Saturday, February 13, 2010

COAT OF ARMS DAN KISAHNYA


Salam;

Disebabkan semalam kelas aku mengajar hanya ada 1 jam, so aku decided to make an activity. Puas satu malam berfikir apakah aktiviti cambest yang aku rasa sesuai untuk involvement students. So pada malamnya, aku YM ngan Cik Kedondong dan sangat berminat dengan aktiviti Coat of Arms yang pernah beliau sertai.

Coat of Arms ni sorts of jata/logo/lukisan yang menggambarkan segala-galanya bergantung kepada subject matter yang sedang kita buat.

Tak clear? Jom tengok contoh.

Pada pagi Jumaat dalam kelas, aku meminta students untuk membuat 4 ruang kosong pada sehelai kertas. Kemudian jawab 4 dari 5 soalan yang aku senaraikan di whiteboard. Syarat jawapan adalah dalam bentuk lukisan @ simbol yang mudah difahami. At the end of the class, aku suh diorang present to the entire class.

Mereka tak pandai melukis. Jadi, lukisan orang lidi pon aku terima;)

Antara soalannya adalah:
1) What are 3 things that you thing you good at?
2) What are the things that you like about your family?
3)What is your dream that you want to achieve on your later time?

4)What is the only ONE thing that you want to change in your life?

5)What is the thing that you do that made you proud of?

Aku beri mereka masa untuk melukis. 15 minit kurang lebih, aku panggil seorang demi seorang ke hadapan untuk mempersembahkan hasil coat of arms mereka.

Disini aku dapat melihat pelbagai harapan. Ramai dari mereka mahu berjaya. Nak sukses dalam hidup. Ada tu plak siap tahan sedih sebab terkenangkan hidup keluarga yang susah untuk menampung kos pembelajaran mereka. Tak kurang ada yang bercerita tentang institusi keluarga yang berderai dan menjadi mangsa keadaan.

Sungguh aku speechless!.

Dan ini mengingatkan aku bahawa ada yang lebih susah hidupnya berbanding kita yang selalu menangisi masalah hidup yang tak pernah kunjung padam.

Dan di akhir kelas aku berpesan

"Kalau kamu belajar main2, cuba ingat family di kampung. Muka mak ayah masing2. Ingat pengorbanan mereka"

FaizalSulaiman'sFootNote:---)Terkenang "Gurindam Dua Belas by Raja Ali Haji"

11 comments:

'AQILAH said...

kalau aku lukis, macam mane agaknya...:)

iyllienaz said...

tiba2 tersedar yg ramai lagi nasib lebih teruk dpd kita..bersyukur ngan ape yg ada...

NUke_Rude said...

peergh!! mmg pendidik berdedikasi la ko bro!... :)

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)mst comel.hihi

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)tulah kan.kdg2 kena muhasabah diri jugak;)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)hahahahaha..

avid gunner said...

that was an old trick to motivate people, but it works!

FaizalSulaiman said...

avid gunner ---)setuju ngan kamu bro;)

hans said...

kalau aku yg lukis mesti best
hahaha

FaizalSulaiman said...

hans ---)jum jadik anak murid aku.hahaha

cik kedondong said...

lalalal..at least, secara xlangsung ko tau background anak murid ko..and support them sampai jadi yang berguna..tak smestinya kene blaja pandai2..asal jadi yang berguna sudah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR