Monday, February 01, 2010

EGO DAN EMOSI, SIAPA MAHU MENGALAH?


Salam;

Hidup yang namanya manusia memang tak boleh lari dari perselisihan faham. Tak kira la samada antara kawan-kawan, suami-isteri, pakwe-awek, adik-beradik dan apa2 relationship yg boleh dikira perhubungan antara dua hati.

Faham ya?.

Bila berlakunya satu perselisihan faham, kita akan merasa satu perasaan yang sangat tidak selesa. Buat itu tak kena, buat ini tak kena.

Betul kan?

Dan bila terjadinya berselisihan faham ni, perkara pertama yang akan didahulukan adalah EGO dan EMOSI. Tunggu siapa dulu yang nak mengalah. Minta maaf atau apa jadah lagi yang berkaitan dengan hal2 memujuk hati.

Jujurnya, bila bercakap tentang ego, aku tak boleh nak auta banyak2. Lelaki egonya tinggi. Wanita pulak emosinya tinggi. Bila berlaku tidak sefahaman, lelaki akan ego. Jangan tanya kenapa,ya. Ego seorang lelaki berkait rapat dengan pride atau maruahnya. Mungkin menjadi satu kesalahan jika lelaki kalah dengan emosi lawannya.

Begitu juga wanita. Emosi dan wanita bagai kembar. Jangan pula dipersoal kenapa. Emosi seorang wanita berkait rapat dengan kelembutan hatinya. Sensitif perasaannya. Titis airmatanya setiap kali hatinya menderam marah sangat-sangat.

Antara dua, EGO dan EMOSI, satu ikatan yang mampu menyatukannya iaitu..

perasaan SAYANG.

Benar,

Bila kau masih ada perasaan sayang, kau akan mampu mengikat EGO dan EMOSI dengan seimbang. Tidak perlu tunggu mana-mana pihak untuk mengalah. Kalau kau salah, kau minta maaf. Kalau dia salah, dia minta maaf. Dalam perhubungan wajib ada pasang surutnya.

Jangan kau harap hubungan kau berlaku seperti dalam fairy tale. Maaf..ia mungkin tidak akan terjadi.

Dan dalam hubungan juga, kita perlu give and take. Jangan asyik harapkan lelaki nak memujuk ataupun wanita nak minta maaf. Sabar itu ada batasnya...

Jadi jikalau kau semua yang membaca ada berselisih faham dengan adik/abang/kakak kau ke, awek /pakwe kau ke, suami/isteri kau ke mahupun rakan2 kau ke, pergilah memohon maaf.

Kerana maaf itu adalah permulaan pada satu lembaran baru...

FaizalSulaiman'sFootNote---)Maaf dan berbaik sangka, satu amalan mulia;)

10 comments:

Frodo Baggins said...

>>___<<

berbaik sangka sesama manusia
ego n emosi sentiasa ada ..
camner nak handle jer ... agaggaga

ezzati said...

ego tu penting gak kengkadang...
tp, kalau terlampau ego tu..kengkadang memakan diri sendiri

iyllienaz said...

tapi lelaki lagi ego kan??haha..

hans said...

aku ego
itupun sebab dlu aku rasa aku terlalu baik


maaflah kalau lari topik tapi nak minta tolong kamu vote entry saya yang bernombor 19 di blog www.denaihati.com

lebih mudah nak faham sila click entry ini dan harap sudilah vote entry no 19 saya tu..

terima kasih yer n promotelah dkt member2 sama suruh vote entry saya

'AQILAH said...

lepas ni aku kena mintak maaf selalu..

FaizalSulaiman said...

Frodo Baggins--)betol bro.aku sokong.

FaizalSulaiman said...

ezzati--)tulah kan.sometimes we need it.tp kena control;)

FaizalSulaiman said...

iyllienaz --)yeah.tp tak semua lelaki ego tinggi kan?

FaizalSulaiman said...

hans--)cayalah hans.okay nanti aku vote okay.lama tol aku tak singgah blog ko wehh

FaizalSulaiman said...

'AQILAH--)bagus2 qilah.amalan mulia okay;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR