Monday, August 08, 2011

Ramadhan dan Perkara Membatalkan

Waktu paling genting ketika berpuasa adalah memandu ketika jalan sesak dan masa sudah hampir kepada berbuka.


Salam Ramadhan.

Dah masuk hari ke lapan kita berpuasa.Banyak benda seronok bila bercakap pasal bulan mulia Ramadhan ni. Inilah satu satunya bulan dimana para muslim dan muslimat benar-benar menjaga keperibadian dan tingkah laku.

I didn’t want to mention those yang buka kedai makan tengahari dengan pintu tertutup separuh, yang tak berpuasa, yang tiba-tiba gastric sedangkan bulan lain boleh pulak tahan kalau tak makan.

Manusia ada pelbagai jenis.Begitu juga Islam. Ada muslim yang baik dan ada yang tidak.

Semasa kecil, pengetahuan agama agak cetek (samalah dengan sekarang, hatta si empunya diri perlu mempertingkatkan lagi ilmu agama di dada—sebelum nak mengajar anak dara orang, memimpin menjadi ketua keluarga kelak—hai rusuk kiri siapakah yang menjadi pilihan?), lalu tak berapa tahu tentang perkara membatalkan puasa.

Salah satunya adalah mengorek hidung. Aku sebetulnya baca tak habis.Jadi sudahlah siang tak boleh nak mengorek (macam pensil boleh korek-korek guna pengorek). Waktu malam selepas berbuka, selepas taram itu ini sampai kembung, membungkang depan TV, tunggu pengumuman raya selain merasakan puasa terlalu lama nak habis, masa yang ada tidak dihabiskan dengan aktiviti-aktiviti “melombong bijih timah” lalu keesokkan harinya terasa penuh pula “bijih” yang dikumpul.Masa tulah terasa nak mengorek.

Naif. Sudahlah tak tahu. Mulut berat pula nak bertanya.

Masa kecil juga banyak perkara membatalkan TERbuat. Kenapa TERbuat? Sebab TAK SENGAJA. Minum sikit depan emak, alamak tak sengajalah mak. Buka puasa teruslah macam ni.

Hai alasan…alasan

Nakal sungguh masa itu.

Tapi bila dah besar ni, tak perlulah tak sengaja itu tak sengaja ini. Kita automatic akan realize bila Ramadhan menjelang, stop eating during a day. Tak payahlah nak pura-pura tak sengaja. Kalau hari first puasa boleh la dimaafkan (pesen memang benar-benar lupa hari selain tak teruja nak sambut ramadhan). Tapi kalau dah hari-hari tak sengaja?Apa cer?

Bukan senang kita nak jumpa Ramadhan. Tahun depan belum tentu umur kita panjang…

12 comments:

epol said...

hahaha bab terlupa terkorek idong ye..bese terjadi broo XD

FaizalSulaiman said...

epol --->sebenarnya tak batal pun bro. sebab niat kita nak buang kotoran.yelah kalau tahi hidung tu dah terkeluar sikit takkan la kita tak buang, kan?hehehe..hilang macho tu,tehehehehehehehe

asal jangan sampai kat kawasan atas (paling keras) hidung.

selamat berpose bro!!

♕ Mr.IX ♂ said...

pernh terbaca memana gak..korek idung gitu2 jer masih boleh..xyah la sampai deep sgt..

selamat pose peja..

FaizalSulaiman said...

♕ Mr.IX ♂--->yup.tau takpe

same jugalah ko mal.btw dah sampai ganu ke?

shandye. said...

kelmarin masa tgh bancuh kordial utk berbuka, selamba kodok je aku try guna sudu nak taw dah cukup manis atau tidak.

tiba-tiba mak aku tegur.

"hai, tak puasa ke?"

aku terpinga-pinga kejap.

hahaha... lupa beb. serius lupa!

FaizalSulaiman said...

shandye.--->kalau tak sampai kerongkong tak batal weh.aku ada baca somewhere.cukup sekadar merasa.maknanya tak payah la telan.hihi

Hans said...

betul2
sebab tu sedih bila ada yg tak puasa
sayang kalau sia2kan bulan Ramadhan nih

♥ manje ♥ said...

selamat berpuasa ya =) ~

FaizalSulaiman said...

Hans --->sangat rugi kalau tinggal macam tu je

FaizalSulaiman said...

♥ manje ♥ --->sama-sama juga!

shatooman said...

korek skit x pe..slalu je aku buat.mak aku kata boleh kalu sikit2.. cuma x boleh korek dalam2..hahaha.. tp seyes, masa skolah dulu aku pernah terlupa sedangkan dh masuk hr puasa ke-7.. aku selamba badak makan biskut hampir separuh bekas dpn tv.lps termakan baru aku menyesal..knapa la aku tak termakan nasi td..hahaha~

FaizalSulaiman said...

shatooman --->hahahahaha takde orang perasan ke weh?haha klakar la!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR