Monday, March 07, 2011

Rampas..Rampas dan Rampas


Salam

Mungkin ada yang akan merasa offended, penulis blog meminta maaf terlebih dahulu.

Semasa entry ini ditulis, aku sedang berjimbaan di Melaka.

Jadah la Jimba.

I’ve attending Tourism Management Seminar di Kolaj Yayasan Antarabangsa Melaka, Ayer Keroh. Satu perkongsian ilmu yang dirasakan sangat baik, aku rasa. Baik aku dengan para pelajar.

Malamnya ter-tonton TV lalu menyaksikan drama tipikal Melayu.

Orang kaya. Perfect family. Suami as a breadwinner. Charming as always. Diminati oleh pekerja wanita satu opis. Pekerja wanita flirt sampai jatuh maruah. They get married. Isteri first cool as ice. Anak-anak main peranan kata ayah mereka shelfish. Emak tetap sabo. Isteri kedua plak tanak bagi hubby balik rumah madu. Doploh pat jam kena tercongok depan mata.

Konflik

Konflik

dan

Konflik

Hubby dapat tahu, isteri kedua suda spedo dia. Kawen sebab nak duit.

Aku tak berapa ingat sebab all the way masa citer ditayangkan, aku gosok baju, layan FB, makan dan melayan internet lembab (walau baru bayar siang harinya)

Lupakan ke-tipikal-an drama Melayu itu.

Dalam cerita ni, digambarkan isteri ke dua selalu menjadik punca isteri pertama makan hati. Tak kasi balik, Lebihkan nombor satu, suami selalu kata yang nombor satu ni baik. Isteri kedua ni cengih. Kuat membebel. Kuat memintak-mintak. Rambut gerbang macam singa, gincu merah---menggambarkan watak jahat.

Kesalahan ini, aku letakkan di bahu dua-dua.

Lelaki, kalau boleh kahwin lagi satu, mampu zahir batin, they definitely will say no with this.

Perempuan pulak, pantang dengan terma ‘BERKONGSI’. Kau katalah nak kahwin satu, mau tak dibalingnya dengan periuk kuali. Diaorang sensitive.

Tapi ada juga yang lebih rela makan hati,

‘Abang kahwinlah. Saya rela’

Mulut saja kata lain. Hati siapa tahu?

But wait.

Sometimes, ada sesetengah isteri ke dua (merujuk kepada citer melayu yang aku ulas tuh) bertindak nak dapat semua. Apa isteri pertama dapat, dia nak, especially privillage bermalam atau spending times.

Janganlah lebih-lebih wahai isteri ke dua. Kamu wanita. Kamu faham hati wanita lain disakiti, bagaimana rasanya.

Jika kamu berkongsi kasih, kamu kena tahu caranya bagaimana. Jangan nak cop suami tu sorang kamu punya saja. Kesian isteri pertama.

Nama pun berkongsi. Mana letaknya sharing is caring kalau semuanya isteri ke dua nak conquer?

Ini merujuk kepada drama melayu yang aku tonton tu. But again, tentulah sudah terjadi dalam komuniti masyarakat kita. Mungkin dalam sepuluh lelaki, enam daripadanya dah mengamalkan kahwin lebih dari seorang.

The others will say, “Hah itulah, siapa suruh kahwin banyak?”

Kalau kahwin tu disebabkan bosan dengan isteri lama, nampak sangat kahwin kerana nafsu, bukan kerana tuntutan seorang Muslim.

Maaf sekali lagi kalau yang terasa pahit. Realiti memang kadang-kadang memahitkan..

19 comments:

Lelaki Ini said...

setuju!
aku bnci drama tipikal melayu!
bongek sgt2!
apa2 pun isteri pertama kena tabah!
hahaha

Adlan Solis said...

hahaha..drama melayu as always memang macam tuh kan...hehe..takde konflik lain dah..balik2 gaduh2 rebut hubby..huuu..

haishh..saya dah jarang tengok drama melayu sebab malas nak rebut tv kat blok hostel^^'

tengkorakemas said...

suami dah kantoi dah kalau asyik ikut telunjuk isteri kedua..syarat adil dah takde..

giliran bermalam tu kena adil..

dan bg aku bro, tanpa disedari drama mcm tu mempengaruhi isteri muda yg mereka perlu kuasai suami mereka..kenapa tak buat drama yg penuh nilai murni?

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini--->tulah watak tabah. selalaunya kita as penonton selalunya simpati.

FaizalSulaiman said...

Adlan Solis --->tipikal tu yg malas nak tgk tu

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->syarat utama memang kena adil..keadilan tu yang kadang2 sukar..

mR.sYaH said...

klu cerita mcm tu xlayan dah.. tp skang ada drama melayu yg bleh thn.. mcm hani dgn gemilang.. tp srill peminat tegar drama korea.. keh3..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH--->hehehehe..syah ngan drama korea..memang takle pisah laa:)

♕ Mr.IX ♂ said...

bab tu jer laki nak ikut sunnah..klu bab lain ikut sunnah..hampeh...haha

FaizalSulaiman said...

♕ Mr.IX ♂ --->sesetengah kan mal.kalau cam akulah, nak jaga sorang pun belum tentu larat tak larat lah:))

mr.syazwan said...

kan! kahwin kerana nafsu

sengsara isteri tu

huhuhu

apa2 pun cinta lebih selalu pada isteri 1

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->yup betol2.setia pada yang satu:)

shatooman said...

ada sorang member pompuan tu dok kutuk lelaki kawen lebih dari satu.. terus aku bagi, "eleh, slalu kata sharing is caring".. terus diam pompuan tu.. ahahaha.. nk kawen lebih x salah, tp pandai2 la bahagi..

FaizalSulaiman said...

shatooman --->yup.siapa kahwin lebih dari satu tu, tanggungjawab besar tu, bro!

NUke_Rude said...

ntah. cuba la wat drama tiru mcm kisah tipikal cina zaman dinasti dulu2. isteri kedua dilayan mcm org gaji! hahaha...

baru lah ada kelainan!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --->hahaha tu macam gundik dah bro.sian bini nombor dua.

ps aku suka la komen entry kalini.semua lelaki!yay!!!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

patik respect laa ngn kamu faizal..BM kmu sgt2 tingi bg patik..garapan setiap entry jg best!!!!keep it up...

*alaaa sian wanita2 yg pasrah tu..heheh

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) ---> gahhhhh malunya:)

tima kasih pojie!

yup seorang wanita sepatutnya faham wanita lain..

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

setuju!
itulah realiti...
kalau bagi pendapat OE lah...
suami takkan kahwin lain kalau isteri dia dapat bagi semua apa yang suami dia harapkan...
jaga pakai makan minum...
dan juga kadang tu suami dia cari lain sebab tak larat nak tengok yang dekat rumah tu... jadi dia lebih selera pada yang di luar nampak cantik dan bergaya...

kadang kita tak boleh buang sikap orang perempuan yang kata bila dah kahwin, tak perlulah nak bercantik-cantik...
itu amatlah salah...

tapi OE tak nak cakap lebih2.... OE takut OE pula yang buat nanti...
tapi itulah tu...
(n_n)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR