Sunday, December 06, 2009

BERBLOGGING MENJADIKAN KAU TIDAK MATANG?

The other day, aku ada membaca entry seorang blogger ini yg kelihatannya nak bersara dalam dunia blogging. Well, itu sudah keputusan beliau walaupon ada beberapa readers yg kurang setuju dgn keputusannya yg dianggap sebagai "semberono". Gaya penulisannya baik & aku sendiri, buat pertama kali sangat suka membaca entry2 beliau.

Dan satu yg menarik perhatian aku adalah kata2 tajam beliau tentang berblogging.

"Berblogging menjadikan kau tidak matang"
Sentap kan?.

Bagi aku lah, pemahaman quote beliau ini bergantung kepada tafsiran individu. Ia suatu yang subjektif!. Ya, mungkin sesetengah blog yang kita baca mengandungi kandungan yang boleh membuatkan kita memekik dlm kepala "apa kejadah budak ni tulis?" sort of thing. Buktinya banyak..Kau sendiri penah membacanya, bukan? (aku juga mungkin pernah menulisnya.hehe). Dan sebagai readers @ followers yg loyal, kita terpaksa komen walaupun kita tak separuh hati berbuat demikian.

Jelas..,satu pengkhianatan telah berlaku.

Tapi dari sudut lain, ramai bloggers yg mempunyai topik yg baik utk dibincangkan. Pokoknya ialah, bagaimana penulis blog itu mengolah ceritanya supaya ianya menarik utk dibaca. Betol tak?

Tapi bagi aku, kalau kau memang seorang blogger sejati, jenis tak makan saman ataupun jenis do i care person, dah tentu2 benda2 "nyamuk" camni tidak mematahkan semangat utk berblogging Agi idup, agi ngelaban!

Ia hanyalah pandangan seorang blogger yg tidak lebih memberi peringatan.."kau kena fikir dulu sebelum kau menulis".

NotaKakiFaizal--)Aku seorang blogger boy:-)

14 comments:

NUke_Rude said...

hm, aku suka entry ni.

mcm aku dlu2, pernah gak ade satu ktika nk stop blogging, but thx to my readers yg very supportive. U r 1 of them :)

regards to 'blogging mnjadikan some1 tak matang', aku terpaksa stuju ngan ko lah, it all depends on how do u look at it & it may differ from one to another.

But for me, kalo dia ckp camtu, mngkin dsebabkan penulisannya. Maybe in real life; dia seorg yg matured n professional... but deep inside, he/she wants to xpress the true life of him/herself; which is via blogging.

No harm done. But berhenti blogging dek kerana mnjadikan dia tak matang tu kdg2 mcm bagus gak.

Sebab kalo btul la dia stop, dia mmg tak matang. Dan dia tewas dgn hasil penulisannya sendiri...

:)

s a r a said...

like this post to0..


:)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --)thanks bro:)

semuanya bergantung kepada pembacaan reader kita. semuanya berbeza dari segi interpretation dan edge.

aku suka quoting kau nih:-

"Sebab kalo btul la dia stop, dia mmg tak matang. Dan dia tewas dgn hasil penulisannya sendiri..."

nice:-) thanks agaian;-)

FaizalSulaiman said...

s a r a --)thanks a lot sara:-) trimas juga sbb klik en nuffy saya.hehehe

hans said...

entry nih bagus
kadang2 aku rasa betul juga apa dai cakap
kita tak akan matang
tapi untuk sesetengah orang lah
sebab, ramai orang akan menyokong jer apa yg blogger tu cakap
kita tak tahu kisah sebenarnya
sebagai contoh
blogger si A marah dengan seorang pakcik
dan dia cerita la apa yang pakcik tu buat sampai dia marah
so,kita percayalah bulat2...
tapi hakikatnya si blogger A nh sebenarnya yang bersalah dahulu
apa2pun aku rasa berblog xsalah
cuma jangan terlalu mengikut

FaizalSulaiman said...

hans --)betul aku skong cakap ko bro.
itu dependency individu untuk percaya.sometimes ada antara kita(mungkin jugak aku) yg tak berapa bijaksana dlm capturing audience interest, so terpaksalah menulis benda tidak matang.

p/s--)dlm hal percaya@ tak kan, bergantung pada fiksyen reader kita:-)

mr.syazwan said...

tidur blog, mandi blog, makan blog

semua2 tu boleh

janji tidak keterlaluan

tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi...

baru la FUUUYOOOO

hehehe

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --)encik wan! lama tak dgr citer.hehehe.

perlakuan gigih tu wan. memang FUUUYOOOO lah!

kata kuncinya adalah "jangan keterlaluan". aku setuju!

Jazli Safwan said...

blogging dah jadi trend..
sebab tu lar org tu fikir macam tu..
sebab sekarang budak2 buat blog, pastu terkejar2 dan berlumba sapa yang banyak komen la..nak jadi famous laa..

Kalau manfaatkan blog tu, inshaALLAH, matang!

FaizalSulaiman said...

Jazli Safwan--)"memanfaatkan blog supaya menjadi matang". suka ar idea ko ni bro.

p/s--)thanks a lot for dropping by and write some of ur comment:-)

Primadona69 said...

ermm..
sama ler dgn folloer blog aku yg sorang tu..
pun dah nak tutup blog dia..
dgn lasan yg sama..
tp aku tetap gigih..
menjadi seorg penulis blog yg tegar!!!
;p

FaizalSulaiman said...

Primadona69--)ouh yaka?awat ko tak guna power pukau nenek kebaya kau?hehehehe.tulah, some writer ada talent, tp kdg2 keputusan dia berenti tu a bit disappointed kan?

'AQILAH said...

kebanyaakkan entry aku tak matang, bosan lak tuh..hahaha...aku baru belajar...sedang beajar nak tulis entry berguna..:)

FaizalSulaiman said...

'AQILAH --)aku suka baca entry kau dan entry kau buat aku gelak weh. satu kematangan dalam mencari humor:-)

keep on writing okeh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR