner tu memang sayangkan dia sebagai kawan. (yang akhirnya bertukar sayang, lebih pada kawan--->ignore part ni, ok.Tak penting)

Truth yang jarang kita jumpa dalam tahun mendatang seperti sekarang.

Ramai diantaranya lebih suka mengambil kesempatan. Kita mungkin ramai kawan, tapi berapa kerat yang sanggup bersama susah dan senang?

Adakala terma ‘close friend’ tu kedengara agak bullshit, sebabnya jarang di aplikasikan jika situasi genting berlaku.

A few questions always look up on my mind:
1) Nak ke kawan aku berkawan dengan aku kalau aku sudah tak ada duit?
2) Nak ke kawan aku berkawan dengan aku kalau muka aku sudah hodoh?
3) Nak ke kawan aku berkawan dengan aku kalau kaki aku sudah cacat?
4) Nak ke kawan aku berkawan dengan aku kalau aku gemuk dari asalnya kurus?

Masa kita sunyi, masa kita memerlukan seseorang, masa kita perlukan bahu untuk menangis sama…

…..berapa orang yang willing to hear our problems?.....

Ada jenis pula suka bertanya khabar, call untuk berbual mahupun chat bila adanya masa terluang.

Jika ini terjadi, kau tolonglah jaga hati kawan tu. Paling tidak pun balas mesejnya ke atau kau sendiri yang memulakan langkah untuk berbual, tak payah nak tunggu dia yang asyik-asyik bertanyakan khabar.

Selalulah give and take pada kawan yang betul-betul hargai hidup kita.

Walau apapun, buat teman-teman yang pernah hadir dalam hidup, memberi bantuan tak kira waktu, sokongan, kewangan, keceriaan dan kegembiraan, aku hargai jasa kau orang semua.

FaizalSulaiman:--->Ah sudah!! Writer's Block lagi..Kena cepat-cepat overcome neh!

22 comments:

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

oh OE tak pernah tengok desprate housewifes...
dari siri pertama pun memang tak pernah tengok...
kalau cerita orang putih, OE more to yang thrill punya... tak pun yang agak mencabar sikit...
macam prison break, jhon doe dan yang lain2...
tak pun yang macam ada hantu2 macam tu...
vempire diries, ghost wisper...
sebab dekat rumah OE suasana dia memang lain sikit... kitorang minat benda2 macam ni...

pasal kawan tu...
OE memang akuilah...
sampaikan OE rasa, lebih baik OE banyak kenalan sebab kalau kenalan buat hal, kita tak adalah kisah sangat...

untuk mencari sahabat yang terbaik, kita mesti jadi dulu...
sebab sahabat tu mencerminkan siapa diri kita...
itu orang cakaplah...

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd -->
haha

lama dah minat dr season 1.klakar and ada drama:)

yup.tp quote tu tak penah dengar la orkid. thanks sebab share ye orkid!

kawan lebih baik kut. kalau close friend tu bila dia ignore kita, itu lebih menyakitkan.

cik bebel sentiasa said...

FS, thanks malam td ek....muahahaha

jgn cari KAWAN, carilah SAHABAT...

SAHABAT akan tetap berada disisi kita walaupun semua KAWAN2 menjauhkan diri dari kita...

bardboo said...

x sangka ko pon layan citer tu..hehe..

Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

FaizalSulaiman said...

cik bebel sentiasa--->sama-sama

selalulah kita chat pasneh.hehehe

FaizalSulaiman said...

bardboo--->ko memang kena sangka.hahahahhaha

sissyira said...

salam


tak pernah tengok citer tu, tapi pasal soalan tu,,,nak jawab dalam hati je..heheh

FaizalSulaiman said...

sissyira ---> hehehehe

dalam hati, kita je yang tahu:)

bukankosong said...

kwn yg terbaik? susah nyer nk cari..entah rr..

FaizalSulaiman said...

bukankosong ---> yup.true, indeed!

mR.sYaH said...

hargai orang yang menghargai kitakan.. :D

epol said...

kawan ni ade mcm2..ade gak tego2 member lama..tapi wat boo layan aje..sedih tol

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

soklan yg cm ni la yg makin mmbuatkan kite mkin serabut..so chill bro!!!!

tengkorakemas said...

baru je berbual dengan salah seorang sahabat di telefon tadi..dia tanya bila aku mau ambil dvd one piece dual layer yg dipinjamkan kepadanya..

then bro, aku jawab, takpe simpan je dulu, ada masa kita jumpa dan boleh pulangkan dvd tu..

kalau aku bukan 'tauke' dvd, adakah aku punya kawan?

ya masih punya kawan..dvd tak sama nilainya dgn persahabatan..hehe

p/s:bro, aku pelat R, ko sudi berkawan dgn aku bro?

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---> betul tu syah.seriously sokong!

FaizalSulaiman said...

epol --->kawan tegur sebab mengambil berat, kan:)

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)---> chill with ourselves:)

senyum senyum selalu:)

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas--->persahabatan ni tinggi nilai nya.

aku tak pilih kawan,bro.aku lagi suka tambah kawan.ko macam mana pun, kita sama disisi Allah:)

mr.syazwan said...

ssh sekali ingin mendapat kwn sehidup semati

kwn sehidup ramai

huhu

thts y jgn lebih2 ngan kwn

utamakan family

sebab itu lebih akan bg kita

ceewah!

=_=

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--->agree sangat-sangat wan!

family first!

ghost writer said...

aku dah alami semua perkara yang melibatkan soal kawan sejati...

dan aku rasa di lingkungan duniaku tiada yang betul2 sejati kerna yang lain cuma untuk kepentingan peribadi...

bodek ramai lar..

tapi aku tetap ramai kawan...

FaizalSulaiman said...

ghost writer--->nak cr kawan memang senang.sahabat agak susah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR