Friday, April 16, 2010

HITAMNYA HUMOR ITU..


Salam;

Idea ini datang daripada seorang member FB. Thank you so much coz giving me an idea to write about this;)

Siapa baca FARCIR (sebutan FAR-SEE) dalam laman Aksara Keraian?. (ohh aku boleh kira..sikitnya)hehehehe..ok2. Tentu korang pelik dan wondering apakah jenis genre yg digunakan aku sepanjang penulisan ceritera itu.

FARCIR menggunakan fully genre Dark Comedy dan aku boleh mengagak, ramai yang kurang faham apakan jenis konsep/jalur cerita yg aku bawakan. Malaysia kita sudah terbiasa dengan genre2 seperti seram, thriller, drama, komedi, epik tetapi kurang tahu mengenai sub-genre yg lain.

Baiklah, aku menulis (artikel ini) sebagai seorang yg kosong pengetahuan sasteranya dan penulisan ini lebih kepada interpretasi seorang public(orang awam) menerusi pembacaan di internet.

Dark Comedy/Black Comedy/Dark Humor adalah satu sub-genre dari ruang komedi dan satira. Jom tengok apa kata wiki:

The purpose of black comedy is to make light of serious and often taboo subject matter, and some comedians use it as a tool for exploring important issues, thus provoking discomfort and serious thought as well as amusement in their audience. Popular themes of the genre include murder, suicide, war, barbaric, drug abuse, terminal illness, domestic violence, insanity, nightmare, disease, racism, disability (both physical and mental), chauvinism, corruption, and crime.

Faham kan?;)

Biasanya unsur Dark Comedy tidak lain mahu memberi unsur komikal kepada penceritaan baik dari segi watak, skrip @ dialog, ekspressi wajah ataupun bahasa tubuh supaya isu berat yg diketengahkan menjadi lebih menarik selain mudah diterima oleh penonton/pembaca.

Antara filem black comedy Hollywood yang berjaya meraih perhatian termasuklah American Beauty, Adams Family, Bedezzled selain siri terkenal US, Desperate Housewives.

Manakala filem tempatan yg menggunakan jalur cerita sama adalah Pisau Cukur, Setem selain Los and Faun!

FaizalSulaiman'sFootNote:--) Bab 13-Farcir akan disiarkan tepat jam 4:04 petang ini. Selamat membaca;)

Bagi korang yg nak join sama2 dengan aku sebagai rakan sekarya dalam AKSARA KERAIAN, sila hantar karya bab 1@prolog korang di email berikut faizalsulaiman85@gmail.com

10 comments:

bell said...

Oh, penulis novel rupanya. Saya selalu jugak pergi bukak aksara keraian. Tak tau pulak novel awak ni black comedy. OK saya pi bc sat gi.

FaizalSulaiman said...

bell---)thanks bell.ok sila..sila;)

Adahjay said...

aku nak ko buat Black Comedy psl lect die bunuh stud die sbb Eng terlampau hebat!!!!

FaizalSulaiman said...

Adahjay -----)wahhh..nice idea!!

ai@reel said...

aslkm

terima kasih singgah

teringgin cari hasil nukilan saudara di kedai2 buku,insyallah akan saya caba cari...

FaizalSulaiman said...

ai@reel ---)walaikumsalam.

belum di kedai buku lagi reel.hehehe.
ni karya online.

di http://aksarakeraian.blogspot.com/

nasikputeh said...

ohh..

ingatkan ape mende la dark komedy..
ingtkan mcm cite rosyamnor yang hitam puteh tu.. entah apeke name tah..

FaizalSulaiman said...

nasikputeh---)ha'a citer tu genre dia comedy noir;)

Mr.Homosapiensz said...

ooo....bagi contoh filem camtu baru faham skit black komedi ni...mcm suka dlm serius...haha

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)cayalah akhirnya ko faham juga. happy tetapi serius;) betul2;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR