Tuesday, March 15, 2011

Pendidik Bererti Menghibur

Pleasure revenge selepas mengajar di hujung minggu.Berbaloi:)


Salam

Jujur aku katakan menjadi pendidik merupakan satu cabaran yang sangat sukar.

Walaupun terlibat dalam isntitusi pendidikan tinggi, cabaran ini aku galas dengan sangat berat. Delivering merupakan suatu teknik yang paling sukar ketika mengajar.

Ia menunjukkan bagaimana cara nak memahamkan pelajar.

Aku tak pernah mendapat pendidikan Pedagogy secara formal, tetapi asasnya aku tahu serba sedikit.

Tumpuan pelajar hanya bertahan selama lima belas minit dalam kelas. Lepas itu fokusnya perlahan-lahan akan hilang.

Lebih menakutkan bila ilmu yang diajar perlahan-lahan keluar masuk tanpa menyinggah sekejap dalam kepala otak.

Sedih sebenarnya bila ilmu yang kita deliver, tak sampai pada pelajar. Lebih menyedihkan bila tanya…

Tak faham semualah, encik!

Aduhai! Melalak aku sorang-sorang dalam hati.

Aku, walaubagaimanapun akan menerangkan sebanyak kali yang mungkin.

Seperti yang dikatakan di awal entry, ya…menjadi pendidik bererti menghibur.

Berdiri di tengah itu seumpama the center of attention! Semua pasang mata memandang kita Apa kita cakap. Pakai baju apa. Seluar apa. Kasut apa. Rambut style apa. Semua pandang, okay!

Bila bercakap, body language kena ada. Move dari satu point ke satu point. Look the entire class with glance of smile. Aku selalu lupa nak senyum. Kelat aje muka aku dalam kelas. Aku cuba elakkan.

Create some situation atau jokes untuk elakkan pelajar bosan. Suruh diorang stad up kalau perlu-especially ada afew of them mengantuk. Ask opinion in a funny way. Participate the entire class. Beri contoh sesama mereka. InsyaAllah it helps:)

Kalau rasa macam nak buat quiz, reward them. Alah sorang sebiji gula-gula pun jadiklah kan.

Mengantuk memang musuh utamanya. Kita pun pelajar jugak dulu, kan? Kita tahu bagaimana…

22 comments:

sekamar rindu said...

salam...


sebagai yg terlibat dalam dunia pendidikan juga, saya akui memmang betul kata2 anda..

cik bebel said...

mengharap menjadi seorg pendidik......

tengkorakemas said...

kadangkala perlu juga diselitkan cerita humor atau pengalaman, orang memang suka dengar cerita org lain bukan?he

Adlan said...

bagus3..selitkan pengajaran dalam humor pun boleh jadi tak bosan kan. ;p

keep it up bro!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

penah menjadi pendidik evn sekejap...sgt2 sayang kat my students sume..

zixol said...

mmg centre of attraction..
kalau x, xdela budak tny aku...eh cikgu pakai jam warne ijau..xpenah saya nmpk jam wane ijau cikgu...

lol

mr.syazwan said...

faizal buat denda.. setiap kali masuk kelas bagi soalan x jawab berdiri kat tmpt duduk or berdiri di belakang dan akhir pembelajaran suruh mereka buat pembetulan melalui soalan yg diberikan itu

walaupun gaya ni agak jahat tpi seiyes wan nah alaminya hasilnya bagus! n anak murid akan rasa tkt n syg kat kita... =_=

epol said...

terbaek la cikgu..hehe teringat lak cite GTO..kena wat pembelajaran lebih menyeronokkan dan santai..budak pon tak tension

Seri said...

banyak kali buat 'iklan'. lari sikit dari topik pembelajaran. kalau tak mesti budak2 ni bosan

FaizalSulaiman said...

sekamar rindu --->hehehe

yup agreed!

FaizalSulaiman said...

cik bebel--->kena banyakkk bersabar:)

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas--->aku banyak cerita pengalaman bersama budak budak. soetimes selit dengan topic

FaizalSulaiman said...

Adlan --->yup.kalau bosan mulala depa menguap menguap

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->same to me la pojie.sayang sungguh dorang neh:) buat salah tegur. kena betulkan supaya jadik lebih baik

FaizalSulaiman said...

zixol --->wahhh

jam hijau! aku nak satu?:))

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->selalunya suruh berdiri je.lepas tu repeat jawapan kawan dia.suh ingat betol2

FaizalSulaiman said...

epol--->nak elakkan budak tension je sebenarnya.kita pun students gak dulu kan:)

FaizalSulaiman said...

Seri --->banyakkan bercerita.hehehehehehe

ghost writer said...

baiklah cikgu...(walaupun dalam hati tak faham apa itu pedadogy)

bukan setakat pendidik itu penghibur kepada pelajar2 tapi ia satu tugas yang sangat menghiburkan jugak.suka mengajar ketika saat belajar dulu..sangat seronok.

tapi sayang aku tidak jadi seorang pendidik.

FaizalSulaiman said...

ghost writer-->menyeronokkan tapi sangat sebab all the way 3hours kadang2 kena bercakap depan kelas.hehehehehe

NormaLiza Mah said...

Kuih peria kuih dahlia,
kuih dibuat oleh Kak Ina,
Mendidik amalan mulia,
Melahirkan insan yang bermakna.
-- 159 --
jumpa blog dari iklan nuffnang.. utk menjana tabung blog blogger baharu spt diri saya juga. TQ

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

suara kamu kan sedap encik..
buat macam lecturer OE..
kitorang ngantuk je dalam kelas dia, dia terus nyanyi karoke depan kelas...
lagu tahun dia sekolah.. lagu2 inggeris lama... alahai...
nasib baik suara dia sedap...
hehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR