Wednesday, February 03, 2010

TANYA: KREATIVITI


Salam;

Semenjak menjadi pendidik berjiwa kental ni (haha..gila perasan) aku selalu dirundung pelbagai perasaan bila tiap kali nak masuk kelas. Lebih2 yang waktunya tengahari. To be honest, apa yang aku selalu fikirkan adalah untuk menarik perhatian pelajar2 aku. Setakat ni, aku mengajar 2 subjek pelancongan dan 1 subjek pengurusan (management).

Teori beb!. Sapa tak menguap sampai lalat nak attack masuk pon tak perasan??. Err imaginasi liar aku saja. Sila tutup mulut, bila menguap okay.

Bila melibatkan aktiviti dalam kelas, pelajar secara tidak langsung akan bersemangat untuk belajar. Aku pernah jadi student, so aku taulah. Kau juga pernah, kan?

Maksud aktiviti disini adalah perbincangan kumpulan dan diakhiri dengan presentation. Aku suka aktiviti itu selain ia mampu mengasah keyakinan pelajar selain membina ketrampilan diorang bila bercakap di khayalak nanti. Tambah plak, critical thinking skill can be enhance more.

Nak tanya pendapat korang. Apakah lagi aktiviti2 menarik yang mampu aku jalankan di dalam kelas bagi menghilangkan rasa mengantuk student?. Err yang berkaitan dengan subjek yang aku ajarkan tuh;) (setakat ni field trip is on the way)

FaizalSulaiman'sFootNote---)Being a lecturer is not easy tasks at all;)

p/s--)Seru:Ummi episode 1 akan disiarkan esok jam 7am. Selamat membaca!. Jangan lupa undi okay;)

22 comments:

s a r a said...

emm ssh gak kan jadi lecturer ni..
naseb baek skg ni sy maseh student lg..ahahaha

emm tapi dlu sy pnah amek subjek asas komunikasi taw..sgt la bosan except lecturer tu hensem..kitorang de tgk 1 movie tu..then bincang la ape yg patot..sgt seronok taw(walaupon cite tu xbest)~

NUke_Rude said...

ko su student ko sediakan 1 soalan sorang.. pastu ko kumpul.. n jadikan pop kuiz! hahaha...

cik kedondong said...

ayat tak bleyh blah disiarkan esok...

ermmm..apa kata ko buat aktiviti belajar menjadi pengurus acara..

Primadona69 said...

err....
apa kata ko mengundang aku...
sebagai artis jemputan dlm kelas ko tu?pasti meriah u ols!!!
tp..
ada x student2 ko yg cando?
hahahahha

Adahjay said...

aku paham! pretty stressful. haha all the time need 2 think what should we do. esp students muda2 ni. tough tul....madang ngantuk jer

'AQILAH said...

teori, huhuhu course aku la tuh, semua teori...

pada aku, aku tak suka presnt2 ni, aku lebih suka bila lecturer tu dapat ajar + contoh semasa + cerita2 sikit

lagi satu, ku paling tak suka bila lecturer tanya soalan panggil nama. pergh stress. heee

ai@reel said...

boleh bagi idea but takut nanti kamu kena buang dari kelas plak.ehehheheh


teringat zaman nakal dulu...

FaizalSulaiman said...

s a r a ---)wah idea best tu.jadik hensem.hahaha..

takla..tang idea tgk movie tu.cam best je;)thanx okay!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude---)wahhhh cadangan terbaek ar bro!!!thanx2!!!!

FaizalSulaiman said...

cik kedondong --)ha'a ek..event management.

hahaha..bace2 tau esok!

FaizalSulaiman said...

Primadona69--)pastuh ko nak buat pe?tiger showw?auww.hahahahaha

FaizalSulaiman said...

Adahjay--)cayalah.tulah pasal.pemende la yg diorang buat asik ngantok jer

FaizalSulaiman said...

'AQILAH --)kalu aku byk citer, student aku lagi ngantok.ntah ape2 tol durang ni weh.hehehe

FaizalSulaiman said...

ai@reel ---)wah reel.amende ideanye,cam cuak je dgr.wakaka

cik kedondong said...

pejal..mane de tiger show..haiyaaa
sume org slh sebut

sbenarnye thai girl show la..

FaizalSulaiman said...

cik kedondong---)warhhhh malu2.hihi.
thanx for sharing;p

Frodo Baggins said...

nyanyi2 kew?
wat jingle tu subject ari tuh
then bagi hadiah tuk jigle termacho

mgkin leh masuk kelas
sblum start study
nari2 hindostan dulu
pasang muzik kuch2 hitahei kew

mungkin leh selsct mana2 budak
suh g depan ... hafal sifir kew


agaggagagga ..

Tunjuk Bintang said...

aq paling x suka presentation by group.. sebab aq lah yang paling banyak cakap. hahahahhahaha

shamimi said...

hey wat up bro.
lm seh tak terjun kt page lorh.
btw bout e activity.
srh diorang menyanyi.hehe...
just kidding.
ko bt satu kumpuln dlm 3 org pastu srh dorg buat satu cerita pendek yg berkaitan dgn subjek dorg pastu srh present.no rules, rojak pm blh janji dorg faham dgn subjek tu.


p/s:nowadays student more likes practically the theory.

FaizalSulaiman said...

Frodo Baggins---)warghhh naynyi hindustan.bagus tu bro.wakaka..more on kenakan students neh.hihihi

FaizalSulaiman said...

Tunjuk Bintang --)kira kawan2 ko curik tulang la ek?hahaha..ok la tu.membina keyakinan diri apa.

FaizalSulaiman said...

shamimi --)ko lama tak update,pergh bernas ni.thanx2!

err bro, gua minat dive tp bukan masa terdekat ni.nanti pape, gua msg kat fb lu ok;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR