Wednesday, July 21, 2010

FENOMENA HANTU KUM KUM DAN POCONG


Salam.

Entry yang ke 401. Gegeh kan aku menaip?

Ya. Apa yang kau baca, itulah yang aku nak kupaskan harini. Ketika entry ini ditaip, jam menunjukkan ke pukul 7:29 pm. Maghrib.

Fenemone 2 jenis hantu ini sudah merebak ke kawasan perkampungan aku. Serius! Ini cerita betul, bukan main-main punya. Sekarang ni di kampung aku kecoh fasal kehadiran dua makhluk halus ni. Ramai residen yang sudah "ketemu" dengan 2 makhluk ini. Selalunya methodology penampakan sosok hantu yang pertama (kum kum) tu sama.

Gelap malam, tengah2 syok2 tengok TV aka Midnite shows, akan ada yg beri salam:

"Kum..Kum"

Bila buka pintu rumah, mereka (saksi) akan cakap nampak orang "takde kepala" di muka pintu. Huisshhh seram dohh!

Gejala ke dua, fasal si Pocong. Saksi kata si P (initial utk si Pocong) ni rendah, macam budak sekolah darjah enam. Memula nampak kat Pusat Jalur Lebar Kampung. Lepas tu lesap. Ada saksi nampak di wayar telefon. Bergentayangan di situ yer. Pastu lesap. Seram lagi!

Sekarang ini, kedua makhluk "intangible" ni memang dah meriah menjadikan kawasan perkampungan aku tempat tanah "bermain-main" mereka. Ada saksi (which is my neighbour) dah terkena. Neighbour tu plak selang 2 buah rumah dari rumah aku je?!!!

Aku ni bila bercakap tentang makhluk yang kita tak nampak ni memang seriau. Penakut. Tgk filem2 seram aku berani plak. Mungkin realiti, which frighten us more lah kan? Jadi sekarang ni working hour aku (buat nota, preperation nak mengajar plus berfacebooking, berblogging,berYMing) dah dilimitkan pada waktu malam. Takde makna nak stay sampai pukul 1, 2 pagi tu. Tak fasal2 kang. Kum Kum!!

Ini semua hantu berdua itu punya pasal.

Kau nak main, mainlah jauh2 sikit. Takde pekdahnya kau nak menggangu manusia. Jadi frasa "kita tak kacau dia, watpelah dia nak kacau kita" tu macam dah tak releven bagi situasi aku skunk ni. Alangkah jiran aku yang tak berdosa tu di kacaunya? Apa ke he nyo lah!

Dulu2 aku tak dengar pulak kisah hantu berdua ni. Alih2 je muncul. Teori aku ada dua. Samada memang ditakdirkan benda tu ke kampung aku @ memang ada orang buang benda itu ke perkampungan kami. Benda ini wujud, hantu--more to syaitan@ jin lah. Pendindingnya? Doa byk2 pada Allah. Ayat Kursi sentiasa diingati. Al Quran sentiasa di junjung.

Itu sahajalah yang termampu setakat ini.

FaizalSulaiman:---)Sebab tu aku taip in advance, maghrib. Masih siang. So takdelah takut sangat, walau merinding bulu tengkukku.huhuhu. Wahai cik Kum ngan cik Cong.., silalah pergi dari kampung saya. Masuklah kalian ke dalam kawasan kelapa sawit sana tu. Leh bermanja-manja dengan haiwan2.lalala

9 comments:

hanisah hassan said...

bior betul dik...ada hantu , wah akak selalu balik malam .Alhamdulillah ulak tak de apa.Jaga-jaga dik malam ni ada yang teman nanti...usah biarkan ditimu diselubungi mesteri...

Parkcheek Chun Li said...

ko bile lak nk jmp hantun2 tuh?

FaizalSulaiman said...

hanisah hassan ---)hahahaha tu yg taip entry ni magrib2 ni.hahahahaha

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li ---)tak gune ko pakcik.hehehehe

NUke_Rude said...

agak2 ko la kan, hantu2 ni baca blog ko tak?

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --)entah..dia buta huruf kut.hihi

iyllienaz said...

haha..kalau masuk ladang sawit, kesian pula orang yang keja sana..

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)hehehe...mat indon byk keje sana.muahaha

Faz Nandra said...

hehe... sama macam kes di sekolah dulu... cik cong selalu datang berkunjung..sbb tu tak boleh study sampai ke larut malam... apa2 pun banyakkan baca surah pendinding ye! =) hikhik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR