Tuesday, April 20, 2010

BERHENTI BERFIKIR KEKAMPUNGAN


Salam;

Err..orang kampung jangan terasa ok. Aku juga orang kampung.

Kau pernah mengalami keadaan dimana..

"Orang perempuan kalau masih belum kahwin akan di cop anak dara tua"
"Orang lelaki, kalau ke dapur memasak, mengemas dikata mengalami kecelaruan jantina"
"Orang perempuan perlu berlemah lembut dalam segala hal. Itu baru tanda perempuan sejati TITIK"
"Orang lelaki perlu keras, kasar, maskulin. Itu tanda lelaki sejati TITIK"

Ok sila fikirkan quote di atas sebagai kata-kata orang yg mindanya terkebelakang, mundur dan jumud.

Ya, walaupun masa sudah berlalu dengan cepat,(we are in 2010 for God's sake) tapi masih ada lagi individu2 di luar sana yg berfikiran sempit entah apa-apa. Some girls yg mula tunjukkan a bit tomboyish dalam diri dia akan di pandang semacam saja as well as bila ada some guys yg menunjukkan sedikit sisi feminisme dlm diri. Wah terus pukul canang kata sudah menjadi "lemah gemalai"? Ha ha ha..hell berfikir!.

Satu aku nak katakan: "Never underestimate a person". Hakiki kau mengenali dia sedikit rough@soft, doesn't mean she/he has a lower attitude. Nilai manusia gunakan akalnya. Kau belum tahu kemampuan dia, so stop being a judge.

Kalau kau sudah menjadi ibu-bapa kelak, kau perlu latih anak2 kau terbiasa dgn both sides. Didik anak perempuan dengan a few rough matters manakala lelaki a bit feminie side. PANTAU! jangan bagi TERLEBIH.

Kau tau mengapa?
Supaya anak perempuan kau, bila besar nanti mampu menghadapi dugaan/cabaran hidup dengan mudah. Jangan biarkan anak perempuan kau hidup dengan typical air mata bila sesuatu dugaan berat melanda beliau. Jangan biar dia lemah kena tindas what-so ever.

Lelaki pula, bila sudah berkahwin mampu nak menolong isteri. Have a bit sensitivity towards women's feeling. Bukan lembut ya!. MEMAHAMI. Tidak beremosi kayu. Boleh ringan tulang di dapur.

Secara fitrahnya, lelaki memang kasar dan wanita harus membimbingnya. Tapi zaman sudah berubah dan sebagai manusia, perubahan itu merupakan sesuatu yg dituntut demi kelangsungan hidup. Hidup perlu memahami. Jangan selfish.

FaizalSulaiman---)Renung, fikir, tindak..

13 comments:

ASaDa RyutaRo said...

yeah!

sepatutnya xde da istilah lelaki ke dapur d cop lemah gemalai @ pondan. errk!!

perempuan bawak motor tomboy?! erkk!

ape ni?! <-- tiba2 emo..

ni bukan kekampungan lagi dah, mybe pendalaman. alamak! nape kena guna istilah "kekampungan"?

FaizalSulaiman said...

ASaDa RyutaRo ---)heh betullah;)

mR.sYaH said...

satu lagi..

kalau lelaki dah 18 tahun xde awek dicop gay.. apalah..

sian kawan aku.. xdpt den nk tlg dgn org berfikiran macm ni..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)hah?
serius ke bro?

LOOL gila kan sapa yg fikir camtu.huh

nice sharing;)

Lady Waleane said...

zaman sahaja bergerak maju. tapi pemikiran kebanyakan individu masih di takuk yang lama. huhuuuu :(

iyllienaz said...

yup..betul la faizal..nanti jadi ayah, didik anak2 elok2 ya..

Adahjay said...

tulah yang peliknya pakaian cara hidup bukan main lagi tip top mcm moden sgt tapi pemikiran macam orang yang x moden lgsg.

mgkn lepas ni kalo kite ada anak2 (InsyAllah)didiklah mereka betul2 =)

FaizalSulaiman said...

Lady Waleane ---)setuju sgt weh. fikir satu sisi je.manabole!

FaizalSulaiman said...

iyllienaz---)insyaAllah Illie.doa2 jodoh ku cepat ya.hehehe

FaizalSulaiman said...

Adahjay---)setuju Adah,supaya sejarah tidak akan berulang lagi..

tapikan, nama pun manusia..

NUke_Rude said...

kadang2 kna ade org yg berfikiran camni. barulah life tu fun! hahaha.. dah lama aku x jmpa word jumud.

:)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude----)hehehe...betul juga.kdg2 apa yg dorang ckp tu lah kelakar sebenarnya.hehe

cik kedondong said...

aku ske entry ni..

hahahha..sebab sblah ayh aku ckp aku ni ank dara tua sbb tak kawen lg.kalo sblah mak aku siap ckp jgn kawen lg..tunggu umo 27 smpi pkwe da stabil..jgn harap duit laki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR