Monday, February 08, 2010

TOO PUSHY-DON'T DESPERATE-FIRST MOVE


Salam;

Pernah putus cinta? Kecewa?

Itu sudah lumrah. Adat katakan.

Lepas itu, mungkin sebulan dua (bagi yang tak boleh hidup dengan cinta-kasih sayang-whatsoever) atau bertahun-tahun, kau mungkin nak mencari pengganti.

Iyalah..tak salah kan nak mencuba semula?. Jadi disini bila kau berkeinginan kepada seseorang, langkah pertama, kau tak perlu terlalu mendesak. Jangan sesekali tergopoh gapah. Maklum saja pengalaman cinta lampau mungkin menyakitkan, jadi kau perlu berwaspada. Jangan terkejut kalau pasangan kau-wannabe your future boy/girlfriend tu tak bole terima, terus kau kena reject. Orang Kelantan kata "koho..koho". Sabar dalam usaha kau itu.

Langkah kedua, jangan tunjuk kau terdesak. Terdesak inginkan dambaan lelaki/perempuan (lama aku tak guna perkataan damba.haha). Jangan sesekali tunjukkan itu. Silap2 kau dituduh gila pulak. Baik2 kau nak kawan, terus kena reject. Ha..camno tuh?. Reject lagi!

Selepas itu, bila hati sudah suka, mulakan dengan langkah pertama. Tak salah kalau sorang perempuan approach lelaki. Di dunia serba canggih ini, perbuatan itu boleh digunapakai. Kita masing2 dianugerahkan perasaan. Kalau lama2 memendam rasa, apa jadi?

Tapi dalam hal bercinta, kau perlu memikirkan semasak-masaknya.Lebih2 yang mahu dijadikan suami/isteri. Kau kena kaji kesemuanya. Perkahwinan bukan sesuat yang mudah. Kau perlu berkongsi semuanya bila sudah disatukan nanti. Kesepakatan sangat penting. Beralah juga perkara pokok. Bertolak ansur dan memahami merupakan kuncinya...

FaizalSulaiman'sFootNote:--)Hidup ini indah sebenarnya. Jika kita memahami erti kehidupan yang sebenar

20 comments:

joegrimjow said...

like the last paraghraph

kawen awal mgkin penyelesaian

Frodo Baggins said...

>>__<<


hohohoho wa plak ske word "damba" itu
ada sesuatu yg seksi disitu
kehkehkehkeh ...

cikmemy said...

+++++++jgn cari gf/bf kalau dgn niat nk lupakan ex.sgt kejam eh tuk bakal gf/bf..bg da lupe baru cr lain eh..hihi

ezzati said...

koho koho..lama lak x dengar ayat tu

ai@reel said...

setuju dgn akhir en3 ini.

perkongsian itu perlu bila sudah berjanji utk sefidup dan semati bersama..

perkara yg sering kita lupa ialah sampai akhir hayat pun pasangan itu akan saling belajar memahami,saling bertolak ansur dan saling mencintai ....

touyakaruma said...

tak suka gadis yang terlalu mendesak

shamimi said...

suka langkah kedua.
u r right.
benda2 mcr jodoh tak perlu tergesa- gesa.
lg gopoh lg ssh nk dpt.
but it depend on dat gurl/boys whether it likes or not.
but nowadays ssh kn nk cr girlfriend.


p/s:gua senang2 srh mak gua crkn jew.

epol said...

setuju2..semua tu kena mulakan dgn langkah pertama..tak guna stakat admire je tapi tak approach..ape2pon pilih lah yang sepadan..n terima seadanyanya..

**dah lama tak berblogging -_-

GhOsToNe said...

pnh skali kapel then serik!

FaizalSulaiman said...

joegrimjow--)thanx joe.ya mungkin.tp harus keduanya matang dalam mengharungi kehidupan suami-isteri nanti

FaizalSulaiman said...

Frodo Baggins --)damba..ghairah rasanya.hahahaha

FaizalSulaiman said...

cikmemy ---)perhh lama tol ka memy nak lupakan yg lama.hahaha.

FaizalSulaiman said...

ezzati--)hahahaha..klate ko zati?hihi

FaizalSulaiman said...

ai@reel ---)couldn't agree more reel!

FaizalSulaiman said...

shamimi ---)suruh mak carikan.hehehehe.bagus2;)

FaizalSulaiman said...

epol---)bagus la bro;).mulakan dengan langkah pertama!

FaizalSulaiman said...

GhOsToNe--)jangan serik bro.jodoh tak datang sekali;)

FaizalSulaiman said...

touyakaruma ---)thanks singgah bro;)
ya..kita kadang2 tak suka pasangan mendesak.cam nak kontrol pon ada;)

Mr.Homosapiensz said...

thats why i'm still single...haha!
xde keje xde awek....
nnti dh keje kumpul duit cari calon isteri lak...hahha

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)cayalah mal!!! samala aku pon.cr duit dulu wehh!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR