Wednesday, March 23, 2011

Persundalan Yang Disalahtafsir: Easy A Review


Judul entry macam terdesak sangat mahu rating tinggi.

Aku dah break rule. Minta maaf, kalian.

Aku sebenarnya bukanlah peminat genre chick flick seperti Mean Girls dan sengakatan dengannya. Tetapi Easy A berjaya memancing aku. Sebabnya:
1) Filem ni merupakan komedi teen chick flick yang berjaya meletakkan actress utama Emma Stone di baris Nominess for Golden Globe for Actress in Comedy and Musical. Aku eager.

2) Mengangkat teks adultery dalam nuansa komedi. Berat tetapi menghiburkan

Filem ni simple je penceritaanya. Menunjukkan bagaimana watak Emma yang tidak dikenali langsung disekolah menjadi femes selepas cerita seksnya tersebar disekolah. Emma sekadar mocking supaya kawannya Rhi (nama macam ala-ala Rihanna) tutup mulut dari tros bertanya 'how does it feels?'. 'was it good?'.. Cerita temberang ni terlepas ditelinga Ketua Budak Perempuan Skema lalu disebarkan satu sekolah. Dek kerana merasa fa-kap dengan mulut Rhi dan cerita palsu haram jadah, Emma mengambil keputusan untuk bertindak wild-ly konon-konon dialah perempuan paling slut di kolejnya. Nerdy boys ask her to pretend making love, in order enhancing their self esteem. Girls mengejinya disebabkan ke-slut-an nya itu.

Cerita ini benar menghiburkan. Watak Emma bergerak dari budak perempuan blur, menjadi hottest girl sangat menjadi. Aku rasa, every actress di Hollywood boleh aje bawak watak loser sebelum jadi hot macam pisang goreng panas. (Legally Blonde, Miss Congenielity, House of Bunny, Devils Wears Prada..just named a few).

Peranan supporting casts turut membantu. Paling tak dilupakan, watak Lisa Kudrow. Only brief scenes, karakternya sebagai counselor sekolah yang berantakan perkahwinannya dilihat cukup baik. Begitu juga Patricia Clarkson dan Stainley Tucci. Nama-nama besar ini menyumbang lakonan yang meyakinkan.

Moral value, tak perlulah percaya cerita bohong kalau dah seratus peratus tak sahih. Kalau tak ada bukti, main cakap mulut aje, siapa-siapapun boleh buat. Ye tak???

In addition, film ni turut menunjukkan betapa students di US sangat mementingkan self esteem. Kalau tak join students society yang besar-besar, kau lah pelajar paling fa-kap alias looser dalam kolej. Kalau tak bergaul dengan yang berpengaruh, hidup ni dah takde makna lagi. Takde kawan, tak boleh hidup. Tak dikenali, tak boleh hidup.

Bungol * namanya tuh!

Kita hidup dengan jalan kita sendiri, sudahlah. Tak perlu nak ikut-ikut orang. We have our own ways to sucsess kan? Orang lain? Biaq pi kat depa.

Bungol= Bahasa Banjar untuk ‘Bodoh’

28 comments:

mR.sYaH said...

macam best cerita ni..
mean girl tu pun bleh tahan citer..
mmg mcm ada persamaan jekan..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH--->hehehe..citer ni ok la..sebab tak pernah tgk mean girls.

eh syah.,lamanya tak on space?

epol said...

haha..lawak dlm sinis

ghost writer said...

citer-citer macam nih sebenarnya memang disasarkan kepada golongan remaja di barat atau di seluruh dunia..memberi pemahaman yang straight dan ringan tapi jelas menunjukan satu kepincangan dalam society pelajar2 yang telah diserapkan dengan elemen kebebasan..

sekali sekala layan best gak..

apik pehe said...

hehe..apik x layan lg citer ni..banyak sgt drama yg nk kena update...hehe

FaizalSulaiman said...

epol --->hehehehe..sinis la jugak:)

FaizalSulaiman said...

ghost writer --->aku setuju. dalam perfection ada juga lompong lompongnya

FaizalSulaiman said...

apik pehe --->boh takdela drama mana pong.ringan ringan je.hehehehe

Sly Nolan said...

bungol lah ikam. ahahaha :p

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

uh! cerita macam best je...
bolehlah tengok kalau ada masa dan ada di tangan...
hehe...

oh yang last tu OE setuju...
memang setiap orang nak berjaya tu berbeza2...
itu yang menampakkan keunikkan Pencipta...
(n_n)

cik bebel said...

menarik2...harus tengok...

mr.syazwan said...

diri femes disbbkan cerita seksnya

perh xleh blah

perh Bungol ye

teringat cerita Pendekar Bujang Lapok..

hahaha

Pencacai Alim said...

hahahaha.....

♕ Mr.IX ♂ said...

pernah nampk link download cite ni , tapi malas nk download la....hahha..

tengkorakemas said...

satu lagi bro, walaupun kita rasa bengang dengan fitnah yg tak betul, tak perlulah kita membetulkannya pula, betul tak?

aleeya husnan said...

Dah tengok. Memang tip top tapi bersahaja. Tak berani letak review dalam blog takut ada stalker salah faham naya.

FaizalSulaiman said...

Sly Nolan --->uitt banjar juga!hehehe

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd--->hehehe

ok la sesuai ngan jiwa orked citer2 teen chick flick camneh:)

yup, setiap manusia ada bezanya:)

FaizalSulaiman said...

cik bebel --->betol cik bebel.sangat menarik:)

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ---> scene bungol yg mana satu tu wan?hehehehe

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim --->muahahahahahahaha

mana ko??lama tak update2:)

FaizalSulaiman said...

♕ Mr.IX ♂ --->hahahaha rugi ko tak donlod.leh wat bahan gelak nanti:P

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->yeahh agreed.yg peting cakap yg semua benda tu tak betol belaka:)

FaizalSulaiman said...

aleeya husnan--->kalau depa salah faham susah jugak kan?

Sly Nolan said...

kulaan lol~

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

ni cerita ade kat cinema ke jz CD???cm nk cb cri jee..

FaizalSulaiman said...

Sly Nolan ---> hehehe..apanya diulah tu?

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)---> ni filem, pojie.tp tatau kat mesia tayang ke tak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR