Wednesday, December 16, 2009

KAU TAK MAIN BOLA?


Bola dan lelaki adalah satu perkara yg alami. Lumrah dan sinonim.

Opss, disini aku bercerita tentang bolasepak, not that ball.LOL!. Faizal.., stop membuat imaginasi liar!

Kau tanyalah mana2 lelaki yang cukup sifat, kebanyakan dari mereka cukup menggemari sukan ni. Its a man thing!. Kadang2 bukan lelaki je, perempuan pun minat jugak. Pelik bagi seorang lelaki itu tidak menyukai bola sepak malah lebih malang lagi tak reti main bola sepak. Bagai satu kekurangan, bukan?

Jujurnya, aku tergolong dalam kelompok kurang-reti-plus-tak berminat- itu. Aku bukan je tak passion ngn sukan bola sepak, tapi juga tak pernah amik pusing tentang dunia bolasepak ni. Kalau belek2 suratkhabar tu, ruangan sukan la yg paling aku jarang nak tengok. Kalau kau tanya aku team bola liga inggeris, sumpah aku tak bape tahu.Yang aku tau (ni dulu ya), Man U, sebab ada David Beckham yg skunk ni dah bertukar kelab ke US (kan?) selain Christiano Ronaldo, Ronney, team Liverpool, Arsenal yada..yada..yada (aku suda tak ingat plus bosan)

Dan soalan "Kau tak main ke?", bila tiap kali cikgu PJ (pendidikan jasmani) sekola rendah campak bola kat my classmate kerap kali ditanya kawan2 aku. Demi memastikan aku tanak rasa malu, aku join gak dan selalu amek posisi fullbacks. Ala yg kat depan pintu gawang tu!.

Satu lagi yg aku rasa menyampah time PJ, ialah selalu main bola sepak. Dah takde game lain dah agaknya. Bila waktu nak senam je, bola. Asal bola je, waktu senam. Pergh!. Gila kentang tol! So apa jadah aku wat kat padang? Menari cak lempung ke? hahaha Takla. Aku lari2 je sambil gelecek gitu gini. Pass bola sana sini dan bersorak kalu ada team yg jaringkan goal walaupun team lawan! Gila lalang!!

Sangat naif saya waktu itu ya!

Tapi, bila dah makin besar, aku mula slow2 learning about this game. Takdela advance sangat. Kalau setakat main bodoh2 aku boleh join. Kalau untuk kompetisi (competition, LOL), aku haram takkan masuk walaupun kau tawarkan hadiahnya satu juta ringgit plus berchit chat sehari ngan Maya Karin di rumah beliau. LMAO!

Aku lemah bola sepak tak bermakna aku lemah sukan2 lain jugak. Aku suka bowling. Kalau boleh hari2 nak bowl!.haha. Selain tu aku suka hoki, bola tampar, bola baling dan kriket. Semuanya pakai tangan kan?hahaha..Pretty handy perhaps?

Aku selalu optimis. Tak pandai bola sepak tak semestinya kau gagal sebagai lelaki. Memang akan ada makhluk Tuhan akan pandang sinis. Solusi aku, biarkan. Tuhan menciptakan makhluknya dengan pelbagai kebolehan. Kita ini berbeza sifatnya. Jadi..terima seadanya okay! Always look at a bright side!

NotaKakiFaizal--)Pernah tengok WorldCup Korea-Japan dan sangat mengagumi skill Miroslav Klose.

18 comments:

Primadona69 said...

er...
bukan ker..
ms kelas pj dulu..
kt main netball?
kantol...
hahahhaa

epol said...

yeah,soccer is truly man thing (angguk2)

nway,tak semua yang minat bola pandai men bola kan..actually aku pon kaki bangku je..main petang2 tu boley la..hehe

bola nie cam passion..seronok kalo betol2 layan..tu yang ramai orang (especially girls tak phm)..idop bola!! :p

'AQILAH said...

aku tak minat semua sukan. nasib ku perempuan...hehehe

FaizalSulaiman said...

Primadona69--)hahah siut.kau la main pakai sapu tangan.ish..bola gak tu.nak main cam bola keranjang tiru omputeh.hahaha

FaizalSulaiman said...

epol --)wah bro.aku tau kau memang minat bola kan?hehe..ya truly some girls jadi pelik ngn bf2 diorg yg kaki bola.benda lumrah ar tuh.

FaizalSulaiman said...

'AQILAH --)cuba je apa2 sukan.mesti syokk:-)

Tunjuk Bintang said...

perlu ker sumer tu? pasal sukan dll yang dinyatakan selama ni x pernah pon aq nampak ko main kat skolah dulu. tipu ngeeee...

pasal main bola ko pon faham kan kat sekolah dulu aq camner, cumer sekarang ni aq dah malas nak turun padang walaupon padang kat depan mata jerk.. masa mula2 kejer jer rajin sepak bola bagai, lama2 tengok bola pon boleh tido! ingat lagi md.noh bleh sound badan aq bau ikan, apa lagik si anak ulam raja tu pon sukalah kenakan aq.. memang babeng ar md.noh masa tu. yek..yek.. sukan n aktiviti lasak kat sekolah memang best.. forum n debate pon best... tok janggut camner plak?

mr.syazwan said...

bola x breapa minat...

minat tgk jaa...

tpi badminton, bowling dlm genggaman

hahhaa

FaizalSulaiman said...

Tunjuk Bintang--)sukan dll?u mean bowling sumer tu ke?aiyoh skola kita mana ada sumer tu,lol

hahaha..motif nak ingat badan bau ikan ngn debat.aku tau ko pandai.hahaha

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--)yeah..kita sekapal.hahaha..pretty handy kan?

s a r a said...

ok2..ni ha ckgu pj nak suh men congkak je time pj..
nak x??hehe

FaizalSulaiman said...

s a r a--)yeahhhh..cikgu pj kita dah sampai!!!!cayalah!!

iniCIK yASmin said...

i love footbal.ngeheheh..since skolah dlu..siap tgk pg2 buta..mak bebel wat2 x dgr...well smtms i pelik gak boy x mnt football tp xkisahlahkn.heheh..as long u hepi....bkn suma org suka sama bnda kn..

FaizalSulaiman said...

iniCIK yASmin --)ouh really?hehhe..ya totally agree wif u!

hans said...

owh,aku kecil2 dlu selalu main
masuk skolah menengah sekali dua jer
pastu sampai skrg tak
hahaha

FaizalSulaiman said...

hans--)ada gak tu wakil.hehehe. aku ni haram.hahaha

f said...

i pun tidak ye

the last time was darjah 6

sebelum 'songsang'

*gittew confession

FaizalSulaiman said...

f --)hahahah..no matter what f, kita sentiasa sapot awak okey.love ur writing:-)

confession lagi neh.hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR