Wednesday, February 17, 2010

CITA-CITA YANG TERTUNDA


Salam;

Semua dari kita pernah mengimpikan untuk mempunyai kejaya cambest satu hari nanti.

Err..skema lak bahasa;)

Aku pun begitu. Nak ada impian memang senang. Nak mencapainya itu sesuatu yang susah. Serius susah ya amat!.

Dulu seawal 6 tahun aku pernah mengimpikan (sort of berangan) nak jadi news presenter. Seawal usia tu gak aku cuba menyebut beberapa perkataan dengan betul dan tepat. Tak kiralah bahasa Melayu atau Inggeris. Semakin tergeliat lidah, semakin suka aku nak mencuba menyebutnya.

Boom..cita-cita berubah bila usia menginjak 9 tahun. Kali ni nak jadik cikgu plak. Suka gaknya tengok cara cikgu aku mengajar. Lebih2 lagi Cikgu Norbaya, cikgu BM aku yang suka tol cubit kalau tak siap keje rumah, salah tatabahasa, buku tak sampul, etc.

Sampai skunk aku ingat rupa beliau. Malahan signature beliau pon aku leh skecth balik.

Motivasi untuk jadik cikgu terhenti bila umur meningkat 12 tahun. Kali ni aku sungguh2 lak nak jadi journalist. Camne aku leh terpaut?. Lepas aku menonton filem "Scoop" arahan Aziz M. Osman, tak silap di tahun tersebut (err..1997 lebih kurang). Cambest lak jadi wartawan neh. Dapatkan skop. Jalan2 buat research then masukkan berita dalam newspaper.

Dangkal sungguh fikiran aku waktu tuh.

Cita-cita kemudian menggatal untuk berubah lagi. Kali ni masa umur aku 16 tahun. Disebabkan aku mengambil aliran sains, aku sangat berminat dengan "Kejuruteraan Genetik". Wahh..mutant la sangat!.hahaha. Tetapi disebabkan aku kureng meminati subjek Fizik selain menyukai subjek Kimia dan Biologi, keputusan akhir yang bakal merubah hidup mendatang adalah untuk menjadi...


AHLI FARMASI


SPM kuar pada awal tahun 2003. Takla sebagus untuk mengambil Farmasi. Cita2 berubah sekali lagi dan aku mengambil Diploma di Uitm Penang dalam kursus Perkhidmatan Makanan. Tak salah nak melompat kepada sesuatu yg di luar jangkaan kan?

At first, aku cuak ok. Takut takde keje.

Tapi bila masuk semester 2 tu, banyak gak peluang kerja di bidang aku nih. Airlines, fast food, Hospitals, Hotels, Tourism Sector cam Tabung Haji (serve makanan utk pilgrimages).

Then, lepas dapat result utk sem akhir diploma, cita2 aku berubah lagi. Serius kali ini berubah drastik!

Aku nak masuk Mass comm. Sebab aku minat advertising. Buat2 iklan, marketing, promo2, wat patch presentation, etc.

Dan sekarang aku masih berfikir, valid lagi ke cita2 aku tuh dengan usia yang semakin lama semakin meningkat.

Teringat lak saranan seorang member tahun lepas tentang minat aku yang suka wat short story/short clip, etc:-

Member: "Bila hang dah stabil nanti, ang pi la ASWARA ke, Akademi Filem Malaysia ke?."
Aku: "Ang nak suh aku watpe?. Amek kursus lakonan?"
Member: "Bukan ang minat wat short movie?. Gi la blajaq sana"
Aku: Berfikir. (betoi gak tu..) "Err nantilah, aku fikirkan"

Tulah jawapan aku. "Nantilah, aku fikirkan"

..cliche;)

FaizalSulaiman'sFootNote:---) Cita-cita belum sempurna...

16 comments:

'AQILAH said...

aswara..kembangkan minat...ok gak tuh...boleh bersaing :) heee kalau aku, cita-cita tak tau..hai

ezzati said...

banyak tul cita2 ko...tapi bagus tu..baik buat apa yang kita suka bru kita hepi n ikhlas bekerja..jangan dh lewat bru menyesal.kejar cita2 dr awal :)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.abes jd ke x amek masscom?
.skng buat ape?

.dulu i kecik2 nk jd doc
.pastu masuk uitm, buat dip land survey

.abes dip jd cikgu ganti
.seronok jd cikgu tp x de peluang nk jadi cikgu tetap

.cont dgree buat HR
.tuka lagii

.abes dgree ni tatau jd ape
.tp minat jd cikgu sgt tinggi

.waaaa!

Mr.YesterdaY said...

same la kite semua... cita2 saling bertuka2 ikut mase...

aku dulu....
polis
bomba
jurugambar
forensik
n sekarng...pensyarah kot...hahaha

masih tak dapt menetap kan pilihan dihati...

iyllienaz said...

haha..betul dulu teringin nk jd pharmasist..tp setelah dipaksa oleh ayh utk amek degree electrical, terus hilang camtu je..

bercita2 jugak nk jadi dj..xkesampaian lagi..haha

RobinHood said...

Wah..
mcm2 betoi cita ang....

x ada limit usia untuk kejar cita-cita,selagi ang rasa itu lah cita2 ang, and selagi ang mampu.. just go on, usaha tuk capai cita2 ang tu.....

asalkan ang x terlepas apa yang ang dah ada skrg.

FaizalSulaiman said...

'AQILAH---)hehehe..takpe kamu muda lagi apa.hoho

FaizalSulaiman said...

ezzati--)tu lah kan..dr suka, datangnya ikhlas;).welcome back zati!

NUke_Rude said...

haha.. aku lak dlu2 nak jd doktor.. so, nenk aku salu la ckp kat aku "dah besar nanti bole la inject opah...".

tapi.. jadi ke doktor? hahaha

FaizalSulaiman said...

intanurulfateha (◡‿◡✿)---)skunk ni jadik lecturer Tourism Management;)

btw, tak salah kalau intan apply KPLI nanti.nak jadik cikgu@ lecturer;)

FaizalSulaiman said...

Mr.YesterdaY ---)hihi..tulah.tak semua apa yg kita impikan akan jadi kenyayaan kan;)

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)takpe..mungkin ada masa kita berkelium, kita leh capai apa yang kita nak kan? takpe iyllie, bleh cuba lagi;)

FaizalSulaiman said...

RobinHood ---)thanks for your advice bro;)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --)ko kan dokter nuklear? hahaha.

shamimi said...

byknya cita2 ko bro.
tp aku rs ko lbh sesuai jd penulis novel.
ko byk idea n jln cerita yg bgs.
tp bg gua lbh baik stick dgn satu kerja dulu n penulis novel tu sbg sampingan.


p/s:itu pendapat gua jew la.huhu... ;p

FaizalSulaiman said...

shamimi ---)hehehe..yang tu bakal difikirkan la bro.mang ada niat nak terjun ke bidang tuh;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR