Wednesday, February 09, 2011

Kesempurnaan Bukan Segalanya: Black Swan-Review

Scary....


Menonton filem psychological drama ini mengajar aku tentang satu perkara:

Ada sesetengah manusia gemar mengejar kesempurnaan walaupun kesempurnaan dalam hidup ini umpama bajingan yang merosakkan naluri kebebasan.

Kau bayangkan, tiap hari buat benda sama. Masuk tidur awal, esok pagi buat benda sama—berutin---berdisiplin—dan tanpa merasa seronok menikmati dunia yang fana yang sekejap je ini.

Fana, katanya!

Ok sedikit synopsis:

Nina Sayers (Academy Award Nominee: Natalie Portman) ni penari ballet. Sangat dedicated, struggle untuk idop di company yang dia kerja tuh. Hidup plak dengan mak dia yang memang sangat disiplin (lakonan mantap Barbara Hersey). Bos company Nina (Vincent Cassel) dok mencari pengganti pemari veteran pementasan ‘Swan Queen’ yang dah nak diberhentikan (penampilan istimewa Wynona Rider) dan dalam bebanyak ballerina tu, Nina terpilih. Suka kemain la Nina ni sehinggalah hadirnya seorang ballerina yang dianggap bakal merampas wataknya itu, Lilly (Mila Kunis). FYI, Nina bakal membawa dua watak dalam pementasan ini iaitu ‘Black Swan’ dan ‘White Swan’ dan disinilah insiden berganti insiden mengejutkan bakal berlaku.

Kenapa aku suka Black Swan?

Mudah saja. Premis ceritanya lain. Menonjolkan mitos Angsa Hitam yang merasuki seseorang sehingga berubah perwatakan. In addition, melibatkan diri dengan sesuatu yang menuntut komitment adalah suatu disiplin yang sangat menakutkan. Black Swan memaparkan kehidupan ballerina yang penuh dengan latihan, tak boleh makan banyak, tak boleh gain weight selain looks yang tak berapa attractive--kerana tubuh badan yang kurus.

Atau...

Mungkin karya ini menjadi penyelamat kepada karier Natalie Portman yang suam suam malap tuh? hehehehe

Uiks..apa tuh?


Darren Aronofsky (pengarah) sebelum ini berjaya menyelamatkan karier pelakon Mickey Rourke dalam filem The Wrestler. Aktor ini berjaya dinominasi Oscar tahun lepas. Lepas tu saja, Rourke tros ditawar berlakon Iron Man 2. Hah! Ambek!hahaha

Apa-apa pun, filem ini menjanjikan sesuatu yang berbeza dengan sedikit twist and turn dan mind plotting, selain kejutan di akhir cerita.

Akulah primadona angsa.muehehehe


Menerusi filem ni gak, penonton diajak untuk menerima kenyataan walaupun kenyataan itu pahit untuk ditelan. Tidak mudah berputus asa itu bagus, tetapi jika terlalu memaksa diri, ia secara tak langsung akan memakan diri kita sedikit demi sedikit. Menjadikan kita semakin takut dengan bayang-bayang sendiri…

12 comments:

Nazz@Purple said...

nanti nk tgk jgk..

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple --->tak rugi.incredibly thrilling:)

mr.syazwan said...

kalau nnt tgk kat wyg pakai ala2 topeng mcm tu ok x???


agagagagagagaga


=_=

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan -->pakai yang kat mata tuh:))

tengkorakemas said...

tak tgk lagi ni bro, black dahlia pun tak tgk lagi..(apsal tiba2 black dahlia haha) bro, dah tgk black dahlia?

mR.sYaH said...

mcm menarik nih.. suka citer psyko2 ni..

Muhamad Zaki Zafir said...

trprnjt tgk mata merah.haha. :D

stuju bro, tidak mudah berputus asa tu bgs, tp klu kita jd trlalu ambitious, bila gagal lg, lg jauh kita jatuh.

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->pernah dengar black dahlia.yg josh harnett berlakon tu kan?

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH --->selamat menonton syah:) best ok:)

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir--->kena pandai terima kenyataan.hehehehe

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

yup, tapi yg jadi perhatian aku..Scarlett tu..hehe

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->hehe:)scarlett dlm citer tu mcm tak banyak watak n mcm sama jer.hohoho

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR