Tuesday, April 27, 2010

SURIRUMAH: FAIRVIEW STRANGLER UNMASKED


Salam;

Ok entry ini berkaitan dengan musim ke enam Desperate Housewives yang sekarang sudahpun menginjak ke episode 20 (entitled Epiphany) untuk siaran di US.

Sebelum menerang dengan lebih lanjut, ramai tertanya-tanya kenapa aku suka sangat mengikuti perkembangan siri dark-comedy-drama ciptaan Mark Cherry nih. Ya ia mengenai surirumah tapi tolong ya. Tolong jangan sempitkan pemikiran kau tu. Its not about women all the time!

Sepanjang enam musim menyaksikan siri ini, aku boleh katakan banyak penggunaan vocabulary dan pembelajaran essay English aku dipengaruhi oleh skrip brilliant Desperate Housewives. Narrator Mary Alice Young yang mati membunuh diri, langsung menjadi pencerita di sebalik suri rumah ini sangat mengagumkan.

I talk about her pronounciation as well as the series script itself! It was kinda brilliant, smart yet funny! The secrets across fences and just right a cul-de-sac even funnier to discover!! (hah tau ke perkataan cul-de-sac tu?. Nah, aku perolehinya ketika menyaksikan episod 11 DH-S6 (Boom Crunch. Carik sendiri.hahaha;)

Ok lah. Apa yang aku teruja sangat mengenai episod 20 surirumah terdesak kalini. Bagi mereka yang mengikuti @ pengikut tegar siri ini, korang pasti dah tau menerusi episod 19, Fairview Strangler's idendity has been reveal. Dialah yg mencekik anak Susan Mayer iaitu Julie Mayer, pembantu kedai Coffee Cup, Amelie Portsmith dan Ivana-gadis pisau cukur yg hampir2 nak jadi menantu keluarga Scavo!

Pencekik@pembunuh bersiri ini diketahui sebagai Eddie, kawan kepada anak Lynette Scavo- Porter Scavo!. Episod 20 malam tadi menceritakan bagaimana Eddie dibesarkan oleh ibunya Barbara yang kaki mabuk kerana depress ditinggalkan suami ketika Eddie berusia empat tahun. Eddie tak pernah dilayan dengan baik oleh ibunya dan menganggap anak itu sangat menyusahkannya.

Satu perkara penting aku pelajari semasa menonton episod ini adalah kita perlu mendidik anak yang bakal kita ada nanti dengan didikan dengan sempurna. Kalau kau bercerai sekalipun, tolonglah jangan libatkan anak2 dalam isu rumahtangga kau tu sehingga merosakkan moral dan emosi anak kau.

Seperkara lagi, jika berlaku perkara berat dalam rumahtangga, jagalah perasaan anak2 dengan baik. Jangan kurang memberi kasih sayang. Jangan sekali-kali merendah-rendahkan kebolehan dia. Menidak-nidakkan kemahuan dia. Jangan biar dia berdendam sehingga merosakkan dirinya.

Bagi aku yang sekarang menulis kisah drama dark comedy FARCIR amat mengagumi satu lagi penghasilan episod Housewives dan aku sendiri dapat menyaksikan pelbagai dimensi karakter si creepy-nerd Eddie. Jangan suka menghukum tanpa mengetahui kisah sebenar si penjenayah. Ya..perilaku dia salah. Tetapi kenapa dia berbuat demikian?. Tentu ada sebabnya. Eddie diabaikan. Ibunya memalukan dirinya dihadapan Bree Van De Kamp (salah seorang jiran) kerana Eddie mempunyai perasaan sayang pada anak Bree. Ibunya mengilai ketawa, jelas menghina kebolehan anaknya itu---yang sejak azali mempunyai low self esteem yg nyata. Tiada gadis yg sukakannya disebabkan wataknya yang lurus.

Dia juga manusia bukan?. Ada hati. Ada perasaan..

Jelas, karakter antagonis Eddie menerapkan sedikit humanity dalam hidupnya..

Seperti kata Mary Alice Young di akhir episode:

"You may wonder, how a monster like that came to be...The answer is simple. Monsters are created by other monsters"

FaizalSulaiman:--)Fikirkan maksudnya pembaca..

4 comments:

Kyuubi_85 said...

haha. aku tak pernah tgk pun cerita ni. huhu

hans said...

betul2
aku sokong
bercerai sekalipun anak2 jangan diabaikan

FaizalSulaiman said...

Kyuubi_85 ---)rugi beb tak tengok;)

FaizalSulaiman said...

hans ---)tulah kan?kesian kat anak2 la.depa bukan tau ape2 pun;(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR