Tuesday, January 04, 2011

MAM: Sayur Orang Malas

Salam

Memula nak ucap terima kasih pada EqbalZack sebab bagi peluang diri ni menang Giveaway EqbalZack tempohari. Lupa nak say some gratitude. Thanks bang eq! Next GA, saya buat lagi terbaik!he he he

Well., Ahad kelmarin macam biasa, aku berkelentang kelentung di dapur. Tapi sejak Ogos lepas, aku dah jarang turun main perang-perang dengan blander dan pisau. Literary, memasak lah.

Kali ni nak kongsi satu resipi baik punya. Nak-nak bujang macam aku yang malas nak masak renyah-renyah.

Korang pun tahu buat. Pejam mata, pling! Dah siap!

Ok aku tipu.

Mana ada tutup mata, bleh siap? Agak-agak la kalau nak percaya pun!

Kobis Masak Bening*
½ Kobis. Dihiris ikut suka. Jangan nipis sangat
½ biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia, dihiris dua
6 tangkai cili padi. Kalau bleh 3 hijau, 3 merah** (Tujuan nak bagi pedas je)
Ikan bilis, dibersihkan

Bebahan



Aku terhiris macam nak buat coleslaw plak. Patutnya lebar lagi


Cecaranya:
1.Masukkan air dalam periuk. Ni ikut suka. Dua cawan bleh. Kalau makan tu jenis kuah macam banjir, bubuhla 3-4-5 cawan.
2. Masukkan bawang-bawang, halia, cili padi dengan ikan bilis. Tunggu sampai didih
3. Bila dah mendidih, masukkan kobis yang dah dihiris tadi.
4. Bubuh garam dan serbuk perasa (kalau perlu).


Fuhh terer tak I?hahahaha


Bam! Dah siap pun.

Bak kata Chef Wan, ko lebur je, Senah. Siap dah!

Makan dengan ikan goreng dan sambal belacan, masyuk jugak neh!

* Bening= merujuk term jiran sebelah rumah untuk ‘masak air’. Siapa lagi guna term ni?
** Penggunaan warna dalam masakan adalah sangat penting. Salah satu faktor tarikan makanan adalah pemadanan warna@ penggunaan warna yang menarik, supaya menimbulkan selera untuk menjamu.

Selamat membaca final three Write Cup dan cerpen tulisan penulis, bergenre Thriller Psikologi: Suci Kasihnya. Selamat Membaca!

30 comments:

Unknown said...

cerpen suci kasihnya memang mantap... hebat bro, dpt buat cerita mengenai illusi si bella.. ingatkan zafran tu yg bangang~silap rupannya.. ahaha

zixol said...

BENING, aku pun gune istilah tu..org jawe mmg ske masak bening kot..^^

Faizal Sulaiman said...

shatooman --->tima kasih, bro! appreciate that so much:)

tima kasih skali lagi, k:)

Faizal Sulaiman said...

zixol --->kan. mungkinla nak kata aku tatau, aku half jawa.ceh..mcm half blood prince sangat:P

Anonymous said...

BENING???? giler jawa...hahahha
xleh buat nama kobis masak air ka????hahahhahah...

besh makan ngn nasi panas...ada sambal TUTUK pun besh..ikan bilis goreng dengan lada n bawang ker??wowwwwww....craving...

mr.syazwan said...

waaa tahniah la menang!

hehe

F
U
U
U
Y
O
O
O

disamping pandai menulis cite

pandai masak jugak

perh!

CI_ said...

masih lagimenggunakan terma bening.
kadang-kadang je panggil kobis masak air...

hehehe baguslah campak2, janji boleh makan dan kenyang.

Muhamad Zaki Zafir said...

kt rumah aku pun guna term bening ni.sedap dimakan bersama nasi dan sambal getuk klu tak silap nama smbl tu.. :D

The Lonely Whale said...

dah lah menang..
pndai masak g..
hehehe..
hebat..
tahniah..
:)

Faizal Sulaiman said...

cik bebel sentiasa--->WARGHHHHH sedap tu.lapa tengah2 hari neh:)

Faizal Sulaiman said...

mr.syazwan --->hahahaha..takde apa2 pun wan.simple je neh:)

Faizal Sulaiman said...

dandelion kiss --->panjang noo nama kobis masak air.hehehehe

Faizal Sulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->betul la bro! besh gila makan wehh

Faizal Sulaiman said...

MiSzy DiaN --->haha..menang tu rezeki tu.masak takla bape pandai sgt pun:)

Seri said...

mudah je resepi ni. tak perlu nak tumis bagai

Faizal Sulaiman said...

Seri --->senang.sedap pun sedaaappp

'AQILAH said...

segerr kalau makan ni...:D hee

Faizal Sulaiman said...

'AQILAH ---> segerrrrr

Anonymous said...

tahniah dpt GA tu...huhu..jels2.....

Faizal Sulaiman said...

Mr.IX --->thanks Mal. tahniah ek dapat cek tu.jeles2:P

hans said...

congrats menang
sedap nampak
malas2 pun janji sedap sudah
hohoho

P/S : Belia Benci Kuliah Minggu Pertama!

Unknown said...

sedap nyer weh.. tapi lagi sedap kalo ko nak masakkan untuk aku..

Anonymous said...

anda kena tag join contest..hehheh

http://homosapiensz.blogspot.com/2011/01/pose-slumber-laptop-contest.html

Pencacai Alim said...

serender aku dow..hakhakhak

Faizal Sulaiman said...

hans --->kan,,janji kenyang:)

Faizal Sulaiman said...

sHaH--->gahhh..upah upah.,hahahahaha

Faizal Sulaiman said...

Mr.IX---> bereh mal. kang aku join:)

Faizal Sulaiman said...

Pencacai Alim ---> eleh ko:P

tengkorakemas said...

bro, letak 11 cili (cukup 1 team bola) kasi kepedasan mengancam, bening tak bening pasti mantap,

tambah2 ada sambal belacan, masak telo dadar complete one set nasi bujang :D

Faizal Sulaiman said...

tengkorakemas--->warghhh terbakar nanti.hehehehehe

fuhhh tu memang set wajib tu, bro!!hahahaha..makan ngan nasik panas,,besttt

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer is his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please note that all works include short stories and online novels published in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer first.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED