Friday, August 19, 2011

Lelaki dan Aksesori Wajib: Jam Tangan



Lelaki dan Jam Tangan.

Aku rasa benda Allah ini sangat penting untuk semua dan lebih-lebih lagi lelaki.

Mungkin ada yang memerhatikan aksesori jam tangan ini sebagai kayu ukur betapa tebalnya poket lelaki itu.

Tapi Tunggu dulu.

Pandangan boleh menipu, derr.

Ada sesetengah lelaki mementingkan harga jam tangan. Makin mahal, makin bergaya. Makin senang hati gadis nak jatuh hati bila tanya ‘saudara pukul berapa sekarang’ (haih lame nye taktik ngurat aku.LOOL. KALAU adalah)

Tapi berapa ramai dari kita yang mencari jam tangan di pasar malam? Di kedai-kedai murah ? Yang membeli dengan online shopping ?

Oh aku pernah buat tiga-tiga tu.

Pucuk pangkalnya adalah bagaimana kita menjaga barang tersebut. Benda yang kita panggil sebagai ‘speciality goods’ ini sememangnya memerlukan kadar penjagaan yang cukup. Means bukan kena lap-lap macam body kereta. Cukup sekadar mengelakkan cermin jam dari tercalar, jam tangan terjatuh ataupun memakai jam ketika tangan berpeluh-peluh.

Itu sebabnya perlu cari jam yang sesuai untuk aktiviti-aktiviti kegemaran. Kalau minat menyelam (scuba) dan di bawah sana masih nak memakai jam, tak salah membeli ‘speciality goods’ jenis yang boleh dive in. Yang ini for sure jangan beli di pasar malam. Tak pasal-pasal rosak pula.

Lagi satu, pakailah jam tangan mengikut occasion. Kalau pergi masjid tu, jangalah pakai jam tangan yang boleh berbunyi-bunyi. Kalau masih tak solat, kita masih boleh matikan. Tapi kalau dah solat? Banyak contoh kan dah kita lihat. Bagi aku ia agak mengganggu jemaah lain. Apatah lagi kalau dia duduk sebelah kau je.

Untuk tidak kelihatan awkward, pakailah jam tangan yang sesuai dengan tona baju atau kulit. Ini tambahan sajalah. Kadang-kadang ada yang suka nampak pelik di tengah khalayak. Pesen attention seeker namanya!

Sekadar pendapat. Oh ya sebelum terlupa, kalau ada sesiapa daripada korang nak join beberapa blogger lain untuk ucapan khas Aidilfitri akan datang, scroll ke STICKY POST ke bawah atau KLIK SINI. Ada syarat-syaratnya disitu. InsyaAllah ucapan korang akan dijadual disiarkan pada malam raya nanti!

24 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

same laa faizal..patik penah buat semua tu sekali...bli kat uptown, beli kat kedai segala...kite ikot selera laaa..pandai pilih, jam yg murah bile lekat kat tangan ianya mungkin nmpk mahal...

epol said...

yup..aksesori wajib yang perlu ada..kalo tak pakai rasa cam tangan tengah bogel..lol

mase dulu mampu cari yang rege 20ringgit je (paling mahal)..skang ni gile sket..hehe..tapi masih setia jam 'crocodile' tua warisan bapak masa dia pakai muda2..old school

ghost writer said...

bagi aku,biar mahal asal berbaloi.dan jenama sangat penting.tapi pastikan bukan dibeli di pasar malam atau di uptown.

mr.syazwan said...

dulu2 beli jam murah

paling best mak bg present hadiah jam casio ori sbb dpt anugerah dekan

sampai la ni pakai

nak tukar erkkk x mampu lg

;p

♕ Mr.IX ♂ said...

aku pun duk mencari2 jam tangan gak ni....

shandye. said...

tak pernah suka pakai jam tangan. my brother pernah bg as a gift masa awal masuk uni dulu, pakai jarang2 je. itupun kalau teringat nk pakai.

tak terasa mcm satu keperluan sbb klu nk tgk time leh tgk kat henset.

teehee...

Fyzal said...

aku cuma suka jam tangan yg warna silver dan bentuk square. kalau aku out for gym atau exercise aku tak pakai jam.

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->Suka ayat last pojie tu! terbaek lah!

nampak mahal di tangan:)

FaizalSulaiman said...

epol ---> tangan bogel

hahaha

btw, aku pun dulu masa sekolah menengah pernah pakai jam ayah.turun temurun dan ayah aku pesan, jaga elok2.berguna gila jam tu sampailah rosak masa aku masuk Uni.

leh wat autobiografi neh!

FaizalSulaiman said...

ghost writer ---> yup.lain orang lain selera kan?kalau aku, aku akan kira original dan jenama atau mahal bila nak guna untuk special field, mcm nak berenang ke, jungle treking ke.hehehe

thanks bro share info!

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---> biasa kalau hadiah yang orang bagi, nak2 yang tersayang mesti kita jaga dengan betul, kan?

FaizalSulaiman said...

♕ Mr.IX ♂---> sila cari jam yang paling best ok!hehee

Hans said...

aku tak pakai jam tangan
:-)

FaizalSulaiman said...

shandye.--->kira takle hadiahkan u jam tangan ni.hahahaha.depends sebenarnya kan.kalau selesa pakailah.lebih mudah:)

FaizalSulaiman said...

Fyzal --->yup.tambah lagi.kalau buat trekking atau kerja lasak, jaranglah pakainya.nanti kang putih je kat kawasan jam tuh.hahaha

thanks singgah bro!

FaizalSulaiman said...

Hans---> la yeke? awat weh?rimas ka?

Judiene said...

Yup.
Betul betul.
Aku memang rasa naked abes la kalo kuar umah tak pakai jam tangan.
Hahaha.
Aku suka jam yang muka besar tu.
Tak kisah la bentuk petak ke, bulat ke, kalo besar cam nampak smart.
Bagi aku la.
Huhu.

W. Hidney said...

jam tangan 'besi' timeless. tak akan luput dek zaman. but do be careful. kadang2 benda yg timelss ni akan nampak tacky...

NUke_Rude said...

haha. suka juga jam tangan.
but once dah ada calar or kerosakan kat jam tu, rasa down.

terus malas nk pakai dah.

FaizalSulaiman said...

Judiene ---> thanks singgah dude!

jam muka besar tu aku ada juga.terasa gabak dan tang smart tu aku setuju.nampak stylo dan tambah lagi, nampak aku ni muda sikit.LOOL

FaizalSulaiman said...

W. Hidney--->makin kukuh 'besi' nya makin mahal.sangat setuju benda Allah ni memang timeless!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --->kadang2 bukang salah kita pun.ke sebab ganas sangat.tataulah..

shatooman said...

dulu selalu la bergaya ngan jam2 mahal.. rado, puma, adidas..skrg x de slera pulak nk pakai jam~

FaizalSulaiman said...

shatooman --->pulak dah.hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR