Thursday, April 16, 2009

NAK BAGI KE TAK YEK?

N3 ni aku fikir lama dah nak post, cume it takes time sikit sebab kesibukan aku skunk ni. Almaklumla minggu depan, aku dah nak final. Dalam pada tuh, sempat gak aku berblogging kan?. Ehehehehe. Menyedari content blog aku kebelakangan ni agak mengarut ntah apa2 ntah, so we back to KBKK thingy. Mesti ada reader yg prasan “apala mamat ni nak merapu kali nih”. Ehehehehe.
K kali ni aku nak citer ciket pasal isu mengemis dalam komuniti kita. Pena tak korang “diganggu” masa korang syok2 makan kat kedai ke, dok lepak2 kat taman ke atau tempat2 sewaktu dengannye?. Apa korang buat bila orang tu (pengemis) mintak duit kat korang. Korang terus bagi ke tak?. Kalu aku, terus terang tetiba jadik pemurah dan terus bagi. Ini tak sentuh isu ikhlas ke tidak ye, tapi aku still berfikir kat mana duit yg aku bagi tuh, “dilaburkan”. Kita bukan berkira sangat dengan nilai 1 Ringgit yg diberi, tapi kekadang curious sgt duit tu akan pergi ke mana akhirnya.


Kekadang kan, kesian tengok budak2 umur 8-10 tahun sudah di ajar minta sedekah. Kerana terrpaksa @ memang terdesak, itu aku tak tahu la. God Knows. Seyesh aku tak sampai hati bila budak tu cakap..

“Abang, buku ni murah je. Sedekah la abang”
Mang betol2 x sampai hati doe. So instead aku beli buku tu, aku hulur duit je (buku tu aku tak mampu nak beli, masa tu bajet agak sesak). Sama jugak halnya bila kena attack kat kedai makan. Selagi tak hulur duit, selagi tu tak blah (pengemis dewasa). Yang aku tak pahamnyer, ada sesetengah tu ada 2 kaki, 2 tangan, sempurna. Tapi tak taulah nak cakap. Tuhan mang tak suka orang bakhil, tapi kalau dah sampai tahap kita memberi tu dlm keadaan terpaksa, kita dapat pahala ke ek?. Pendapat korang camner lak?
Indera:-) Tangan yg memberi lebih mulia dari yg menerima.

*KBKK (Kemahiran Berfikir Kritis Kreatif, zaman2 aku skula dulu, dlm buku latihan musti ada benda alah ni)

6 comments:

rizz said...

kat area umh rizz rmai peminta sedekah..x suka..kdg2 agen dorg ni..

Indera said...

rizz--)2 lah.rasanya mang pakai agen kan?

NUke_Rude said...

hm.. kalo aku.. depends. kalo mmg takde duit, aku senyum jer, sambil berlalu pergi~

Indera said...

nuke--)pernah jugak wat camtu. kdg2 kita poooon x lepas kan?ehehehe

Remy.com said...

kalau remy lah kan, remy biasa wat dek jerk...

wat mcm x nmpk aper pon kat depan, huhu...

Indera said...

remy--)hehehe.kdg2 bila dah malas nak layan, biasa gak wat camtu.hahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR