Wednesday, April 21, 2010

SI PEMBACA DAN SI BUTA HURUF


Salam;

Ulasan filem lama

Secara amnya, filem arahan Stephen Daldry ini berkisarkan sebuah kisah cinta. Sebuah kisah cinta yang kau sendiri tak terbayangkan. Pengarah filem ini juga pernah terbabit dalam pembikinan filem hebat seperti The Hours (yg membariskan pelakon seperti Nicole Kidman, Julienne Moore dan Meryl Streep).

1) Setting in Germany, Michael Berg (Fiennes) semasa usia beliau 15 tahun (pd tahun 1958) menjalikan hubungan sulit dgn kondukter bas Hanna Schmitz yg pada masa tu berusia 36 tahun. Wow!! Jauh kan jarak usia dorang. Dan during the affair, si Hanna ni suka lover boy dia bacakan buku untuk dia. She loves to listen..so before diorang "doing-it", Michael akan bacakan sesuatu untuk Hanna.

2) Tak lama lepas tu, Michael dpt belajar law and it wasn't long enough that soon, this young guy discover yg Hanna menjadi suspek utama kematian lebih 300 wanita Yahudi (Jews) dlm gereja and all she had to confessed was about a signature. Long story short, she finally confessed, dia merupakan individu yg betanggungjawab menandatangani a few documents yg berkaitan dengan tragedi itu so as a punishment dia dipenjara seumur hidup tanpa menyedari Hanna sebenarnya adalah BUTA HURUF!.

3) Back in year 2000, Michael yg dah menjadi lelaki dewasa cuba menjejaki Hanna dan mengirimkan cassate tape kpd beliau di penjara untuk didengar. Ok part ni sedih sikit sebab she started to flashes all the sad memories sehinggakan Hanna yg dah tua nih mula hendak belajar menulis. Nampak real ok wajah Kate Winslet disolek seperti seorang nenek.LOL. 7 jam setengah ok mekap nak jadi grandma tuh!

4)Menerusi filem ni gak Winslet berjaya menggondol Best Actress in a Leading Role dalam Oscar setelah penantian lima tahun beliau.

Overall, filem ni quite worth watch and most likely filem2 Stephen Daldry banyak berunsurkan drama so if u want to watch something light, this is not actually the right movie.

Bagi korang yg nak join sama2 dengan aku sebagai rakan sekarya dalam AKSARA KERAIAN, sila hantar karya bab 1@prolog korang di email berikut faizalsulaiman85@gmail.com

SILA KLIK SINI UNTUK SYARAT2 NYA

FaizalSulaiman:--)Jangan lupa Prosa Cinta Amir Naufal, bab 4 esok jam 7pg;)

5 comments:

cik ian@aH Lian~ said...

bahaya cerita ni.
sekian.

FaizalSulaiman said...

cik ian@aH Lian~---)bahaya tu..seronok cik ian;)

Mr.Homosapiensz said...

nampak complicated tp..maybe aku prefer more to "vantage point" version...

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)hehehe..i know..light and sweet version;)

'AQILAH said...

wow. heee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR