Friday, February 04, 2011

Pusingnya Hidup Ni Macam Roda Impian. Saya Putar, Halim!

Keadaan banjir di Kota Tinggi. Air dah surut sikit nampaknya...


Salam

Once in a while, aku akan ingat kisah kecil-kecil hingusan bila mana aku bawak basikal dengan rantai asyik sangkak sebab kurang minyak. Ataupun betapa tidak bergayanya aku ke sekolah sebab dapat barang second hand dari Along yang masa kecilnya tak berapa nak pemurah tu^^

Jarak kami adik beradik tak adalah jauh sangat. Paling dekat ialah aku dengan Along.Selang setahun. Produktif betul Encik Leman* masa dia muda.hohoho

So sometimes adik beradik kecil-kecil ni, bila dikumpul bersama, sudah macam keretapi gamaknya.

Macam biasa, all the busy body makchicks-makchicks akan membuat rumusan harian tentang kehidupan mereka yang berkeluarga besar ni.

Harini makan apa… Emak masak apa.. Emak buat apa… Raya tahun ni baju warna apa..

Sorts of. Duduk kat satu tembok, dan mulalah gebang-menghabiskan masa-masa tak berfaedah typical housewives getting some dirt to discuss.

Masa tu manalah aku tahu kadang-kadang perbualan yang rancak tetiba bertukar senyap, whispering sebelum kuarlah dialek jawa, before continue chatting. The sign of ‘mengumpat’

Sometimes ada sesetengah tak realize yang anak sendiri sudah buat macam-macam perangai. Ada kes macam ni, ya. Anak orang ditegurnya macam apa. Anak sendiri, orang lain yang tegur, langsung tak boleh terima pulak.

Kalau boleh, sekor nyamuk pun tak bagi hinggap sebab sayang beno lah kat anak dia tu.

At last, si anak yang diharapkan jadi orang---jadik hantu berkeliaran menyusahkan orang lain.

Don’t say anything bad about others. Look at ourselves first.

Kita ni layak ke nak judging people?
Kita dah cukup bagus nak kata benda itu betul, buat ini salah semua?

Sebab hidup ni macam roda. Iyalah sekarang kau kat atas. Tengok orang bawah, keliling semua macam semut.

Nanti kau turun bawah juga. Merasa juga jadik semut tu macam mana…

*Encik Leman:ayah kepada penulis

26 comments:

zixol said...

og kampung kalau ko bawak kete mahal sket mule lah depa kata ko jual dadah..

eqbalzack said...

alam kita dah tenat faizal....

FaizalSulaiman said...

zixol --->hah! tau takpa. entah apa yang terfikir dalam kepala dorang entah. penat kot kumpul duit semata-mata nak beli kete.

*pasrah bunyiknye..haha

FaizalSulaiman said...

eqbalzack--->indeed tu bang eq! rasa macam hidup zaman dulu lagi selamat berbanding sekarang..

Muhamad Zaki Zafir said...

asal brgaya skt je mulalah jiran2 kata kaki melaram.adui, lbh baik melaram tp tutup aurat drp mengata org tp sendiri tudung pakai takat tutup rambut je, leher terbukak, menampakkan dada.

oh ini cerita seseorg pada aku.mangsa umpatan. :)

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---> jiran terlebih concern?
hahahaha

tu kata orang, depa yang lebih...

Fyza Feeza said...

asal balik lambat je,drang ckp merambu dgn jantan..weyh!!ingt pompuan ni boleh jalan2 dgn jantan je ke?tipikal nya surirumah yg at kg n felda ni kan??skang ni kan,drang sibuk tnye awat aku ta kawen lg,,nsib la aku da at kl.tapaya nak tadah telinga dgr pertanyaan drang tu sume.org ta kawen pon sibuk habaq sana sni..adoi!!

mr.syazwan said...

wah marah kat siapa ni faizal?

tpi mmg betul

pernah terjadi kat wan

cakap anak orang

tuptup

anak sendiri kena

mik ko!

tuhan bayar cash sekarang ni

=_=

cik bebel sentiasa said...

terbaeeekkkkk....bole share kat fb ni....hahahahha

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

yess...la ni dont judge the book by its cover...jz tink +ve je...

*maleh nk pikir org pya molot ni..

mR.sYaH said...

org yg mengata ni xprnh nak check diri sendiri dulu..

kenapa putar halim... bukan kiran ke skang.. heheh..

Tunjuk Bintang said...

yer la.. sebab keluarga ko dah berbangga sebab ko dah jadi "pendidik" kat IPT, dah ada keter waja yang x pernah nak bawak aq jalan2, asyik sibuk dengan anak2 murid sampai kawan2 pon terabai.. sekarang ko dh kat atas.. so bolehlah ko nak judge sesaper? katanya.. hahahaha.. xder la. family ko baik, ko pon baik kan en.faizal anak en.sulaiman..

Paan Ovrtd said...

that's why ada ketikanya kita kena jarakkan sedikit berkongsi persahabatan dengan orang di sekeliling. respect others space and time.

FaizalSulaiman said...

Fyza Feeza-->pedulikan saja fiza oii.bukan depa bagi awak makan, ok=)

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--->i loike ayat hujung wan..

Tuhan bayar cash skunk. indeed wan. Sangat tepat:)

FaizalSulaiman said...

cik bebel sentiasa --->share jangan tak share:)hehehehe

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->kita takkan mati pon kalau ada orang macam tu ok!ehehehe

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH --->oo kiran ek?

jaman faizal, masih halim osman,hehehehehe

FaizalSulaiman said...

Tunjuk Bintang --->pebenda la ko merepek ni weh.baca entry tu bebetul.sapa lak yang aku judge..

dah2 mengada ye carut kat sini.hahahaha..

keep my private life as minimum as well:)

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd--->indeed yes its true.hormati orang lain.there's another thing:)

sissyira said...

salam

lama tak dengar ayat tajuk entri ini...semoga kita semua sedar...




Jom Joint 1st contest syira --Contest 1 : Bila saya mati by sissyira

FaizalSulaiman said...

sissyira --->hidup berpusing:)

wah buat kontes.InsyaAllah Faizal join!

mesticun said...

kereta dah kena tengelam air....bukan senang basuh nanti ni.

# # mark zuckerberg berjumpa kembar jesse eisenberg !# #

FaizalSulaiman said...

mesticun--->tau takpa!:)

Seri said...

kata orang sayangkan anak tangan-tangankan

FaizalSulaiman said...

Seri --->yaaa betul ni:))hahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR