Thursday, February 11, 2010

PEMBERSIHAN MUKA BUKU

Salam;

Applikasi facebook semakin digemari ramai. Segenap lapis ada jaringan sosial ini.

Minggu ni baru aku perasan taukeh kedai roti canai kampung aku sendiri pon sudah ada facebook!

Perghh advance okay!. Bercakap tentang FB (facebook), kita memang tak boleh lari dengan followers/friends. Ruang sosial ini juga tempat dimana kita mencari kenalan baru. Macam aku, ramai di kalangan kawan2 FB nih adalah bloggers. Terima kasih daun keladi lah sebab add /approve aku okay!.

Satu benda aku nak cakap nih. Ini bukan ofensif!. Sekadar buat kau berfikir saja.

Bila kau tepek gambar hensem/cun..,semestinya ramai akan add/request walaupun ramai tak kenal akan kau..err secara peribadi lah. Mungkin pandangan pertama akan membuatkan orang yang tambah itu boleh kenal kau dengan lebih lanjut.

Tapi bila senarai Friends kau sudah melambak (ini disebabkan main add/approve saja), kau mula hendak delete lebihan2 yang tidak penting pada kau. Biasanya untuk kawan2 yang kau tak berapa hendak kenal @ yang kurang komen status kau @ kunun2 kau rimas dengan senarai yang ramai gabak itu.

Bagi aku tak salah kalau kita reject @ not approve request kawan2 yang kita tak kenal langsung @ kawan2 yang nak kenal awal2. Kalau dari mula kau sudah reject, ini menunjukkan yang kau jelas tak berminat dengan pelawaan itu.

Kita punyai pilihan, kan?
Jadi orang yang berkenan nak add kau tak lah terasa hati sangat bila dapat tau request dia tak berjaya!

Apa yang aku nampak, ramai facebookers yang biasanya mempunyai bilangan kawan yang ramai akan membuat "pembersihan" ni. Kadang2 siap tulis dalam status. So masa tu, masing2 akan rasa cuak sebab takut akan dibuang. Macam undi pulak!.

Bagi aku sendiri, proses pembersihan ni lagi susah nak dibuat. Sebab ini melibatkan proses nak jaga hati kawan FB kau. Mungkin ada yang tak kisah. Kawan FB kot?. Apalah sangat?!.

Tapi paling tidak pon, sensitiflah sikit. Kau kena fikir perasaan kawan tuh. Kenapa dia buang aku?. Menyemakkan je ke?. Tapi kenapa awal2 dulu, boleh pulak approve?.

Sebelum buang.., fikirlah dulu;)



FaizalSulaiman'sFootNote:--) Apsal view FB jadik lain?. Susah nak baca update status member2 lain!. Apa jadah nak tengok news feed tuh?adoyaiii!!!

10 comments:

hatta said...

yup...tindakan delete kawan yg sedia ada sure akan buat kawan kita tu sakit hati..

NUke_Rude said...

weh!! terasa dowh! ahaha.. baru je 2 mgu lepas wat spring cleaning kat FB! hahahaha

'AQILAH said...

delete kawan...tak pernah buat, tp selaluje kena..haha

Adahjay said...

buat pe approve kalo x nak in the 1st place? lainlah kalo dh gadoh besar bolehlah kan

epol said...

approve bila kenal..delete bila menyemak especially yang suka update status seminit skali..gila kan?

nway,berkawan bior seribu..ngeh

FaizalSulaiman said...

hatta---)salam hatta.thanks singgah bro;)

betol tu kan?hope kalu memula rasa cam takle nak care, takya ar approve kan?

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)ko delete aku tak, bro?hehehe..since FB berubah wajah neh, susa tol nak komen2 status ko.haha

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)huhu. kan?sian ko qilah!

FaizalSulaiman said...

Adahjay ---)couldn't agree more.betol cakap ko weh.

FaizalSulaiman said...

epol ---)yeah!!thanks bro approve aku lama dulu.anyway skunk ni FB ntah hape2 kan?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR