Wednesday, July 14, 2010

TUTOR 1: POP UP COMMENT AND WORD VERIFICATION


Salam:

Konon2 nak buat mood Hiatus, nak hibernasi..tapi banyak pulak idea nak menulis.

Ok sebenarnya dah lama nak tulis perihal tutorial ni. Kongsi ilmu buat bloggers baru walaupun aku ni banyak sebenarnya masih lagi nak belajar menjadi blogger. Buat yg masih baru belajar nak berblogging neh, kita mulakan dengan "comment" dan "word verification"

Nak komen kena senang. Sekali klik, terus keluar. Tapi kadang2 incovinience jugak sebab comment kena display satu page penuh @ komen tak keluar langsung. Bagi yg nak ikut, korang leh tengok step2 ni:

A: Click kat "setting" pada Dashboard.
B: Click "comment"
C: Korang akan nampak application seperti dalam gambar di bawah

1: Korang kena click "show". Jangan "hide", kalau tak entry korang takle komen
2: Sila click "anyone" jadi semua org leh komen. Some more, leh up trafic
3: Step no 3 ni penting. Blog lebih effisyen kalau guna pop up comment. Selain boleh baca semula entry, korang leh refresh box pop up comment tu jika internet buat hal.


4: Word Verification- Nah yang ini perlu consider juga. Sesetengah bloggers terlepas pandang benda ini. Sebenarnya kalau kita click "no", ianya akan memudahkan blogger lain utk komen entry kita, tanpa tulis word verification. Kadang2 tak boleh baca, lost atau network timeout.

Harap2 korang faham dengan tutorial yg pertama ni. Buat yg nak buat pop-up comment, sudi2 kanlah ya! Takpe, mulakan dengan slow2. InsyaAllah boleh berjaya!

FaizalSulaiman:--)Selamat Mencuba!

9 comments:

Mr.Homosapiensz said...

pasni wat r tutorial..camne nk wat tweet & like fb tu...huuhuuh

ubye said...

entry ni perli my blog ea?haha...dh xde word verification tu.. :-)

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)ok beres!!

FaizalSulaiman said...

ubye---)tak la sekadar berkongsi:)

Parkcheek Chun Li said...

guna comment gadget mcm pakcik....sila2

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li ---)err aku lebih suka yg klasik.ahahahaha

bARdbOO said...

aku xsuka kene wat word verification tu

FaizalSulaiman said...

bARdbOO ---)tulah..tau takper:)

Faizal@PeJAY said...

thank bro mmg terlepas pndang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR