Wednesday, August 03, 2011

Ramadhan dan Kenangan Berpuasa di Universiti :Versi Diploma

Ketika membawa pelajar mendaki Gunung Lambak, Kluang semester lepas. Agaknya masa aku diploma macam ni gaknya.hehehehe


Alhamdulilah puasa kali hari ketiga ini harapnya dilalui dengan tenang dan diberkati

Kali pertama berpuasa di UiTM Permatang Pauh, Pulau Pinang.

FYI, aku adalah batch pertama di kursus Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan, Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan yang mendapat peluang belajar di kampus baru itu.

Tak sampai beberapa bulan masuk, sudah berpuasa. Puasa kali pertama sebagai student. Aiceh ! Dan juga di perantauan.Oho !

Dulu di kampus Permatang Pauh, ada bazar ramadhan kecil berdekatan dengan Masjid dan Kolej Zamrud. Buka sampai jam 11 malam, sebab aku selalu beli makanan bungkus, mostly nasi lauk kemudian bangun jam 4 hingga 5 pagi untuk bersahur.

Oh jangan ditanya makanan tu sejuk ke tidak. Makanan tu bakal basi ke tidak. Perkara-perkara tu tak pernah aku fikirkan.hohoho. Yang penting, kenyang!

Setakat ni alhamdulilah, tak pernah kena sakit lagi. Pernah sekali terbangun lewat sahur. Makanan yang dibeli, nasi goreng pataya. (Sampai sekarang aku masih tertanya tanya kenapa nama dia Nasi Goreng Pataya). Nasi bungkus telur tu. Sedar dalam jam 6.45 pagi terus pergi ke meja study, bukak polisterin, pandang nasi dengan pandangan hampa.

Membazir!hahaha. Sampai sekarang aku masih kenang peristiwa itu.

Ini perkara yang aku rangkumkan sepanjang tiga tahun di Pulau Pinang

1) Rindu berbuka di dewan makan kolej.Turun seawal 6 petang untuk beratur mengambil makanan. Berbeza dengan hari tak puasa yang lain, di bulan Ramadhan lauk pauknya sedikit berbeza
2) Sebelum terbukanya dewan makan, bazaar kecil disebelah Kolej ada menjual jenis-jenis makanan yang bolehlah dikatakan enak
3) Tension bila ada kelas dari jam 6 hingga 8 malam. Masa rehat untuk berbuka puasa hanya 30 minit.Selepas kelas habis, makan lagi dengan geng sekelas di kedai makan berhadapan kampus. Dengar khabar kedai makan tu pun dah tutup sekarang
4) Berbuka puasa di rumah sewa agak mencabar sebab kena masak.hahahaha
5) Paling tak boleh lupa bila berbuka puasa di area Pulau Pinang atas pelawaan kerajaan Negeri Pulau Pinang.Serombongan bas pergi ke sana.

Apa-apa pun berbuka puasa di Universiti memang meninggalkan satu kenangan yang sangat seronok!Gila gila seronok!

Thanks blogger Hans, bagi idea apa nak update harini:)

Kepada rakan-rakan sediploma, Fakrul Anuar, Bob Fakrudin, PakDa, Razak, Latif, Dage,dan lain-lain selamat berpuasa korang!

8 comments:

mr.syazwan said...

kan kan best kot buka kat universiti

aura dia best

hehe

tpi xnah lak buka kat dewan

selalu kat bilik bentang paper borak2 sampai sakan punya gelak hehe

aaaaaaaaaaaaaaaahhhh seiyes wan rindu detik itu

shandye. said...

bila dah selesa berbuka di rumah kita mula rasa gedik nak berbuka kat asrama... ye tak?

mmg lumrah manusia akan merindui sesuatu yang tiada....

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

teringat berbukan pose kat uitm arau 5 tahun lalu dan kat uitm shah alam 2 tahun lalu...smua ade cite masing2...

*msa kat shah alam..hari2 km berbuka kat surau..hehehe..ade brani?????

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan-->dah kat situ je wan.tapi seronok ramai2.best!hehe

FaizalSulaiman said...

shandye. ---->ayat last tu buat aku setuju bangat.


merindu sesuatu yg dah takde:P

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->buka pose surau?wah trus wat terawih ni, pojie! surau area mana tu?

ghost writer said...

biasa beli lauk jer,nasi masak sendiri.ada periuk karan yg dah bertahun digunakan.rasanya edisi depan masih leh guna.

aku masih di tempat yg sama dengan suasana yg sama saban tahun.

Shuhada Suhaimi said...

boleh tau tak skop pembelajaran kursus Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan ngan job market course nii.. help me! nk apply lepas pra dip bulan 11 nii insyaAllah. berminat sangat nk tau pasal dip. pgurusan pkhidmatan makanan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR