Friday, December 25, 2009

KALA HUJAN TURUN, LALU...

Entry sentimental pagi Jumaat.

Jadi bagi mereka yg maukan sentapan emosi, mari sama2 membaca.

Hujan turun sangat lebat pagi semalam. Satu hari suntuk, sambil mata aku layu nak tido melayan.. Alhamdulilah rumah aku kawasan berbukit dan tidak memikirkan soal banjir akan berlaku (..melainkan Kun-Faya-Kun dari Allah).
Lalu aku terfikir...

Bagaimana mereka yg mencari rezeki dengan menoreh getah?. Hujan turun, semestinya tak boleh ke ladang, bukan?

Bagaimana dengan tukang rumah yg memerlukan cahaya matahari utk membancuh simen, mengecat dinding ataupun memasang atap?

Macam mana pulak ngan nelayan yg sentiasa ke laut mencari hasil pendapatan sedangkan hujan turun menyangkakkan pergerakan mereka?..

Camne diorang nak dapat duit?. Musim sekolah pulak tak lama lagi!...Anak-anak nak makan lagi..

Sungguh..aku terusik...

NotaKakiFaizal---)Sesekali berfikir soal susah senang hidup, membuatkan kita menghargai apa yg kita ada berbanding orang lain yg lebih malang nasibnya...

gambar ihsan pakcik google

18 comments:

fikri FAUZI said...

hujan??
perghhh sedap tidur ni. ;D

'AQILAH said...

aku tidur ngan marah malam tadi...bunga api kuat sangat...huuh

FaizalSulaiman said...

fikri FAUZI---)lalala..sejuk fik.serius.hehe

FaizalSulaiman said...

'AQILAH--)bunga api?ada org sambut krismas kot?;-p

avid gunner said...

bagus la lu pikir pasal org lain. ada bakat jadi YB nih...

s a r a said...

sy lak cam tade mood bile ujan...
cam sedey...
rase sunyi je..
uhukk..~
tapi bes gak kalo maen ujan...hihi

FaizalSulaiman said...

avid gunner ---)yeahhh memang pon.. YB (yang boroi)

hahahaha

FaizalSulaiman said...

s a r a --)yihhaaaa,,,kita pong suka main hujan ni.tp masa kecik2 la.hehehe. tulah..simbolik hujan ni ngan kesedihan kan?

mr.syazwan said...

tak tau knp ari ni bgn awl pg..

da la x hujan

klau ujan konpem membuat peta di bantal lagi kot..

haha

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--)panggilan di pagi hari en wan.hehehe.

warhhh peta kay bantal?ada peta apa? kita ada peta afrika. nak tuka??? ngeee

NUke_Rude said...

huhuhu.. best nye hujan..

kat sni panas terik! kul 11 pagi da mcm kul 2 petang.....


:|

cikmemy said...

hujan itu rahmat.
ilmu kepada yang berfikir.

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude---)wah powernyer kat sana!!!. 11 pagi cam 2 petang tu.ngeee.


hujan = lapo = makan = tido

best tak fomula aku?hehehehe

FaizalSulaiman said...

cikmemy---)yeah!! couldn't agree more;)

bEEdLE d' bARd said...

btol gak tu kan? xpenah terpikir..tp hujan tu rahmat..msti ada hikmat sebaliknye... =)

FaizalSulaiman said...

bEEdLE d' bARd---)huhu..btul2:)

iyllienaz said...

betol laa..haih..kesian kan mereka..really grateful ngan ape yg ada now ni..

FaizalSulaiman said...

iyllienaz--)yes..totally agree iyliie:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR