Monday, January 10, 2011

Bila Dilanda Virus “Tiputertipahtipahtertipubangggculosis”



Salam

Pause sekejap lagu HIM sebab nak tulis entry.

Semalam, sebelum melanda badai di pantai bersama The Sulaimans yang lain, aku dikejutkan berita tentang penutupan Facebook yang bakal berkuat kuasa Mac 15 2011 ini.

Meh aku kongsi sikit apa yang ditulis dalam laporan yang dibalas dua ribu lima ratus enam puluh empat komen itu.

“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.

“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”

Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.

“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”

Ramai jugalah yang menyeranah tindakan Zuckerberg menutup webby terkenal seantero dunia ni. Letih dan Facebook ni dah memporak perandakan hidupnya antara sebab si mamat rambut kerinting terkaya ni mengambil keputusan nak menutup operasi syarikatnya.

Aku sendiri pelik, sebab FB sudah memulakan new looks contohnya macam profile yang sudah boleh di upgrade baru, home yang sudah tidak ada tulisan besar dan beberapa feauture yang sudah boleh diterima ramai.

A few hours later, selepas pulang dari beronok-ronok dengan keluarga, satu berita lain mengemukakan bahawa penutupan FB merupakan satu penipuan yang tidak perlu dirisaukan.

FB akan beroperasi macam biasa. Kau boleh upload pic terbaru, share good things, nice story to friends selain be friends with newbies.

Lega sikit.

Satu soalan berlegar dalam kepala..kalau lah perkara ini benar-benar terjadi:

1) Mahukah kawan FB kau bertemu dengan kau di alam reality?
2) Wujudkah orang seperti yang digambarkan dalam profile picture?
3) Jujurkah dia mahu berkawan dengan kau?
4) Nak berkawan atau nak menambah naikkan friends list?

Fikir dengan berhemah tujuan sebenar nak ber FB. Ada yang nak cari kenalan baru. It’s good intention, tapi jadahnya kau tak pernah nak tegur orang tu, even say thank you sebab approve friend request. Tapi ada juga segelintir yang memang jenis tak mahu balas komen newbies eventhough newbies tu dah add dia as friend. Feeling feeling diva katanya:)

Apa yang aku boleh katakan, jika Zuckerberg benar-benar melaksanakan seperti apa yang hoax itu laporkan (katalah ya), kita akan merindui dengan status like, membalas komen, photo tagging, share link, video dan picture, Private Message mahupun Chatting.

Ada pro, ada cons.

Ada yang menjadikan FB sebagai medan perbalahan anak beranak, suami isteri, perbuatan menyalah guna macam menghina sultan ataupun tag duit berkoyan-koyan konon leh kaya sebab log in FB (ok aku jaki betul dengan advert macam ni) mahupun internet bullying macam sexual harassment. Pantang update gambar baru, berduyun orang poke konon-konon nak kenal-macam-pernah-nampak-tapi-kat-mana-ya-

Hentikan perbuatan itu okay. Ber-FB lah dengan happy. Nama pun social networking. Share Ideas, thoughts together, manalah tahu dengan idea-idea kita, ia boleh membangunkan sesuatu?

Who knows?

PS: Tahniah Ana Raffali kerana mengungguli Anugerah Juara Lagu. Tahniah juga MUH ft Black dan Hafiz. Dan belum beberapa jam, page FB membantah kemenangan Ana diwujudkan. Motif la kan. Asal tak puas hati je, wujudkan fan page. Aku rasalah, kalau FB ni ada zaman2 Siti Nurhaliza sapu bersih dulu, dia juga mungkin akan dibenci. Betul tak? Kalau nak katalah Ana ni masih mentah dalam industry, kenapa masa Yuna menang tahun lepas takde yang pertikai? Yassin pernah menang menerusi Mimpi Laila (Yassin waktu tu freshies dan lagu tu compose sendiri lagi).

Apa salahnya terima kemenangan ini dengan hati terbuka. Ambil masa untuk dengar lagu ini. (Aku sebenanrnya jarang dengar lagu ni full versions, selalu dengar part chorus). Janganlah disebabkan benda remeh macam ni kita bercakaran sesama sendiri. Adat la.Ada yang menang, ada yang kalah..

34 comments:

cik bebel sentiasa said...

mata cik bebel sembab sebaba layan AJL smpi kol 12..sambung layan FB citer pasal ana raffali...ngeeeeeee

cik kedondong said...

nak kawin nanti tak dapat tag korang weyh..camne2?
kalo nak hantar aku da la xde alamat korang..hahahha

Lady Waleane said...

masalah sekarang ni yang aku sakit mata kat fb tu orang dah jadikan social network tu so-sial kan..? nak sentap2 pun kat situ, masalah rumahtangga pun kat situ.. ape da..

p/s:teringin aku nak tengok sehari mamat rambut kerinting tu tutup fb. haha.. mesti produktiviti semua company turun mendadak.

mR.sYaH said...

fb ditutup? xtaulah.. mgkn bese jer.. myspace ada, friendster ada.. hehe.. zaman kegemilangan myspace dan friendster akan kembali balik.. hehe..

yg bestnyer hafiz menang..

CGG said...

fb ditutup? sungguh tak dapat diterima:(

FaizalSulaiman said...

cik bebel sentiasa--->mesti ngantuk gila neh.hahahaha

FaizalSulaiman said...

cik kedondong --->ko cik.blog ko ada.email ada.hahahahaha

FaizalSulaiman said...

Lady Waleane--->this is so true weh.takkan la dia sesaja kan nak shuts.hahahaha

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH --->hehehehe..naik balik la frenster pasneh..haha

FaizalSulaiman said...

CGG --->ish takla.berita ni hoax je

Lady Waleane said...

aku rasa mesti Zuckerberg rasa bersalah bila banyak rumahtangga yang porak peranda dek kerana FB. hehe..

FaizalSulaiman said...

Lady Waleane--->hahahahaha..banyk kot.fan page tak suka itu ini lagi.hahaha

dia kata.

takpe yg penting pakcik kayoo

avid gunner said...

frenster pulak naik lepas ni. kesian frenster.

shahirahkhairudin said...

patutnya kita kaji dan cari mana istimewanya Tolong Ingatkan Aku. bukan mencaci maki tak puas hati.

btw, lagu ni istimewa. jalur perasaan disampaikan dengan jelas.

p/s: kalau berperang dengan 'sipolan' suka dengar lagu ini :p

dandelion kiss said...

okay apa Ana raffali menang.
sekurang2nya karya dia bermutu (bukanlah karya lain tak) tapi, sesekali mengangkat penyanyi baru seperti dia untuk terus bertapak dalam industri.

takkanlah kalau Siti masih masuk AJL, muka dia je menang utk setiap kali AJL. kasik can orang lain+karya+lagu lain menang.

nampak variasi muka dan genre pelbagai.

FaizalSulaiman said...

avid gunner--->Frenster plak yang pening pahni.hahahahahha

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin --->baru dengar lagu ni full version.ada influence music country mcm taylor swift

FaizalSulaiman said...

dandelion kiss--->setuju sangat2 ian!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

ade pro n cont gak FB ni..tp ape yg best FB ni mudh kan keja....

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)--->betul tu fauzi. nak hantar private mesej pun snang!

zixol said...

kalo fb xde, aku rs aku akan siapkan sume keje aku dgn lebeh cepat dan sempuarna..hahaha.. apepun aku pun JAKI gler dgn advert yg ntah hape2..sekian

NUke_Rude said...

yeay! zukerberg nk tutup fb!! yeay!

epol said...

untuk isu facebook....itu hanyalah rumors..orang wat lawak je..lol

untuk isu ana raffali..macam komen entri dlu..dia comel...kan betol prediction...kih3 :D

FaizalSulaiman said...

zixol -->fakta baris pertama tu aku setuju.hahahahahhaa

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude -->ko la orang yg takle main game lagi.hahahahahaha

FaizalSulaiman said...

epol--->yala kan.pelik plak si Mark ni nak tutup bread n butter dia.

hahaha

bila dia menang, makin comel tengok.hehehe

mr.syazwan said...

ramai wan kenal dr kwn2 fb dan alam maya ini

boleh di katakan semuanya ok menerima n keep in touch

nak tunggu faizal je x jumpe2 lg

hehehe

=_=

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan -->wahhh

ada masa kita jumpa wan.insyaAllah

yang penting faizal memang wujud ok.hahahahhaha

Seri said...

FB ni banyak kebaikannya. kredit hp tak luak2 pun. hehe. nak tanya apa2 soalan kat FB je

FaizalSulaiman said...

Seri --->kan. senang.inbox suda:)

tengkorakemas said...

aku takde fb, so tak tau nak komen apa haha ada sebab kenapa aku malas nak buat fb hu2..

bro, dgr lagu HIM yg mana?

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas--->heheh..ok2 takpa la takda:)

aku dengar lagu 'join me in death' pena dengar x?

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

oh belum dgr lagi, aku dgr Wing of Butterfly

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas--->ouh lagu tu aku dengar sebab ada entire song of Resident Evil punya soundtrack

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR