Saturday, July 24, 2010

BUKAN BERKIRA. TAPI...

Salam:

Mood tak ada hari ini. Serius. Harini sangat penat!

Sebagai manusia, kita memang memerlukan satu dengan yang lain. Ok yang aku maksud kan disini adalah ahli keluarga.

Pendapat aku lah, sesama keluarga tak perlulah nak berkira. Contohnya si A ni bergaji 1200. Banyak kan? Banyak la kalau dia stay ngan family. Boleh jimat. Setiap kali gaji mesti dia akan spent about 700-800 to family, minyak kete, utilities. Tu tak termasuk dia dok main duit kutu, tampung adik2 dia sekolah, bayar PTPTN, belanja harian semua.

Takkan si A taknak beli baju baru? Kasut baru? Kata dah kerja. Takkan dia tak mahu tengok wayang, jalan-jalan, jimba-jimba semua kan?

Bagi aku, itu duit dia. Hak dia. Dia penat kerja dan dia layak dapatkan semua itu.

Tau2 je hujung3 bulan, dia kering. Kering bukan sebab dia bersuka-sukaan. Tetapi demi family. Bukanlah kontang terus. Tapi adalah lagi nak menampung hidup untuk dua minggu lagi sebelum gajinya masuk. Dipendekkan citer, Abang si A, si Z dah bergaji dulu dari adiknya.

Si adik pun try pinjam ngan abangnya kemudian nak bayar semula bila tiba gajinya nanti.

Si Z ngan muka masam pun jawab.

"Duit ko da habis dah?"

A angguk. Tak guna dia nak menipu kan?

"Ko bayar apa? Ko takde simpanan ke?". Sinis gila soalan si abang. Abangnya tahu cakap saja. Balik kampung pun jarang. Selama ni si A yang dok belanja keluarga bila gaji keluar. Setiap bulan 200 dia pokai. Skunk dah enam bulan dia kerja. Kau semua pandai ilmu hisab kan? So ko darabkan saja berapa banyak si A dah berbelanja utk keluarga.

Ini anggaran kasar perbelanjaan si A untuk setiap bulan, lepas dia dapat gaji, dia mula buat kira2 ni:

Duit peti sejuk = RM 100
Duit Astro, pakej bola+E = RM 70
Duit broadband= RM 70
Minyak Kete= RM 130
Duit Kutu = RM 100
Belanja Dapur= RM 200
PTPTN= RM 200
Duit sekolah adik2 utk 1 bulan= RM 100
JUMLAH BESAR= RM 970.00

Gaji bersih si A adalah RM 1,200.00. Jadik, RM 1,200 TOLAK RM 970.00 BERSAMAAN DENGAN RM 230. Ini belum masuk lagi duit kena paw dengan adik beradik lain, duit makan harian (sebab keje kan). Sib baik si A ni tumpang kawan dia pergi kerja. Jadi dia cuma bayar duit minyak saja.

Jadi bayangkan lah ya. Setiap bulan berbelanja sebanyak RM 970 sedangkan diri sendiri terabai.
Kita bekerja untuk diri sendiri. Simpanan. Baju baru atau paling tidak untuk memanjakan diri sendiri seperti melancong, tgk wayang atau apa sahajalah. Sesekali bagilah peluang nak makan di TGI, beli wangian Armani Diamond, beg jenama Gucci atau baju Topman!

Jawapan sendeng, berwarna biru itu adalah jawapan orang pentingkan diri sendiri. Si A ni takla mementingkan diri. Al maklum lah, adik beradik ramai. Mana adik yang sekolah. Mana adik yang kerja pun gajinya cukup2 makan.

Takkan dia tak nak tolong kalau adiknya bitau "aku nak buat makan"? Tak tolong..adik sendiri. Nak2 pulak bapanya sekarang bising suruh dia menyimpan.

Tang manalah dia nak menyimpan wahai si ayahanda oii.

Seksa..seksa..

Pulak2 soalan si abang tadi sangat sentap. Taukah abang bahawa si A sudah menyumbang hampir seperempat gajinya untuk keluarga?

Kenapa susah sangat nak faham? Kenapa susah sangat nak meletakkan diri sebagai orang seperti A? Kenapa perlu lekas sangat menjatuhkan hukum dengan mengatakan.."tulah kau tak pandai berjimat!"

Tak cukup jimat lagi ke?

Lahiriahnya, gaji tu dia punya. Dia ada hak nak beli apa sahaja. Macam tulisan biru sendeng tadi. Takkan nak upgred H/P dari 3310 ke express music pon takle? Takkan kena kawal lagi?

Fikirlah. Sekadar memahami perasaan seorang rakan...


Slot baru dalam blog. Akan datang..

FaizalSulaiman:---)Dua hari ini akan sibuk. Esok seminar dari jam 8am-6pm. Ahad pula bawak budak2 ke MATTA FAIR di JB.huhu..Isnin dah kerja balik. Seminggu back to back without rest...Redho ajelah!

11 comments:

Parkcheek Chun Li said...

sabar la weh....ssh jugakkan ader adik bradik mcm tuh...hurm...be strong

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

dapat rasa apa yang watak A rasa...tapi at the certain moment, insyaAllah A akan rasa kind of feeling yg sangat-sangat manis apabila berkorban untuk keluarga ni...believe me. doa selalu semoga dimurahkan rezeki seluruh keluarga. amin. :)

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li --)tulah kan..kesian aku tgk member ni. diluah mati mak, ditelan mati bapak...

FaizalSulaiman said...

Blog Anuar Kamaruddin™ --) huhu..thanks nuar.akan disampaikan pada si A kang.insyaAllah berkat hidup dia..

Pencacai Alim said...

Aku puji dgn si A tu sbb berkorban utk kluarga..dlm hukum agama, beliau ni blh jga dikategorikan anak soleh..tkpe soal rezeki urusan Allah..as long as si A ni bersabar dan redha atas semua ni dan niat kerana Allah,pintu rezeki Allah sudah terbuka luas utk dia..masa yg akan menentukan asalkan si A ni berjaya hadapi ujian Allah..soal si Z yg berkira tu biarkan sbb harta dunia tak blh beli syurga Allah kt akhirat..Syurga Allah terlalu mahal harganya.Biar miskin harta tapi kaya dgn ilmu dan iman..tapi jgn kaya harta tapi miskin iman..sbb takut nnti jadi org muflis kat akhirat kelak..wallahualam

Nazz@Purple said...

nazz sgt2 paham..sebab si A tu cm nazz mule2 keje dulu..rase nak nangis je..bile snggup mngenepikan kehendak sndiri..utk org lain..tp kmdian diungkit..kt tidk memberi apa2 pun..:(

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)thanks bro. aku mintak A baca komen ko ni. thanks so very much!

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ---)exactly apa yg si A ni rasa. she's a girl.menangis masa dia cerita.huhuhuhu

'AQILAH said...

duit pt 200 sebulan? ok bnyaknye..aku pulak yg seram, kalau tak dapat keje..

FaizalSulaiman said...

'AQILAH---)yes 200 qilah. aku pon byr seratus je.huhu..si A ni tabah budaknya.pempuan la katakan..

hanisah hassan said...

erm..keyakinan pada allah tu perlu dalam setiap pekerjaan yang dilakukan.Kalau si A benar-benar ikhlas dalam apa yang dilakukan.Tak ada apa yang perlu dibimbangkan , kerana bila saja dia memerlukan pertolongan , benar-benar pertolongan akan sampai kepadanya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR