Friday, February 19, 2010

OSCAR 2010


Salam;

Majlis penganugerahan Oscar 2010 bakal berlangsung March 7, di Kodak Theater. Buat negara kita, pernah menjadi sejarah dulu apabila Best Actress Asia Pacific-49, Maya Karin (ketika itu menjadi VJ saluran V) terpilih untuk mengacarakan road to red carpet untuk Oscar edisi 79. Malahan filem epik Puteri Gunung Ledang juga disenarai pendek untuk 50 filem asing terbaik tak silap, setahun selepas itu.

Tahun lepas, menyaksikan filem adaptasi dari buku soalan, Slumdog Millionaire diangkat sbg Filem Terbaik!. Memang filem tu bagus!. Tahun ni menyaksikan 10 ya..sepuluh filem dicalonkan untuk Best Picture. Sebelom tu, meh jenguk kategori2 utama yg menjadi saingan sengit untuk Oscar Edisi 82 nih.

Best Actress in A Supporting Role
Penelope Cruz- Nine
Vera Farmiga- Up in The Air

Maggie Gyllenhaal- Crazy Heart
Anna Kendrick- Up in The Air
Mo'Nique- Precious

Prediction: Yeah!! Cruz sekali lagi dicalonkan untuk kategori ni selepas menang dlm kategori sama menerusi watak Maria Elena dlm Vicky Cristina Barcelona thn lepas. But sorry Cruz!. Aku dapat rasakan peluang cerah bakal berpihak kepada Mo'Nique (Precious) watak ibu yg mempunyai mental dysfunctional, mendera secara mental dan sexual anak perempuannya, Precious.


Best Actor in A Supporting Role

Mat Damon- Invictus
Woody Harrelson- The Messenger

Christopher Plummer- The Last Station
Stanley Tucci- The Lovely Bones
Cristoph Waltz- Inglorious Basterds

Prediction: Sumer hebat!. Seyesh!. Dua calon cambest iaitu Woody Harrelson dan Christopher Plummer menjadi tarikan kategori neh!. Perfomance Waltz dalam Inglorious gak tidak menghampakan!

Best Actress in A Leading Role

Sandra Bullock- In the Blind Side
Hellen Mirren- The Last Station
Carey Mulligan- An Education
Gabourey Sidebe- Precious

Meryl Streep- Julie & Julia

Prediction: Humang aiiiihhh!!!. Saingan hebat berlaku antara Bullock, Sidebe dan Streep. Tapi instict aku kuat mengatakan yang Sidebe akan memenangi kategori neh. Watak beliau sebagai budak pempuan obese yang didera ibunya (mental, physical dan sexual) bakal menarik perhatian juri. Tapi Bullock pon takle dipandang enteng (wah ayat!). Melalui film nih ,beliau berjaya memenangi Best Actress Drama di Golden Globe selain Streep yg turut cemerlang menerusi watak Julia Child dlm Julie&Julia.(kategori Best Actress Musical/Comedy)


Best Actor in a Leading Role

Jeff Bridges- Crazy Heart
George Clooney- Up in the Air
Colin Firth- A Single Man
Morgan Freeman- Invictus
Jeremy Renner- The Hurt Locker


Prediction:
Saingan 2 pemenang Oscar (Clooney dan Freeman). Sengit tol. Firth lak cemerlang sebagai lelaki sunyi bermasalah dalam A Single Man. Tetapi prediction aku lebih kepada watak dramatik Jeremy Renner (The Hurt Locker)


Best Achivement in Directing

James Cameron- Avatar
Katherine Bigelow- The Hurt Locker

Quentin Tarantino- Inglorious Basterds
Lee Daniels- Precious

Jason Reitman- Up in The Air

Prediction: Obviously James Cameron dgn project saga 'Avatar'. 3 tahun okay nak menyiapkan citer makhluk2 biru tuh!. Ngan kos berbilon selain mesej tentang alam semulajadi yg sgt kretif diolah. Puak2 Na'vi pon sgt real!.Tapi jgn dilupakan arahan berseni Tarantino ataupun mesej kemanusiaan Daniels (yg sebelum ni cemerlang ngan filem "Monsters Ball"-Helle Berry menang Best Actress menerusi filem neh)


Best Film (10 nominees)

1) Avatar
2)The Blind Side
3) District 9
4) An Education
5) The Hurt Locker
6) Inglorious Basterds
7) Precious
8) A Serious Man
9) Up
10) Up in The Air

Yang di atas memang aku susah nak predict. Tapi instict kuat kepada Avatar. Walaubagaimanapun Precious, Inglorious Basterds, District 9 dan Up in The Air mampu memberi saingan sengit;)

FaizalSulaiman'sFootNote:--) Waiting for the moment;)

ganbar ihsan Google

16 comments:

joegrimjow said...

jom join contest weekend@sheffield
ada 2 hari lagi sebelum ditutup
true meaning of love atau unity through sportmanship
anda pilih!
klik klik

FaizalSulaiman said...

joegrimjow --)bereh joe.nanti aku join.thanks;)

Aizat Si Lipan said...

aku rasa mmg avatar sapu la thn ni..

FaizalSulaiman said...

Aizat Si Lipan ---)rasanya mang btol la avatar menang;)

'AQILAH said...

aku sokong up..heee..

Frodo Baggins said...

avatar!!! terbaix dari ladang!


>>___<<

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...avatar..ok jugak...

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)yang tu pon bagus kan.lain dr yg lain animation nya;)

FaizalSulaiman said...

Frodo Baggins ---)warghhh cayalah!!!

FaizalSulaiman said...

Alimaz-Kembara Terasing ---)confirm menang avatar neh;)

Mr.Homosapiensz said...

Avatar The BEST!! coz Barrack Obama gi tgk kot...hha

hans said...

aku sokog Avatar
aku suka film tu
alam sekitar
penindasan
ketamakan

saadah saadun said...

aku rasa dan aku pilih avatar..
hahahaha

p/s: jake sully hot bebeh.. =p

FaizalSulaiman said...

saadah saadun --)bukan setakat jake sully. nyetiri yg cun tu pon hot gak apa.hahaha

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz---)wahhh pakcik tu pon gi tgk tuh.lesen besau nak menang.hahaha

FaizalSulaiman said...

hans---)tulah kan bro.byk mesej citer tuh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR