Friday, December 11, 2009

TAKE 5: CONDIMENT TERBEST MELAYU KITA


Take 5 kembali lagi. Kali ni, aku nak bercerita tentang condiment. Asing kah bunyinya bagi kau?

Condiment, seperti yg tercatat dlm kamus Concise Oxford Edisi 11 adalah substance that is used to flavor the food. Contoh yg diberi seperti garam, pickle, etc. Itu secara asasnya. Di negara barat, condiment sesuatu yg sangat penting dalam makanan. Diulang ya..sangat penting. Kalau kau pergi ke outlet2 seperti Pizza Hut, tentu kau pernah jumpa dengan Tobasco, sort of condiments yg diletakkan bersama2 dengan pepper & salt.

Di dalam kultur ( WTH Kultur?-Culture) Melayu kita pon ada & suprisingly lagi advance!. Sume handmade dan adakalanya pembutannya sangatlah merenyahkan. Jom semak 5 condiments & hidangan yg menggunakan condiments terbest yg selalu ada di meja makan orang melayu kita.

5) Cencalok
Main Ingredient- Udang Geragau
Dibotolkan seperti sos dan bewarna agak kemerah-merah jambuan. Ia bukan untuk dibuat cicah jemput2 atau keropok lekor ya. Condiment ini sangat mengancam penggunaanya jika ditambah dalam beberapa makanan lain. Sambal ke, telur dadar ke dan seumpamanya. Awas!, sebab cencalok quite salty dan kalau da bubuh cencalok tu, toksahla gatal2 nak bubuh garam ye. Unless necessary.

4) Sambal Kicap
Main Ingredient- Kicaplah apa lagi.hehe..ngn cili padi+ keturunan bebawang
Kat rumah maupun kat kedai makan ada condiment ini. Cara pembuatan simple dan barang2 yg digunakan tak perlu di masak (bergantung pada org yg menyajikan la. Ada yg suka masak dulu ingredients nye). Blender je..dah siap. Tak payah tungang tunggeng kau nak tumbuk2 guna lesung batu, melainkan nak merasai nikmat sambal kicap yg pure dari lesung itu. The best part is, ia tahan lama.

3) Tempoyak
Main Ingredient- Durian!
Signature item negeri Perak. Sebutlah apa je masakan, mesti dibubuh tempoyak. Kari ngan rendang je tak bubuh benda Allah ni.LOL!. Lagi lama tempoyak tu diperam, lagi syokkkk rasanya!. Tempoyak juga seperti kata slogan roti Gardenia, sungguh enak dimakan begitu saja!!.
Terbayang plak kesedapan Gulai Tempoyak Ikan Patin member aku kat Batu Kurau tuh.hoho. Sampai terbawa2 dlm minpi.

2) Budu
Main Ingredient- Ike(Ikan)
Sedak budu deh!. Kawe make dop berenti. Kalu ado lado burung koho sedak!. hehehe
Nak2 budu cap Ketereh. Fuh seyesh. Layan beb!. Tapi aku akui, ada segelintir kita yg tak makan budu. Maybe tak tahan ngan bau selain alahan. Namun, bagi pemakan berani mati cam aku, kira apa?. Belasah ajer.. Bak kata kawan aku, dulu budu ni masa di awal pembuatannya siap dipijak ngan kaki lagi. Tu yg penambah sedap tuh.hehehehe. Skunk ni mungkin tidak kot. Dah moden.

1)Sambal Belacan
Main Ingredient- Belacan + Cili Padi+keturunan bebawang
Ni sapa tak pena makan, sila angkat kaki?. Aku tau ramai tak makan. Tak ya tipu la.hehe. Tapi diakui sambal belacan memang pelengkap hidangan masyarakat melayu. Mana2 majlis makan2, yg sajiannya etnik melayu, Sambal Belacan memang wajib ada. Tak kiralah ya... yg kental maupun yg cair, ya bapak2 sekalian. Dan condiments ini jugalah sering menjadi pengubat kerinduan students overseas kpd kampung halaman.ahaks!


Sebenarnya, mungkin ada banyak lagi yg aku terlepas pandang. Ini hanyalah senarai pendek sepanjang aku observe makanan melayu kita. Bagi yang tanak makan langsung tu, tak salah kalau kau mencuba. Dan jangan terkejut kalau kau sendiri berkata...

"betol-betol Ho Liao!!!" hahahaha

NotaKakiFaizal--)Sudah cek result exam. Alhamdulilah..

6 comments:

hans said...

hahahah
air asam best
sambal belacan best
aku suka
tempoyak jer tak
budu xpenah rasa

FaizalSulaiman said...

hans --)tempoyak ngan budu mang best.hehehehe.betul2 ho liao!!

NUke_Rude said...

hah! mmg takleh nk nafi la sambal blacan no.1!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --)bro, the true malay.hehehe.bagus2. memang layak no 1:-)

Tunjuk Bintang said...

i like sambal belacan..

FaizalSulaiman said...

Tunjuk Bintang --)panas!hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR