Monday, April 06, 2009

KAWEN ATUR?

Salam sumer?. Korang sihat ker?. Wah poyo semacam siot. Malumlah, hepi gila sebab esaimen aku yang menimbun cam gunung tuh dah siaaaaap. Lega gila cam nak wat lompat bintang!. Muhahahahaha.Photobucket

So n3 kali ni, aku nak explore sket pasal isu “arranged marriage”.
K la, first of all, aku mang dlm keadaan terkejot gilavavi bila dpt tau isu kawen kena atur ni masih dipraktiskan di zaman sekarang. (gila skema ayat aku!)

Aku igt zaman dolu2 jer ada!.onion head

Kebanyakannya, perkara nih x lebey skadar nak mengeratkan silaturahim both parties. (mertua ngan biras). Tapi:-

1)Sian doe kat kawan yg nak kena kawen ngn org yang dia tak kenal tu...
2)Bleh ke wujud perasaan sayang nanti ek?
3)Kata la kalu perasaan syg tu sekadar lakonan jer, camne?

Pendapat korg lak camne? Rela tak kalau tetiba je parents korang nak kawenkan korang dengan someone yg korang tak kenal?.
Tapi skunk ni pon tak bley kira jugak. Kawen ikot pilihan hati, tapi bercerai berai akhirnya...
Apa kes??

Indera:-) Diluah mati mak, ditelan mati bapak. Pendam sajalah…

37 comments:

Shafia said...

Pejal ape kate ko copy paste yg aku taip pjg2 td. sbb aku da xlarat nak menaip dgn penuh sopan santun dan penuh skema ini. wah!

wana said...

xmau ohh kawen atur.. apa jek reason +ve tetap tak mau kawen atur...

kamu nak ke kawen atur..??

Indera said...

kata shafia--)ko hidup atas bumi allah pun sbb diorg so x salah klu ko nak iku.klu xnak ikut pun bole tp bwk bincang elok2.jgn sampai jatuh derhaka.what ever it is they are ur parents

Komen aku--)Yah..yah betol tuh

Wana--)x moh la cik wana. nak carik sendiri.huhuhu

pijie said...

ada lg ker...?
x pnah dgr lg skang ni.cam drama dlu2 jer.klu anak yg mintak mak dia tolong carikan tu adala...sbb dia x pndai nk cr sndiri atau sibuk ngn keje je.

tp biasa klu yg mak cari ni bagus jgk ler.diorng akan cr yg baik2 jer.maklumler org tua makan garam byk,lbih knal baik buruk seseorg berbanding anak muda yg masih mabok kepayang tu.

so,xde salahkan klu org tua yg cari.klu da ada calon sndiri tu pndai2 ler amik ati org tua.pandai2 ler mainkan peranan.
suap ler dorg ngn rasuah yg baik2 jer..
mesti kan terima ler

HAHAHAHAHA......

Indera said...

pijie--)itu mang betol.sokong sesangat coz pilihan org tua ni kebanyakknya baik2.
tapi kan..,
kata la the marriage is not going to work, so nak blame sape ek??
ehehehehe...

aLis Qay said...

tawakal je lah..
wee~~~

ps~bect jgk pat kawen ngn org x tau..kalo kekal kan bect..dpt bercinta mse kawen..

mse kawen leh nk ngade2 manje2 ngajok2 cam korng ngah ske bcinte skunk..
weee~~

Indera said...

alis qay--)cinta pas kawen mang syok.tapi kalau pasangan kita ok la.xpe, we always think positive.

rizz said...

zmn dulu2 bole la kwen xknl ni huhuu

abufudservice said...

aku ok je kalo mak aku plih..
sbb smua calon yg aku tnjuk kt dia,smua xbrknan..
alah, aku xksah sgt plihan org tua..
bg aku,plihan org tua aku mst bgus..

aku slalu pesan kt mak aku,kalo nk plih calon istri tuk aku,mst ikut syarat:yg ptg calon yg dia plih tu sggup jga aku n org tua aku time susah snang...pmpuan tu mst la ckup sfat,x smestinya cantik,ckup skadar sjuk mata memandang..

lg 1, cinta slpas kwin lg best..
biasa la, cinta bleh d pupuk ngan ksih syg..yg plg ptg jauh dr maksiat..

Anonymous said...

alah pijie, ko kwin je la ngan plihan hti ko tu..
org kajang er buah hti ko 2??
huahuahua....
sesuai bangat..
aku stuju bebonor ler komer kwen ngan dio...
jgn lupo ajok den skali....

heyrizal said...

LOR.. apa la susah sgt.. kalau tak sesuai pas kawin.. kawin je la lagi satu huhuhuuuu... best tak idea aku.

cik kedondong said...

aku suruh je parents ak carikkan
xde masalah
cume parents ak xnk carikan

kesian ak

cik kedondong said...

sape anonymous ni?
penakot

super said...

aku sokong ape yg abu gitau, pilihan ibubapa nie mmg bagus...x kn ler diorang nk kawenkn anak diorng ngan pasangan yg x elok, lg pun mcm ler kawen ngan pilihan ati 2 x de yg bercerai berai?? kn panjang pendek sesuatu jodoh 2 ditentukn Allah...lgpun mmg dlm Islam da gitau yg bercinta pas kawen lg nikmat...tgok je la org dulu2 kawen pilihan parents kekal hgga ke akhir hayat, ade jgk ler bercerai berai tp x sedasyat skrg...sbb ape?? sbb sikap org skrg yg lebih utamakn mende len dr umahtgga, lg pnting sunnah dan Al-Quran sbgai landasan dlm membina umahtgga yg bahagia, da gitau tp x nk ikut...mmg x dinafikn rupa paras, harta dan sikap menjadi aras panduan dlm memilih pasangan...tp mcm aku gitau td xkn org tua kita x tau menilai pilihan mereka sendiri...tp kalo mmg x berkenan di hati kita xkn nk tolak...kalo parents 2 x ksah xpe...kalo dipaksanye?? melawan nnti derhaka, berdosa besar...

-aku mmg suka pilihan hati sendiri, tp kalo da x jumpe pilihan org tua pun apa salahnye, lgpun parents aku penah gitau yg diorng leh carikn tp still ikut aku nye taste :)

kawan BOB said...

hahahaha...betul 2 anonymous, pijie 2 kawen je ngan org kajang 2, nnti kawen leh la wat kenduri mkn sate kajang, wat la sate daging rusa ke arnab ke x pun kambing, wow mesti gempak nyer

aku mesti mkn byk giler, bole besar cam kawan aku,bob hehehehe

kalo ko kawen nnti piji jgn lupe pggil aku jd pengapit...

Indera said...

abufudservice--)diakui pilihan mak bapak adalah yang terbaik. tapi cam aku cakap ngan pijie ar.
"camne kalau the marriange didn't work at all"?.x pasal2 anak salahkan mak bapak. tapi kebiasannya pilhan mak bapak ni berkekalan.

anonymous--)hehehe.ang ni tau nak kenakan org jer.

heyrizal--)besh la idea ko bro. muhahahaha.

cik kedondong--)parents cik memberi kebebasan. liberal dlm mendidik anak ada gunanya jugak.

Indera said...

super--)alamak, cik abang dah wat kuar fakta la. LOL

kawan BOB said--) betol tuh ko kawen jer ngan org kajang tuh. lagipon mang parents dia suh carik sendiri..hehehehe

jgn mara a cik kedondong..

PoOhEm0 said...

erm...

its ok pa kan2..

kawen atur...
orang bercinta lepas kawen lagi bagus dari bercinta dulu baru kawen...

kalu bercinta dulu..
masing2 akan cepat rasa jemu coz dah bertahun2 couple, asyik tgk muka yg sama, tangan dah kematu coz tiap2 ari asyik jln berpimpinan tangan...

kalu bercinta selepas kawen..
kita xkenal dier..
dier xknl kita...
oleh itu mereka akn saling nak mengenali membuatkan mereka lebih menyanyangi antara satu sama lain...

so...

its ok what, kawen atur nie...

hihihi

p/s:soey2 kalu pa yg pooh cakap nie salah...
hihihi

Anonymous said...

abg pijie malu ke nk blas komen sy??huahuahua......
super mmg pandai, t knduri xpyah susah2..wt je mkan satay..
t pelamin wt kt dapan kdai satay hj samuri...
kuikuikuikui....
jgn lupo jemput den...

kawan BOB said...

bob, dgr khabar mak engko da plih calon tuk ngko??
tulke??
@
ngko da ado plihan sdri??
sapo org 2??
org trggnu erk??
yg kcik2 2 ke??
nama pe da??

Mr.shari said...

kih kih..
citer ni melibatkan ko ke bro??
or xde kaitan samada yg masih atau yg telah mati??
haha

:]

kawan BOB said...

trlibat scara xlansung...
&
x terlibat scara lansung....

hahaha...

pijie said...

igt ak tkut ker..?
mmg berani btul ler anonynous ni...
cam nk kena ngn ak jer..

ak rasa cam knal jer ayat bdk ni..mesti budak yg kesunyian ni..yg telah ditinggalkan kekasih sbb tu jeles sgt ngn aku.
hahaha...gersang ker..?

da ler pg nati ada test,,smpat lg nk kenakan ak..g ler stdy nuh.esk nk kena antar research lgk.kata byk lg x siap....hahahaha

Bob said...

Biar la mak aku ada calon ke,aku yg ada calon ke,bkn ko yg nk kawen...

kecik2 jgn sebut,nati ada org mrh...

dh la guna nama kwn BOB...ko tu bkn kwn BOB yg sebenar...sbb kwn BOB ada dgn aku skrg...

Budak MSU said...

plastik btul ler abufudservices ni..ayat x leh blah.
aritu da ada awek yg baik,sejuk mata memandang tp tetap main kayu tiga sampai bdk tu menangis 3 hari 3 mlm..
ni ler lelaki,dasar buaya tembaga.smua dia nk telan.ak rasa awek dia( bekas awek sbb da putus )ni adalah 50 kali lebih baik drp skandal yg dia bwk kluar tu...x berbaloi lngsung..

org2 macam ni ler yg merosakkan nama lelaki..smpai di cop lelaki sama jer.cam post yg terdahulu..dia ni ibarat nila yg merosakkan susu sebelanga..bgai musuh dlm selimut dan duri dlm daging..gunting dlm lipatan bg kaum lelaki.

wahai kaum lelaki,apa yg patut kita lakukan pada manusia seperti ini?
nk kasi ker?
vasektomi?
atau sula?

sila bg komen anda...

exkawan BOB said...

owh, ko ni x mngenang budi lansung..
ada ke kwan ko tlg ko time ko tggal wallet???
tp xpe, aku xkesah pun..
kalo xnk kwan pun xpe..
aku hanya nk kwan ngan org yg btul2 aku rase leh wt kwan jer....

kawan BOB said...

mende nih, skjp kwn bob pas2 ex kawan bob plak, x malu ke gune nama org len?? kalo x tau letak je nama anonymous...x pun john doe ker, susah2 boh je nama sendri...ade bran?? mgkn insan ini adalah salah satu mngsa kawen atur?? lg satu yg anonymous 2 boh nama super watper...yg nk mkn kenduri satay aku lor...bkn nyer super

the virus said...

jgn bikin ribut...yg penting korng sume x kena kawen atur kn?? kn??

pasal kawen atur ni...penah terjadi kt member aku di mana dr merisik, meminang, akad nikah hgga la ke jnjg pelamin sumernyer di atur oleh parents ngan sedara dia

x yah susah kepala otak nk pikir sendri cam dak nabil raja lawak 2 slalu gitau

sblom dia nk kawen aku penah tanya dia "hang x kisah ka mak pak hang atoq perkahwinan hang" dia ckp "nk kisah watpa aku kn pengantin"...ish..ish..ish dia leh ckp camtu

oleh sbb aku nyer healthy curiosity aku pun follow la dia nyer susun atur perkahwinan dr merisik smpai la ke hari kenduri...mmg meriah la, aku tgok dua2 mempelai ok je, beraneka lauk pauk, rumah warna warni, penanggah punye la ramai, 2 x kira yg bhgn jaga lauk...punye ramai smpai leh blaga punggung, byk jgk la pinggan mgkuk yg pecah tp x kisah sbb mmg mantop la, org yg dtg pun seronok...x da yg balik nanges, siap bwk balik goodies pack lg

kesimpulannya di sini ialah suruh lah parents kta atur perkahwinan kita...x pun upah wedding planner, baru lah seronok, x kn nk kawen x da org nk atur, mesti boring tahap cipan giler la, x kn nk kawen instant...tp yg penting duit mesti cukop yea, kalo x lari bajet....

~hehehehehehehehehehe~

bitter choc said...

abg peja...ko mmg best!!!!~~
x psl2 kat sini mcm da jadi medan defending...huhuhu....
psl topik ni...mmg ade yg tknk kawen atur, ade ygsngaja cari cmni...mudah kate mereka!!
tp satu jela, hati mau kuat la pastu...yela, kalo da kawen dgn org yg tk dkenali lngsung kan...incek super mmg bgus..hujah yg ckup pnjang lebar n brniat mulia...pd abufudservice, jgn buat pmpuan nanges lg...walaupun diorg degil cmne pun psti diorg akn mncari llki gak...so dun kill da feeling~~

Bob said...

Kpd ex kwnBob: aku x kata x mau kwn dgn ko, aku ckp ko tu guna nama kwn bob sdgkn kwn bob yg sebenar ada dgn aku time tu...knp ko x guna je nama ko?takut ke?

ko ni mengungkit kebaikan yg ko buat,x ikhlas ke tlg org?aku klu tlg org,xpenah la nk ungkit2 ni...

cik melati said...

ala bob wat2 x ngaku lak ko syok kt org trgganu...simpan cemane pun lmbt laun org tau jgk
jgn disimpn prasaan yg membara 2
ke ade pilihan lain?
mmg dasar lelaki sukenye bkn pd yg satu, mesti nk spare, ini yg membuatkn org pmpuan ni hilang percaya kt laki2,kalo aku la aku sipak je...

exkawan BOB said...

aku bkan nk mgungkit kbaikan..
tp aku terkilan jer..
ye la ibarat mencurah i d daun kladi...

Anonymous said...

aku nak kawen atur!!sbb aku xde teman,so sad bebeh

cik kedondong said...

ish..pening pale ak ramai sgt yg dok tlg atur perkawenan ak
sebok la korg
tp idea korg tok buat sate kajang tu mmg best
tgu adik ak kawen la ak buat cmtu
hahah

nk tunggu ak lmbat lagiiiiii
jd sile kumpol duit byk2 ye
nanti nak 'salam kaut'

Anonymous said...

bdk msu??mcm knal jer ayat..
thu la tgh bhagia skang brsma ngan org kjang..
aku tumpang gembira kalo member aku bhagia..aku hrap abg pijie xjd
cm abyfudservice sudah..hahaha..

Anonymous said...

ala bdk msu??
kalo aib org nampak sgt..
pastu dk heboh2 plak..
2la psal mtor ex5 kaler biru hlang..

moralnya:jgn buka aib org, Tuhan nk tnjuk x tggu msa..lambat bangat je..

abufudservice said...

bitter choc:
trimas ats nsihat yg d beri.
akan ku pgg smp bebila..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR