Saturday, August 20, 2011

Antara Bunohan, Abuya dan Misteri Jalan Lama


Tiga filem yang boleh aku katakan, must watch, InsyaAllah (Tidak termasuk Hanyut, Tanda Putera Merdeka dan Katerina)

Bunohan, satu karya yang boleh dianggap masterpiece dari sutradara Dain Iskandar Said. Kisah adik beradik yang melalui jalan sukar dengan kehidupan yang mana setiap seorang dari mereka mempunyai perangai yang maha berbeza. Aku pernah menulis tentang satu filem arus perdana Dain, berjudul Dukun lakonan mantap Best Actress FFM, Umie Aida dua tahun lalu dimana filem ini dibanned atas sebab persamaan dengan kehidupan hitam Mona Fandey.

Dari segi trailer yang sudah berbulan disaksikan di internet, karya Dain ini mampu mencabar pembikin filem komersil yang lain. Kalau tak, masakan supermodel Tengku Azura bersetuju membintangi filem ini ?

Berlainan dengan Abuya.
Tengok trailer saja, aku sudah boleh mengagak, kisah ini macam kisah siapa, but nevertheless Abuya salah satu fiksyen kan? Untuk pengajaran kan?

Abuya menyelongkar kisah pemimpin ajaran sesat bernama Abu Zakaria yang membawa pengikutnya ke lembah sesat atas tiket agama. Harap filem ini lepas LPF hendaknya. Dan aku mula perasan actor Faizal Hussien baru diberikan peranan mencabar sepanjang beliau berlakon. Kalau tak asyik jadi jahat gaya tipikal. Gangster, mat rempit, pusher, etc.

Manakala Misteri Jalan Lama, garapan serius pertama Afdlin Shauki menggabungkan idea fantasi dan kasih pertalian antara dua beradik dengan cantuman misteri alam ghaib.

Bagi aku perkara-perkara seperti ini menampakkan perkembangan filem tempatan. Tonton dahulu. Nilaikan kemudian !

PS : Penghantaran ucapan raya untuk siaran malam raya masih dibuka.Jangan segan nak hantar ya.Cara-caranya ada di SINI

Atau skroll ke sticky post kat bawah :)

2 comments:

Hans said...

yeahhhh...haruslah aku tgok2 ketiga2 filem ni
kena curi masa

FaizalSulaiman said...

Hans ---> ko wajib tengok hans. Aku sebenarnya tak sabar nak tunggu filem Hanyut tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR