Monday, January 31, 2011

Suatu Ketika: Hujan Turun


Salam

Semalam merupakan hari paling tak produktif.

Hujan turun selebat-lebatnya dari pagi hinggalah membawak ke malam.

Bila hujan, internet broadband jadi sangat slow-mo membuatkan keinginan nak blogwalking dan berfacebooking agak terbantut.

Hujan.
Satu definisi ciptaan Allah yang aku agak takut juga waktu kecil-kecil dulu.

Almaklonglah, dulu rumah papan. Atap asbestos menjadi tempat lindungan kami adik beradik. The best things about hujan is, kami adik beradik akan main khemah-khemah (yang sebenarnya diperbuat dari kusyen)

Khemah itu dibentuk segi empat, kemudian ditutupi dengan kain selimut. Hujan lebat kat luar menghalang kami untuk bermain hujan-selain-takutkan-emak-cubit-peha-dan-larangan-ayah-kalau-demam-ayah-marah-hah-tulah-sapa-suruh-main-hujan-lagi-ditambah-habuan-‘istimewa-dibalun-dengan-enaknya.

Main khemah-khemah sampai tertidur.

Kenapa aku kata waktu hujan ni menjadikan aku agak takut?

Astbestos bocor. This is common thing kalau duduk dalam rumah papan. Sedang enak tidur, mulalah rasa basah aje muka disebabkan terpercik kena titisan hujan yang memasuki asbestos yang dah bocor. Terpaksa cari besen untuk tadah kesan kebocoran tu.

Kadang-kadang rumah lama tu dah jadi macam pesta disebabkan air bocor dari asbestos.

Bila hujan berterusan, perut akan jadi mudah lapar disebabkan lemak sudah digunakan untuk memanaskan badan yang sejuk. So arwah emak akan sediakan jemput-jemput bilis untuk santapan petang. Kalau tidak goreng pisang panas. Ataupun ubi rebus dengan sambal tumis ikan bilis.

Kecur liur sekejap.

In addition, ia turut menjadikan binatang berbisa sangat aktif mencari ‘kehangatan’ dari sejuknya persekitaran luar. Dan rumah papan akan menjadi sasaran utama mereka. Selalu jugalah lipan, kala jengking malah ular datang bertandang masuk dalam rumah aku tu:P

Those are memories.

Membesar dengan keluarga yang bukan berada, mendidik aku untuk menjadi lebih menghargai. Orang beri, kita hargai. Orang tabur budi, kita balas dengan kebaikan. Hormat orang sekeliling walau bijak dan berjaya macam mana pun engkau. Tuntut ilmu dengan tanpa lelah dan putus asa, kerana itu adalah warna masa depan.

Hargailah orang keliling yang dah membantu engkau mencapai apa yang kau miliki sekarang.

Macam rumah kayu aku. Dulu kayu, sekarang roboh batu. Bila hujan, enaknya tidur. Nikmat yang aku takkan perolehi pada lima hari bekerja.

Muehehehehe

InshaAllah versi Bahasa Melayu. Terima kasih Akhifairuzmzfc

26 comments:

eqbalzack said...

mmg skrg musim hujan faizal. mandi pun sejuk..mcm mandi kat kutub utara je..hehe

Lelaki Ini said...

semalam kat kedah pun hujan...
cuaca terus skrg...
tp kan rasenya berukband memg lembab setiap masa bukan masa hujan jewk!
ahaks!

tengkorakemas said...

semalam kat tempat aku seharian hujan, fuh rahmat Allah tu bro, waktu mustajab doa :D

selain tido, makan goreng pisang panas memang nikmat juga :)

Seri said...

dulu pun Seri ada main khemah2 tu. tapi guna kerusi meja makan. selibung kerusi dengan selimut. hehe

FaizalSulaiman said...

eqbalzack--->kan.

musim sudah terbalik.dulu bulan 12.la ni bulan 1.di Johor sudah ada beberapa tempat yang banjir.mujur duduk di kawasan tinggi:)

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini --->hat broadband tu memang setujulah!ahahahahaha

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->lepas makan, tido untuk the next 4 hours.ehehehehehehe

FaizalSulaiman said...

Seri --->buh lampu picit la sekali...baru nampak thrill.ehehehe

Paan Ovrtd said...

hahaha!! rumah batu jugak yang terbaik kan...

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd--->opkos!hahahaha

hangat!

mr.syazwan said...

kalau hujan berselibung perhh best

haha

kalau hujan kena nesface perh best

haha

kalau hujan pakai seluar pendek perh

KECUTTTT

hahahahaa

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

wahhh..trafis entry kali ni..

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ---> apa yg kecut wan??

ngeh ngeh ngeh

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)-->apa yang tarfis ni fauzi? tragis ke?

hehehe

mR.sYaH said...

mmg musim hujan skang.. kdg2 rasa bk demam.. lagu maher zain tu mmg best..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---> deman2 gi makan ubat, syah:)

kan.pandai plak si maher ni pronounce tanpa accent arabic atau english dia=)

Nazz@Purple said...

nazz pun ade memori tentang ujn yg lbh kurang sama..dulu dduk umah papan atap zink,bila hujan bocor..dkt luar..ksut kene ltk kat tmpt tinggi tau msuk dlm umah..sebab nanti air longkang naik..msti hnyut..

Muhamad Zaki Zafir said...

aku kat segamat semalam, pergi krja kawen sdare.mmg syok, makan nasik minyak sambil air mengalir celah kaki.haha.

tp nk balek tu, plg gerun lah.mcm lari drp tornado.rushing, elak jln sana sini.klu lambat, alamatnye duduk kat pusat bnjir la jwbnya.pakcik aku dah check in situ dah.pagi td dpt cabut balik jb.aku pn alhamdulillah selamat. :D

sissyira said...

salam pagi selasa =)


hujan yang indah itu datang menyapa kerana memahami hatiku yang menangis kerananya..huhu

biskut said...

sangat menyentuh..

aku juga bukan dari keluarga yang berada,maka aku dapat merasainya..

epol said...

kalo musim ujan mesti ada kopi+goreng pisang = masyukkkk..kan?

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir--->warghh segamat pun dah naik air kan?huhuhu

mujur tak ada apa2 weh:)

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple--->ahhahaha kan??

faizal selalu bawa masuk. tapi kalau penat sampai terlupa, tau2 je dah terbawak jauh.sib baik leh jumpa:)

FaizalSulaiman said...

sissyira--->salam selasa juga

awatnya ni sedih2:)

FaizalSulaiman said...

biskut --->Alhamdulilah.Apa yang ada, kita kongsi bersama:)

FaizalSulaiman said...

epol --->yeahhh.. itu menu wajib dalam sesi mengembungkan perut.wakakakakaka

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR