Thursday, August 25, 2011

BerSMS Twit Twit

Ihsan google


Kepada korang yang berkesempatan dan ingin menghantar ucapan raya,korang boleh KLIK SINI untuk maklumat lanjut, atau terus ke ruangan STICKY POST di bawah. Penyertaan masih dibuka sehingga jam 12 malam ini. Ucapan raya korang akan disiarkan pada malam raya, InsyaAllah 30 Ogos ini.

FYI, untuk slot KARAT, penulisnya AL sudah balik kampung, kangkang depan TV agaknya menunggu waktu berbuka puasa. Rindu sangat dengan rumah agaknya. Yelah asyik makan masakan bazaar ramadhan saja. AL…AL

Balik kepada topic utama.

Aku ada akaun Twitter. Ada tak? On the other hand, Twitter adalah salah satu akaun sosial dimana di laman Twitter, kita boleh menulis apa yang terlintas di fikiran kita dengan limitasi 140 buah aksara sahaja. Kalau ada add aku twitter.com/faizalsulaiman

Tambah kenalan. Tambah follower (gila lame alasan aku)

Baru-baru ni dek kerana tak puas hati dengan wajah yang boleh dikatakan baru Twitter, aku menukarnya terus kepada pelan Twitter SMS dari Celcom. Frankly speaking, aku lebih suka wajah oldskool twitter yang lebih laju timeline nya berbanding new looks ini.

However kedua-duanya mempunyai pro and cons.

Kenapa aku twit menggunakan sistem Celcom SMS? Dari segi rate, aku rasa sama sebab untuk perkhidmatan Celcom prabayar, caj RM 1 akan dikenakan setiap minggu. Sama kan dengan mana-mana kadar? Twit lah apa lagi.

Kenapa aku gunakan sistem Celcom SMS? Nah ini jawapannya:
a) Boleh twit bila-bila masa, di mana jua. Even dalam jamban tengah berry pun boleh. Siap boleh describe dapat sepuluh markah lagiJustify Full
b) Meluahkan rasa marah, tak puas hati, bengang especially dengan individu yang ada FB tapi tak ada atau tak tahu akan kewujudan twitter.hahaha

c) Dengan memilih beberapa followers (dimana status twitternya akan diupdate dalam telefon bimbit) kita boleh tahu keadaan follower kita selain dimana dia berada.

d) Simple-Part 1. Hanya taip di dalam handphone kemudian send, tanpa perlu bukak-bukak laptop

e) Simple-Part 2. Menunjukkan kita ni busy sangat ataupun orang keliling menganggap kita berbalas mesej dengan kekasih hati.

f) Tak perlu follow public figure. Maaflah kalau ada yang terasa hati tapi artis ni (kebanyakannya di twitter) sombong. Bila kita balas twit, haram tak dibalasnya semula. Cuba tengok nanti bila ada promosi filem atau drama baru, barulah terkedek-kedek nak cari peminat

g) Berbanding dengan timeline web, twitter SMS akan appear , bergantung pada followers yang kita follow(walaupun twit akan load banyak dalam satu-satu masa) dan secara tak langsung membolehkan kita untuk membalas.

h) Sangat sesuai digunakan ketika mengantuk dalam bilik meeting, menunggu kawan yang tak sampai-sampai, ketika kesesakan lalu lintas, ketika sedang menonton TV-komen jalan cerita sampailah kepada kostum pelakon, ketika sedang melawat bazaar ramadhan, ketika sedang iftar bersama kawan-kawan dan sebagainya

i) Khidmat Twitter SMS sangat sesuai untuk semua lapisan telefon bimbit. Yang cikai macam hanphone Nokia torchlight aku atau secanggih Samsung Galaxy Tab pun boleh

j) Yang penting, paling utama, boleh twit macam artis. Kau ada? hahahaha

Apa-apapun ini apa yang aku rasalah sekarang. Twitter kawan-kawan space memang making my day lot of fun and laugh. Thanks friends!

Cuma satulah yang aku harap. Janganlah bertwitter ketika di dalam masjid. Dengar khutbah ataupun ketika bersembang dengan kawan. Mata pandang muka kau, tapi tangan lincah menekan keypad membalas twitter follower. Ini baru namanya ‘tak menang tangan’!TKDMPA

Sesekali boleh la. Not all the time dia cakap, ko sibuk dengan handphone ko. Kang ada yang kena sumbat dengan phone. Dah jadi tajuk utama Harian Metro:

“Bahana Twitter: Pelajar Tertelan Telefon Bimbit”

Tak ke foyyyyemesss satu Malaya?


PS: Esok disiarkan promo penuh Sesuci Syawal yang bakal menjelang tiba. Tunggu!!!!

7 comments:

Shahrul Tanaka Safeai said...

peh promote twitter nampak?

FaizalSulaiman said...

Shahrul Tanaka Safeai -->nak follower ramai-ramai la abam.hahahahahahahaha

selamat bertuit tuit sharux!

Hans said...

wah
faizal dah jadi duta twitter
hehehehe

FaizalSulaiman said...

Hans ---> hahahaha ish mengumpul followers, boleh?hahaha

W. Hidney said...

kebanyakan smart phone sekarang ada platform utk twitter dalam phone. konsepnya sama macam twitter pakai platform sms ngeee

FaizalSulaiman said...

W. Hidney ---> hehehe stiap update akan appear.apath lagi kalau orang mention nama kita.hehe

btw thanks bro for being fun on twitter!

Hana said...

nak tanye kalau kite nak dptkan update dari timeline kite gune twitter sms ni cam ne?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR