Friday, February 18, 2011

Warna Sebenar Blogger: Aku Hargainya!


Salam

Terjebak dalam dunia blogger ini memerlukan satu pengorbanan yang bukan sedikit.

Iyalah, spent masa sikit sebab nak update entry, selain adakalanya perlu memikirkan apa yang ditulis itu perlu dibaca semula sebelum menekan butang publish.

Ya, kau orang punyai blog masing-masing dan masing-masing layak menulis apa saja terlintas di fikiran.

I mean you didn’t pay on what you write, kan? So sebab itulah a few bloggers claim, ‘ini blog aku, so aku punya sukalah’

But hey, wait a sec.

Apa yang kau tulis tu, dibaca followers. Some might hate, some might adore it.

Itu hak individu. Kita tak boleh paksa orang suka tulisan kita.

Sometimes, menjadi freelance writer ni membuatkan aku perlu menulis sesuatu yang tidak membazirkan masa pembaca, membacanya. Even kau orang yang sedang membaca entry ni pun, sudah bubuh kurang lebih lima enam minit untuk satu-satu blog.

Aku hargainya, ok!

You all know, aku jenis kaki update setiap hari, almost and from that moment, selalunya aku akan cuba elak menulis sesuatu yang wasted.

Readers sekarang sudah semakin bijak sebabnya banyak blog tumbuh macam bintang-bintang rancangan reality TV. Opsss.hahaha. Depa tahu menilai mana satu bacaan yang okey ataupun tidak.

Jangan sesekali menulis sesuatu isu semata-mata mahu mendapatkan traffic yang tinggi. Tulislah berdasarkan fakta selain mencambahkan idea supaya ianya tidak membosankan. Jangan malas mengolah. Followers tak ramai, tak apa. Asal ada loyal reader yang membaca dan meninggalkan komen untuk setiap entry yang kau orang tulis tu.


Jadilah diri sendiri ketika menulis. Hey, identity sendiri lebih mudah mendapat perhatian daripada copycat, ok

Jadilah macam resmi padi. Semakin berisi, semakin tunduk

ps 1: Button badge yang ada empat tu masih berada dalam simpanan. Tengah memikirkan bentuk giveaway yang paling sempoi gila!

ps 2: Beberapa hari yang agak sibuk. Tapi masih berkesempatan menonton muzikal ‘Burlesque’. Nanti aku review.
video
my ver of Dalam Gerimis. Kalau aku menang kontes Zaki, aku nyanyi full.muehehehehe
ps:aku acah je bro!!hehe

42 comments:

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE biasa2 jelah pasal orang yang suka tulis ikut suka nie sebab tak dinafikan kadang tu OE pun tulis entah apa2 je...
kadang tu nak mengingat peristiwa... kadang tu just suka2 sebab ada masa lapang yang kebiasaannya jarang ada masa lapang nie...

tapi OE kurang gemar kalau ada yang suka mengata blogger ini, suka mengata blogger sana... bukannya kita datang dari asas yang sama ke?
orang sekarang lebih banyak guna emosi dari fikiran... dan kadang tu tak sedar yang dia dah menyakitkan sesetengah pihak yang membaca...

yang copycat pula... itu OE no commentlah... sebab OE tak pernah jumpa walaupun OE suka follow bolg sana sini... tak pernah jumpa blog yang identical...
mungkin kadang cara orang A dengan orang B sama dari segi cara dia berfikir dan mengolah cerita...
tapi ada juga bezanya di sini sana...

oh OE rasa OE dah semakin skema comment blog orang... (n_n)

Lelaki Ini said...

betul2! setuju!
memg la blog kita..
tp ramai kowt yg baca..
esp sapa2 yg follow kita..
so...
jgn bazirkn masa depa

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd--->yang penting pengolahannya kan, orked? kalau pandai mengolah, mesti orang suka baca:P

faizal rasa, orked takde hal dalam bab mengolah ni.

setuju kalau sesetengah blogger menulis ikut emosi, tu yang ada kuar maki hamun semua tu.hehehehe

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini --->setuju. waspada ketika menulis.

aku regular baca entry ko, ok.hehehehehehe

cik bebel sentiasa said...

bahaya salah tulis ni...bole memeakan diri....


nape cik bebel malas nak update????waaaaaaa

Adlan Solis said...

salam..

saya suka entri anda..yup. tak semua orang suka apa yang kita tulis.. terserah kepada followers untuk menilai.. kalau tak suka.. diorang boleh unfollow yer tak? huuu

yang penting jadilah diri sendiri.. whats wrong being yourself right? =)

salam jumaat^^

FaizalSulaiman said...

cik bebel sentiasa--->update cik bebel oii.hehehehe

FaizalSulaiman said...

Adlan Solis --->thanks bro!

mereka menilai, kita tulis but sometimes lagi kesian, follower ramai tapi entry macam dipandang sepi..

Lady Waleane said...

ya betul tu encik penulis.. yang penting jadilah diri sendiri :)

bardboo said...

yg penting tulis biar ikhlas..hehe..

dn bg aku, aku xmau tulis gosip2 artis ni.sbb kalo xbetul, dah macam kita ni menyebarkan fitnah..btol x?

Jom Lawat: Blog Bardboo
Make Your Own Personalized Gifts Here

ViNN said...

hoho..
mybe senang kot, copy paste gosip panas, publish, letak ads, ramai klik, dapat duit..

shahirahkhairudin said...

oh yes !! ada point OE di atas menarik minat shira.. 'masaleha'nya kopiket.. sangat menjengkelkan apatah lagi yang cuma reti copy tapi tak reti-reti nak creditkan balik. tak ada etika. bukan kedekut tau. cuma hey ! give some credits la sebab tu kerja kita..

btw, FS.. so far post FS tak pernah lagi menghampakan. keep writing !

Adlan Solis said...

tetibe setuju pulak dengan bardboo..^^

FaizalSulaiman said...

Lady Waleane--->identiti sendiri lebih disukai dari copycat kan?:)

FaizalSulaiman said...

bardboo --->itu aku setuju. kut ya pun nak update blog, takyala nak wat entry murahan sebabnya somnetimes ia menunjukkan lagi kebodohan diri sendiri

FaizalSulaiman said...

ViNN--->kena gali banyak gosip..mcm ckp bard, kalau tak betul, leh sebar dosa weh.hahaha

tima kasih singgah, vinn!

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin--->thanks shira!

yup ada sesetengah tu kadang2 dah buat blogger lain marah sebab copy tanpa credit.

plagiat tuh!

FaizalSulaiman said...

Adlan Solis--->point bard ada banya betulnya.

yang penting, ikhlas!

apik pehe said...

huhu..apik ni x reti la dalam penulisan blog..

iyllienaz said...

hahaha..harap2 menang contest zaki..ley dgr faizal nyanyi..

FaizalSulaiman said...

apik pehe--->aishh jangan ckp gitu.

deme buleh tulis punyalah:)

FaizalSulaiman said...

iyllienaz --->ille klik kat vid tu.dengar la sore faizal,muehehe

zixol said...

nak jadi resmi ubi boleh x?

diam diam ubi berisi

NUke_Rude said...

blog ko.. sukehati ko lah!!


boleh?

FaizalSulaiman said...

zixol --->boleh je.asal jgn diam-diam besi sudahlah:P

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --->wah

katanya:P

Mr.IX said...

memang tulis tak kena bayar kan...tp still kena responsible dgn pe yg di tulis....hehhe

Klik-Klik-Klik!! :
Minat Yuna? Try dengar lagu dari penyanyi ni lak...!!!

p/s: sinopsis tu......ermmm... aku rasa klu tunggu aku lambat la jawabnya.... xde subtitute ke..huhuhu

FaizalSulaiman said...

Mr.IX --->hehehe

ok aku cuba carik nanti yek mal:)

still wanna u participate.apa2 PM aku kat FB k:)

Muhamad Zaki Zafir said...

nyanyi full la bro..sikit sgt haritu.haha. :D

setuju dgn ko bro.kdg2 aku pun naik meluat lah dgn blogger yg tulis suka hati dia lps tu kata "ikut suka aku lah tulis kalau tak suka tekan butang X kat atas belah kanan tu".

kita bertanggungjawab atas penulisan kita kan? x blh sakitkan hati org lain. :)

DaddyDian said...

aku tak berapa suka baca entry yg panjang... tapi pagi ni aku baca entri nko ni habis... hehe..

tengkorakemas said...

blogger punya tanggungjawab dan boleh mempengaruhi org lain..hehe

aku cuma boleh cakap aku tak berapa gemar entri artis..tapi filem memang layan.. :D

bro, Burlesque? Cher dan christina?

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->haha

ok kang aku nyanyi full version:P

mungkin sesetengah blogger ada prinsip sendiri, so camtula dia buat, kot:)

FaizalSulaiman said...

DaddyDian --->thanks bro!!!!

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->yup burlesque yang tulah:)

ghost writer said...

1st..mekasih kerna tahu menghargai bentuk penulisan blog dan menerapkan konsep serta pendirian tentang blog...meskipun ia sukar untuk dijelaskan pada semua blogger.

epol said...

dah lamae tak jenguk blog..haha kipidap bro..semoga blog intuisi leh jadi camni gak..hehehe

mr.syazwan said...

S.E.T.U.J.U

apa kata kamu

tpi blogger baru bukan nak cakap apalah

tak sampai setahun follower gile kencang beribu2 ni

tpi komen yg ado.. apakah itu?

baik follower yg x sampai beribu ni komen kencang gak org review kencang gak kan?? haha

KEEP BLOGGING EN FAIZAL

WAN SENTIASA MENYOKONG KARYA2 KAMU

=_=

sissyira said...

salam

setuju tu,, yang pasti saya mengaku saya bukan penulis yang hebat.huhu

FaizalSulaiman said...

ghost writer--->rambutnya je sama hitam.hati lain-lain:)

FaizalSulaiman said...

epol--->thanks epol!

ko pun sama,keep up menulis,k:)

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->terima kasih wan!

mungkin sebab ikut rules, i folo, u folo kot.

same goes to wan jugak, k!

FaizalSulaiman said...

sissyira --->:)

tak apa..yang penting sentiasa mahu meningkatkan diri sendiri, InsyaAllah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR