Tuesday, August 02, 2011

Ramadhan dan Makanan


Alhamdulilah Ramadhan dilalui dengan penuh berkat.

Macam mana puasa hari pertama? Well I guess ramai pembaca grown up kat sini surely do not having problems regarding fasting kan? Dah kenal mana dosa mana pahala, so we prohibit ourself untuk buat benda-benda tak elok di bulan mulia ini. Apatah lagi tak berpuasa!

Berpuasa secara tak langsung menahan diri dari makan dan minum. Ajar diri sendiri bagaimana untuk merasa susah tak dapat makan macam fakir miskin di luar sana. FYI, entry hari ini berkaitan dengan makanan.

Biasanya di bulan Ramadhan, kebanyakan keluarga (termasuk keluarga aku) akan menghidangkan makanan yang berlainan jenis lauknya berbanding hari tak puasa yang lain. For example macam hari ni ayam masak merah, esok makan ikan tongkol masak kari, tulat makan tomyam campur…macam-macam tulah. Meaning lauknya tak adalah sepesen saja.
Justify Full
Masa kecil, kalau boleh bila sudah dilaung Allahuakbar, Allahuakbar di kala Maghrib, pinggan yang sudah berisi nasi di depan mata hendak dipenuhkan dengan lauk pauk, kuih muih. Semua nak dibedal.

Ada satu moment dimana menunggu waktu azan Maghrib terasa bagai seribu tahun gamaknya.

Makan punya makan sampai tak sedar makanan lain yang diambil dengan lahap, tak habis. Lebih menyedihkan terbuang dalam tong sampah and ended up with my father menegur ketamakkan kami. Amalan syaitan di bulan puasa telah dijejaki.

As being a grown up, banyak perkara dah kita alami masa kecil, dijadikan pelajaran sekarang. Jangan membazir di bulan Ramadhan. Beli makanan boleh. Tapi tengok kapasiti perut kita. Compartment kita cukup tak nak isi rezeki Allah tu. Kalau dah terbeli banyak dan sudah memang tahu perut tak boleh isi, apa salahnya bersedekah.

Nak nak bulan mulia ni. Pahalanya berlipat kali ganda ! Make sure makanan yang nak diberi tu masih lagi dalam keadaan elok.

Syaitan dah tak ada di bulan mulia ni. Nafsu ada. Serakahnya membuak-buak apatah lagi time lapar bila terbau aroma-aroma enak bazar Ramadhan. Kawal diri !Ingat ! Beli yang perlu saja. Kalau tak perlu, baik tak payah beli.Makan apa yang ada saja, ok !

Selamat berpuasa !

20 comments:

epol said...

masa kecik2 dulu memang berbuka satu nikmat yang paling best..lagi2 kalo ikot ayah pergi bazar sumer nak dibedalnya..tapi tu dulu..

skang ni apa yang ada je dibuat berbuka..even megi skalipon ditelan (dan hari pertama aku berbuka hanyalah megi..gile)

tengku_fir21 said...

ermm...nak kata sama situasinye tak juga..hahaha nice entry :)

FaizalSulaiman said...

epol--->setuju bro! seronok masa kecil puasa, ended up makan banyak mcm 1000 tahun tak makan.dah besar ni, lebih menghayati apa ertinya ramadhan:)

FaizalSulaiman said...

tengku_fir21 --->situasi ko lain ek?mesti ko makan sikt je.ehehehehe

Nazz@Purple said...

naz pergi bazar semalam..sesak sesesaknya..pasar mlm pun tak cm tu..nampak sgt kan cam ner..

mr.syazwan said...

bilalah berpada bila makan tu kan

tpi wan hantu air!

time buka sure nak air je

thts y i buncit

>.<

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

umah patik pon same..masak mcm2 gak duing fasting month..tp at last jamah2 sikit jee...

*terliur tgk ayam tu..

ghost writer said...

untuk pertama kali semalam,aku mampu mengawal kuasa membeli aku.aku yakin lepas nih aku berjaya atasi sikap buruk aku.

aku makan apa yg sedikit aku tengok.

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple --->nampak sangat orang nak pulun beli makanan.hahahaha

Pencacai Alim said...

berbuka dgn rutab dan air kosong jek..ikut sunnah..ada mampu? hehehe

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--->kira wan cucuk dengan jarum mesti leh kempis nih.muehehe..jangan marah ye wan.gurau2 ramadhan:)

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)---> waktu buka puasa biasa lauknya lain-lain kan.variasi katenye.hehehehe

jangan teliur pojie.simpan air liur tu.ehehehehe

FaizalSulaiman said...

ghost writer --->cayalah bro!! jimat cermat.makan apa yang patut je, k:)

selamat berbuka.

eh lama lagi laa:P

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim --->kalau ikutkan macam tu lah kan.puasa nafsunya MasyaAllah.

Hans said...

yups
dlu kanak2 memang susah nak kawal nafsu makan
last2 makanan membazir
dah besar2 nih insyaallah boleh lawan
:-)

P/S: Hahaaha..aku bagi idea ke? hahaha..upah2

MR. SYAH said...

ingat lagi masa kecik pergi bazar ramadhan dgn mak dan abah.. semua makanan nak.. last2 tak abis..

ramadhan kali ni berlainan sikit.. sepatutnya disambut di universiti ttp end up duduk diam dirumah..

FaizalSulaiman said...

Hans ---> masa kecil puasa seronok sebenarnya kan.dah besar ni lebih memahami erti sebenar ramadhan:)

ha'a la weh.haha upah belanja kuih ketayap bazar ramadhan seksyen 7.hoho

FaizalSulaiman said...

MR. SYAH --->kenangan kan?

apa2 pun syah bersabar banyak2 k.sem ni extend ke syah?moga lekas sembuh ya:)

NUke_Rude said...

yea. bersederhana itu lebih afdhal.

:)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --->betul tu!lebih diberkati dan lebih berjimat:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR