Wednesday, April 15, 2009

KISAH REBUT MERIAM

Sbelom korang baca N3 ni kaitan topic di atas tak ada kena mengena ngan pompuan bernama Meriam ok. N3 kali ni aku nak citer sikit pasal filem terbaru kat panggung- Queens of Langkasuka.Ramai sangat citer pasal Pantas & Garang so aku ubah angin sikit. Mst korg curious (bagi follower yg rajen browse through my page n other readers) kenapa aku put must see, Queens of Langkasuka kat sidebar kanan aku tuh. Below are the reasons & benda besh sepanjang aku tonton filem ni:-

1)Filem ni aku follow developmentnye sejak tahun 2004 lagi. So nearly 5 years. From sketching of storyboard, costum draft samapila pada setting citer. Filem ni mengambil base citer rakyat Patanni kendian di tambah dgn major influence of Langkasuka power thousands years ago. Kisah Langkasuka dlm usaha memerangi lanun dengan mencipta meriam paling power dengan gabungan budak laut yg handal ilmu sihir Du Lam.(ilmu sihir laut)

2)Langkasuka adala nama lama bagi Kedah Tua, so basically don’t be surprise kalu citer ni ada pengaruh melayu siket (mang melayu pon). Nama seperti Prince Pahang, Queen Hijau, Queen Ungu, Queen Biru,Bintang, Pari, Haji Kadir (if I’m not mistaken) ada mention dlm filem ni.

3)Filem epik ni merupakan filem termahal dalam sejarah perfileman Thailand, diarahkan oleh pengarah terbest Nonzee Nimibutr (Nang Nak, Jan Dara). Filem ni gak mengambil masa 3 tahun untuk disiapkan.

4)Ada beberapa negeri disebutkan didalm filem ni mcm Makassar, Pahang, Jahor (Johor), Jawa dan China.

5)Filem ni asalnya bedurasi selama 105 minit!. Panjang doe. Tapi da dipendekkan utk version Malaysia, so jadikla dalam 90 minit ++

6)Suda ditayangkan di Thailand pada 2008 dan ada dah org upload dlm youtube.

7)Banyak pelakon top appears as guest appearance dlm epik ni mcm Winai Kributr ngan Inthira Chareonpura (laki bini dlm citer Nang Nak), selain model Jedsadaporn Pholdee.

8)Action yg x la melampau-lampau sgt (x dela terbang gila2 sana sini). Balance dgn romance & efek CGI yg nampak realistic. Worth Watching doe.

9)Oleh kerana terlalu banyak iklan sebelum citer bermula, penonton yg duduk selang 5 kerusi dari aku dah tertidur. Sumer org perasan kerana terdengar dengkurannyer. Ehehehe..

10)Hanya ada 12 org dalam panggung & masa pertengahan cerita, ada 3 org masuk ke panggung aku tuh. Naseb tak duduk. Salah daaa…



Indera-) Tunggu industri kita buat citer epik. PGL (movie) tak berapa berjaya dari segi kutipan. Kalaulah Hikayat Merong Mahawangsa dijadikan reality…

8 comments:

rizz said...

huhu maybe tgok gak cte ni..:p

Indera said...

besh rizz.maybe ada yg kata boring, tapi ok la.banyak konflik

wana said...

wah.. mesti tgk neh.. cam best jek kan

Indera said...

wana--)mang besh!

Mr.shari said...

uwaha!
rajin ko tgok movie bro,x ajak ak pon
ak bwu plan nak tgok citer ni.uhu

Indera said...

mr shari--)hahahaha.ciannyer lah. plan nak tengok lama dah. tunggu xmen:wolverine kuar panggung nih.uhuhuhu

pijie said...

mmg x rugi ler g tgk citer ni..
best giler..
ak nk jd cam Pari jer..
hahaha..

Indera said...

pijie--)pari??ouh ikan pari yg besar tuh?hahahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR