Monday, February 22, 2010

AIRMATA MEMANG SENJATA WANITA


Salam;

Siapa setuju dengan quote di atas?

Secara peribadi, memang aku bersetuju. Sangat-sangat setuju.

Ini berikutan sebuah kisah yang terjadi beberapa hari lepas. Drama antara adik aku ngan GF dia. Aku takla mendengar butir-butir perbualan itu dengan jelas. Buat apa. Bazir tenaga je doh!.

Tapi, satu ayat takbole bla yang betol2 buat aku fikir banyak kali.

"Hah..tulah awak. Bila saya tegur sikit je dah start nak nangis. Cakap sket je tuh. Lum marah lagi", kata beliau sambil melayan GF nya yang sedang teresak2 sendu.

Then, dia sambung lagi;

"Awak menang lah. Tulah senjata awak. Mang saya tak bole nak kata apa lagi dah!", ujar beliau sebelum tersentap apabila makwe beliau menutup henfon ngan tiba2. Dia bangun dari tempat duduk sambil merenung aku ngan muka buat2 tak faham.

"Perempuan ngan air mata. Lemah..lemah. Kalah..kalah"
, bebel beliau membuat aku tersenyum.

Serius!!Totally agreed!

Benda sama berlaku bila aku tegur adik perempuan aku disebabkan kemalasan beliau, beberapa hari lepas.

Sekali nangis kau!. Mengalir air mata budak pompuan tu sebelum masuk bilik teresak-esak.

Cliche kan?

Tapi lain halnya ngan my ex-classmate aku masa kat Puncak dulu. Antara girl bersifat independent yang selalu mengagumkan aku dengan sikap beliau yg outspoken dan outstanding dengan mana2 situasi.

"Airmata tu bestfren wanita, musuh lelaki. Tapi bagi aku, aku selalu jadikan airmata sebagai kelegaan dan sebab tu aku jadikan kawan."


Suka tol aku ngan quote beliau neh.

FaizalSulaiman'sFootNote:---)Lelaki keras hati, nampak perempuan menangis, cair terus!. Itulah agaknya di dalam dunia ini, lelaki-wanita saling memerlukan. Berpasang-pasangan...


Gambar ihsan Google

28 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

sebabnya lelaki macam kita suka melindungi kaum perempuan...itu yang pantang nampak mereka nangis je, kita pun tumpang sedih tapi kalau lelaki nangis, terus perempuan kata, 'ek elleh, apa kes mamat ni?' haha =D

FaizalSulaiman said...

Blog Anuar Kamaruddin™---)betol tu Nuar.sokong2;)

epol said...

setuju sesgt..hehe

macammana pon kalo kita nak marah tapi bila pompuan tu dah start menangis mesti kita tak sampai hati n rasa bersalah..rasanya tu normal bagi mana2 laki kot..yang jenis ati kering je yang tak trase..hehehe

**xsanggup nk tgk ibu sendiri menangis sbb diri kita sendiri

FaizalSulaiman said...

epol ---)betol2 epol.

Mr.Homosapiensz said...

lelaki + perempuan kan saling melengkapi.....
hhihi

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)hehehe..ye tuh. betol2 Mal;)

mr.syazwan said...

lelaki ada ego nya tu xmau nagis depan2...

tpi wan kalau x tahan nagis je...

huahuahua

tuk pompuan ish x sampai ati wan nak bg pompuan tu nagis..

kesian kalau dia nagis tkt wan pun nagis sekali...

hahaha

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ---)wah sensitif tol wan.hehehe..bagus2 wan;)

aminsahari said...

yeayy.. sgt setuju dgn quote diatas..
boley mintak permission utk post title anda dlm blog saye? ;)

Nani Othman said...

em. nani ade kawan yang senang menangis ni (no i'm not saying i'm tough gile, tak)..suke sangat nangis smpai ppuan pun rimas.

takdelah senjata sangat pun. nangis die tu annoying, tak kesian pun.

keep blogging~!!

NUke_Rude said...

heh,
stuju jgak la.
but then, aku rs air mata laki yg jarang2 nk kuar tu lagi hebat penangannya. heh.

'AQILAH said...

kau cair ...heee

air mataku akan jatuh bila betul2 hati terusik..hhehehe

cik kedondong said...

wah..wah..sape yang cakap camtu..tp memang xleyh buat pe la pejal.biler da syg kan, mmg sng nanges.

kalo ko sound aku mcm mane pon aku leyh thn lg.aku leyh bls or mlawan.tapi kalo pji marah xleyh la.msti xdpt thn air mata tu.memang meleleh2 la sampai aku pon xtau nak buat camne.

green said...

setuju..tp kalu yg amek kesempatan lebih2 ngan air mata..

ak yg perempuan pun meluat..huhu

iyllienaz said...

tp klo aku tgok lelaki nanges lagi aku sedih wey..tu maknenya dah tahap lelaki tu xboleh tahan lagi sedihnya..sbb tu aku akan rasa kesian lagi..hehe

FaizalSulaiman said...

aminsahari---)boleh2 amin.silakan2;)

FaizalSulaiman said...

Nani Othman---)salam singgah Nani. Thanks sbb singgah ye.

Nangis pon annoying?. Pergh kalu kita mesti dah takde rasa simpati dah.hahaha..jahat;)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)yeah!!cayalah ayat ko bro.aku sokong. Mahal air mata lelaki neh;)

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)cair la.rasa kesian lak tgk pempuan menangis (seyesh!). kira ganas gakla ko ni ek.tak cepat sgt tersentuh.;)

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---)itu tanda sayang la tuh.hehe

ps--)alah cik.ko mst kenal sapa. yg jenis independent outspoken dlm kelas kita

FaizalSulaiman said...

green ---)warghh pempuan pon ckp camnih;)

FaizalSulaiman said...

iyllienaz---)haha..betol la iyllie. dah takle nak tanggung lagi dah;)

ai@reel said...

salam singgah..

jarang sungguh melihat lelaki mudah mengalirkan air mata ,kebiasaannya akan dicover oleh perilaku,contohnya buat2 x sedih....

lelaki selalu dikaitkan dengan ego tetapi ego lelaki itu adalah kejadian sifat semulajadi yg perlu ada pada lelaki yg bergelar pemimpin berbanding wanita yg sesuai sebagai pendidik kepada anak2 kera punyai emosi yg sangant dalam.

cik kedondong said...

sape ye?rase2 mcm lupe la.

FaizalSulaiman said...

ai@reel---)fakta tepat lah reel.seyesh!

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---)belom setahun tinggalkan kelas..dah lupa dia. cik dor la.;)

zulkbo said...

saya memang tak tahan kalau pompuan nangis ni..

Anonymous said...

air mata kalo dh nk kuar bkn boleh thn2...x minta simpati langsung pun...that our weakness,so don't blame us...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR