Tuesday, December 29, 2009

AKU DAN KERJAYA


Okay sorila sebab tajuk seperti skema jadahnya. Cam headline majalah Hikmah tahunan skolah aku.LOL!!!.

Menjelang tahun baru 2010, banyak benda yang akan berlaku, most probably will change my life, completely. Antara debar, takut dan seriau. Campur2 semua ada, seperti sepinggan pasemboq di kedai mamak!!!.

Bermula 8hb12 yg lepas, aku secara relanya nak pergi temuduga terbuka di institut itu Biarlah aku gelarkan namanya Kolej utk temuduga sbg salah seorang tenaga pengajar. 1st interview, 3 candidates on the row, altogeher been interviewed. Sumpah aku cuak gila babi. Seperti ada seekor kupu2 gigantic dlm perutku yg comel neh.hehehe.

Dalam 3 minggu menunggu dan harapan menunggu hampir2 punah (tak caya gua leh guna perkataan "punah"), akhirnya 28hb12, aku dipanggil utk 2nd interview. Dalam masa yg sama, aku betul2 dengan sungguh2 menyembunyikan dari rakan2 sebab;

1) Aku tanak dikata "ayam bertelur sebijik, riuh sekampung". Kerjanya?. Non Hado!!!
2)Tanak riak. Malu la pakcik kalu tak dapat. Mana aku nak simen muka aku neh?. Kat Hollywood Fame sana?hahahaha
3)Tanak dituduh cakap kosong.

Then, sejam je sampai umah, bahagian Human Resource call aku dan memberitahu yg aku dapat kerja tersebut. Sumpah aku speechless, bersyukur, gementar ngan macam2 lagi lah. hehehe.

Masa entry ni ditaip, aku baru balik Kolej sebab gi amek jadual waktu ngan course outline. Kena mengajar 2 subjek skali tuh!. Serius..pasni confirm aku sibuk. Dan antara beberapa perubahan itu, aku still tak bole nak menyesuaikan diri bila orang panggil aku ngan panggilan "Encik". Sungguh..kurang selesa.hahaha.

So by 01.01.10 aku sudah memulakan kerja ni. Alhamdulilah. Sekurang-kurangnya takde lah yang kata "eh..blaja tinggi2 takkan keje kedai buku?" atau "ko blaja tinggi2, ko keje ni?" atau beberapa ayat2 annoying lagi menyakitkan hati. Sekurang2 nya, bila ada sipolan tanya, aku boleh menjawab dengan macho dan tenang beriman..."ya..saya sudah bekerja" :-).

NotaKakiFaizal---)Aku sangat minat mengajar. Pernah kena marah ngan ayah aku, masa kecik sebab suka cakap sorang2 pretend jadik "cikgu" dalam bilik tido.hahahahahaha.

p/s--)gambar dlm kelas puncak alam.rindunya tempat nihh:p

20 comments:

mohd noh said...

salam bro...
bersemangat sungguh ko nampaknya yek...selamat bekerja bro...
'one-one-ten' tu jgn smpi bangun lewat plak...heheheh...

FaizalSulaiman said...

mohd noh---)salam noh. memang sangat bersemangat nak mulakan kerja nih sbb aku betul2 minat.huhu. and Noh, thnak you very much coz all these years sepanjang aku blaja, ko antara insan yg sering membantu aku dikala kesusahan selain bagi moral support. terima kasih banyak2.

bEEdLE d' bARd said...

peh, dh dpt keje tu!!..aku tumpang gembira sbb boleh pau ko!! haha....
keje kat mane weyh?
xmau cakap kat sini nnt ym arr..

s a r a said...

yeayy..

tahniah!sy juge tumpang hepi utk anda!=)

FaizalSulaiman said...

bEEdLE d' bARd---)sila2 pau.aku banje kuih pau okies.

ok nanti di ym aku roger:-)

FaizalSulaiman said...

s a r a---)thanx sara;p

NUke_Rude said...

br0. sumpah! petang tadi aku terbaca tajuk entry ko ni "aku dan ketawa"! dalam hati berkata gak, tang mana yg ketawa pun aku tak tau.

la ni br tpasan yg 'aku dan kerjaya'! wawawa.. malu!

apape pun, kongratulasi n selamat memulakan fasa hdup yg baru; "bekerja".

dan kamu akan merindui zaman belajar... cis!

NUke_Rude said...

jap! kau keja time new year eh? tak cuti ke?

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)dan skunk komen ko betol2 wat aku ketawa.hahaha..ko kena wat entry ar sbb ko salah baca nih.lalalala.

kongratulasi (ni sumpah aku gelak terkuat doh!), mngkin rindu kot zaman blaja tp aku rasa cam sama je environment nyerr.heheheu

actually 1.1.10 tu tarikh lapor diri. hari jumaat tu aku takde class so leh wat outline sambil tanya2 pandangan staff lain.ceh..1 malaysia kan aku?hehe

start mengaja 4hb kot.lol..sumpah takot;-)

Mr.Homosapiensz said...

syukur ler dah dapat keje....huhu
keje le leklok...

iyllienaz said...

aha..patot la tertunngu2 28 hb..rupenya 2nd interview..and kongratulasi..haha..bak kate nuke..tahniah wey..lepas ni dpt gaji, ley open table..hehe

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz---)Alhamdulilah. Thanks Mal. Aku doakan ko dpt job photography tu okay;=)

FaizalSulaiman said...

iyllienaz---)thanks iyliie;-),ha'a sbb tula tunggu 28hb lepas.hehehe. kongratulasi anda diterima. boleh je bukak meja nanti.amek meja lipat ar senang bukak.hahahahahahaha..lol

MiNNie said...

wah bestnyer.. adakah kat kolej yang pernah ko nyatakan hasrat ko untuk mengajar disana suatu ketika dulu?? bestnyer.. . camne ko apply hek?? aku teringin nak jadi lecturer, nak merosakan anak bangsa aku ... hahah..walupun aku tau aku tak ada bakay mengajar.. tapi aku nak gak mengajar... huhuhu

FaizalSulaiman said...

MiNNie---)ye tepat sekali tekaan anda.hehehe..aku tgk kat sokabar masa end of our final exam. pastu, aku datang for walk in interview sblm 2nd interview. statement dia.lalala..berani mati tuh;-)

sHaH said...

perghh!!!
aku yg naik seronok dgr ko nak ngajar..
jadi cekgu tetap le nih!!
gud!!
gud!!!
respek sama lu bro..

FaizalSulaiman said...

sHaH---)alhamdulilah shah.hehehe..
sudah bekerja jadi tak malu kalu org tanya buat apa skunk.hehehehe

cik kedondong said...

encik faizal..bleyh tak buat sesuatu pde pop-up anda?walopon sye dah block tp masih muncul lg.
lagu satu encik faizal, selamat bekerja..hehehhe

FaizalSulaiman said...

cik kedondong---)tak reti ar cik.camne ek?

err..thanks..sungguh tak selesa panggil encik

Haiekal said...

boss pengajar terbaik!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR