Tuesday, August 23, 2011

Lelaki, Stoking dan Bau Kaki


Kaki. Macam juga mana-mana anggota tubuh badan kita perlukan aliran pernafasan yang cukup. Tapi sayang. Tak ramai mengambil pusing tentang kebersihan kaki, especially bahagian kulit.

Ini fakta. Kenyataan yang tak boleh disangkal lagi.

Stoking dan kaki pula ibarat aksesori yang saling melengkapi. Kalau pakai kasut, mesti wajib pakai stoking. Ruang kaki kita adalah ruang paling mudah dijangkiti fungi atau kulat, especially kulat air akibat daripada perpeluhan melampau.

Kulit kaki kita, compared dengan yang lain-lain, especially lelaki, mempunyai tahap kelembapan yang berbeza-beza.Ada yang kering, mudah berpeluh, lembap dan macam-macam.

Sebab itulah dimestikan, selepas mandi untuk ke tempat kerja misalnya, celahan kaki perlu dikeringkan dengan sempurna.

Kalau tak, kat situlah kulat-kulat bermaharajalela, siap buat kenduri gulai kawah lagi! Bayangkan ya, bayangkan!

Kulit kaki yang cepat berpeluh, tambahan kaki pulak ditumbuh kulat dengan stoking yang diguna tidak berganti mengakibatkan kaki secara sengaja akan berbau seperti MAYAT.

Sekali bukak stoking, BUSUKNYA MasyaAllah,kepam-kepam masam!!!

Selalulah mengganti stoking. Jangan underwere saja asyik berganti. Stoking pun sama. At least 2 hari sekali. Pakai yang kaler putih kalau boleh lah. Senang nak nampak kotor. On the other hand, kuku kaki pun kena jaga. Jangan biarkan kuku kaki macam Beast X Men badan biru tu. Bersihkan celahan kaki kalau ada masa. Bukan lama pun. By right, tu kaki korang juga kan?

Bila try kasut di kedai, try dengan kaki yang berstoking. Elakkan mencuba dengan bare foot sebab manalah tahu, pencuba (orang yang mencuba kasut sebelum korang tu) ada kurap kat kaki ke, athelete foot ke, tak ke naya dapat kulat free? Masuk sebelah kaki, percuma berjuta-juta bakteria.Wah! Macam menang jabutan bertuah!

Main boling pun sama. Kalau tak bawak stoking, tolonglah beli. Dua ringgit, dua ringgit pun korang boleh guna banyak kali, apa? Berpadalah kalau nak kedekut. Dah tau nak main bowling, bawakla stoking. Ni sanggup tipu kakak cashier yang comel tuh. Bila ditanya ‘ada stoking tak ?’ sanggup jawab ‘adeee kak !’ Sudah-sudah kaki kau juga yang berlendir peluh nanti.

Yang pentingnya HYGIENE.

PS: Penghantaran ucapan hari raya untuk segmen khas malam raya masih lagi dibuka. Klik SINI untuk butiran lanjut atau terus ke ruang STICKY POST di bawah. Selamat menyertai!

14 comments:

Shahrul Tanaka Safeai said...

kaki gua wangi sebab hari-hari celup dalam air panas :p

hanaahmad said...

penjagaan kaki adalah yang paling aku titikberatkan. disebabkan aku adalah penghidap hyperhydrosis, makanya kalau aku tak pakai penyembur kaki, mesti berbau. bila berbau org nak dekat pun malu ye dok. jadi sama-samalah kita menjaga kebersihan diri sendiri. baru org respek kan. :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

LAGI2 KALAU KAKI BERCAGU...HAMBEK KAU!!!hehehe..

W. Hidney said...

pengotor!

mr.syazwan said...

tambah2 time hujan

kes ini selalu time duk kolej lu

aduhhh

SEXSA

huhu

FaizalSulaiman said...

Shahrul Tanaka Safeai ---> aku suka tu.mcm terapi

FaizalSulaiman said...

hanaahmad ---> tau takpa.yang penting paling asas stoking tu ganti kalau boleh hari hari

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)---> itu kalau bubuh kat sungai, ikan pun timbul.yikes

FaizalSulaiman said...

W. Hidney --->hukuman untuk orang yg pengotor ni, kita bako je!I pun geram juga.boleh tahan pulak tu bau nya

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->tau takpa wan. Ya Allah kadang2 sabar je la

shatooman said...

tringat masa skolah dulu..time exam dlm dewan, mesti ada lahabau yg akan buka kasut..pasti aromanya akan menusuk ke hidung2 org lain..pergghh!! nk jawab exam pon x tenang~

Seri said...

kaki pun kena jaga juga bukan hanya muka yang nak lawa. hehe

Seri pakai sparay kaki. lebih selesa & segar walaupun pakai kasut tutup penuh

FaizalSulaiman said...

shatooman---->hahaha ada jua pe'el mcm tu?lawakla budak sekolah ni

FaizalSulaiman said...

Seri ---> spray kaki menyegarkan.sebab kasut ni dia takde aliran keluar masuk angin.that's why la kadang2 boleh berbau

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR