Thursday, March 10, 2011

Ayah dan Muziknya.Jaki Dahulukala


Salam.

Alhamdulilah idea datang.

Semalam berlangsungnya seminar blog. Kongsilah sedikit tips kepada para peserta bagaimana menguruskan blog. Sekadar berkongsi ilmu. Tak adalah pandai mana pun.

Harini nak bercerita tentang kegilaan ayahku pada muzik.
Justify Full
Directly kepada muzik Pop Yeh-Yeh.

Dulu masa kecil, masa kereta Proton Saga milik ayah masih silver warnanya, masih memberi perlindungan untuk ke sekolah, ayah kerap pasang dalam keretanya lagu-lagu retro ini.

Aku gelarkan lagu-lagu jaman Jaafar Tonggek.
Aku sangat jaki. Ya lah…bilamana remaja muda belia macam aku (waktu itu) eager dengan bandboy pop seperti BSB, Nsync atau Blue mahupun Bon Jovi, Holy Valance atau Destiny’s Child---yang lagunya konon up to the date—terpaksa menahan telinga mendengar lagu Jeffrydin, R Azmi, M Osman—sekadar menyebut beberapa lama.

Pernah sekali berkata: 'Ayah ni pasang lagu ni je (merujuk pada lagu Pop Yeh Yeh)

Ayah jawab: 'Biarkan je'

Mungkin plucking string gitar dia yang ayah aku minat agaknya. Itu belum masuk jaman-jaman aku darjah satu, dua yang akan mendengar lagu WOW- Engkaulah Yang Satu, Blackrose- Penantian, Visa-Untukmu Selamanya dan band fevret ayah, Iklim.

Nak-nak lagu Suci Dalam Debu tu. Seyesh dia minat gila-gila dengan Iklim.

Selalunya lagu-lagu ni akan menjadi peneman aku tatkala sedang membuat kerja rumah Pendidikan Seni seperti Kolaj, Mengayam kertas warna atau lukis pemandangan tipikal-ada gunung, matahari, burung bentuk M dan sawah siap dengan sungai (oooo aku tak suka pendidikan seni) hatta ketika membuat latihan matematik.

Disebabkan teknologi makin canggih sekarang, ayah dah tak guna kaset bila nak dengar lagu fevret dia. Dengar dalam CD pun kadang-kadang dengar dia humming juga. hehehehehe

Agaknya mungkin pasal tu juga aku minat muzik:)


Dulu-dulu, bila dengar lagu ni, sumpah aku takut gila. Macam dengar lagu cerita hantu!

20 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

Suke lagu oh fatimah...hehehe..

Muhamad Zaki Zafir said...

dlu kecik2 maid aku minat benar lagu suci dlm debu..dia nyanyi punya feeling sampai laju buai akak aku dia henjut.periuk mak aku lak berlubang sbb dia lupa tutup api, leka sgt...haha.. :D

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE kalau balik rumah ayah OE asyik pasang lagu2 lama time die skolah ingris dulu...
alahai... OE kadang rasa macam geli2 je bulu telinga dengar lagu dia tu...
tapi nasib baiklah sedap...
ayah OE siap suruh OE download semua lagu yang dia suka... supaya balik dia boleh dengar... itu dululah...
sekarang dia dah ada bb sendiri, itu dia asyik hentam dengar lagu2 kegemaran dia...
ibu OE pulak yang melayu... alahai... setakat saleem tu semua OE ingat lagu dia kalau dipasangkan..
dia siap beli CD sebab nak dengar lagu saleem...
hehhe...
(n_n)

tengkorakemas said...

kah3..kita sama bro, sampai sekarang ayah aku layan, dulu2 susah nak suka lagu2 mcm tu, tapi bila dah besar ni layan jugala, sebab dah terbiasa agaknya

cik bebel said...

pasni layan SINAR fm...hahahah

Pencacai Alim said...

rok kapak skali

Paan Ovrtd said...

You got one cool dad, FS!

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)--->perghh

lagu otai tuhh!!

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->wahh

mesti dia tahu lagu Ganu Kite! hahahahahaha

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd---> wah!

ayah OE mesti leh layan George Micheal: Careless Whisper. muahahahahahahaha

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---> dengan kita-kita sekali ikot dengar.hahahahaha

FaizalSulaiman said...

cik bebel --->ayah ngan mak faizal hari hari layan sinar FM! ahahahahaha

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---> hah sekali sekala..selalu jadiknya.

Btw layan gak weh:))

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---> hahahahahaha..dia memang cool sampai kadang2 pasang kuat-kuat.LOL

ghost writer said...

yang tak leh blah part mtv malaysia.nampak macam low sangat kualitinya..save bajet tul..haha


aku pun membesar dengan muzik rock-rock kapak nih,beralih ke rap n then last study lebih kepada lagu puisi..

sekarang dengar hip hop jer..suka tgok orang dance.

cik_sue said...

AIK?TERKENANG ZAMAN RETRO KER??HAHAHA

mr.syazwan said...

seiyes kalau dengar lagu2 pop yeh yeh

konpem seluruh badan bergoyang kan

teringat arwah M.Sharif kan..

ermm al fatihah~

FaizalSulaiman said...

ghost writer --> seyesh ko minat muzik rap???

aku tak sangka weh.you are good in writing monologues!!

FaizalSulaiman said...

cik_sue ---> opkos laaa..hahahaha

ayah dok bukak lagu iklim dia.LOL

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ---> dengan kepala-kepala, wan!hehehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR