Thursday, December 24, 2009

MOMOK ITU ADA DIBELAKANG KAMU

Cuba kau pandang kebelakang..

Sumpah, aku seram sejuk skunk..!

Masa kecil kita memang pernah dimomokkan dengan cerita seram. To be exact, hantu. Kita memang takut dengan makhluk yang namanya Pontianak, Toyol, Hantu Raya dan macam2 lagi nama"hantu melayu" yg ada dlm komuniti kita.

Dalam Al Quran takde disebutkan hantu, tetapi jin maupun syaitan memang ada disebutkan ngan jelas. Agak sukar nak memahamkan fakta ini sewaktu aku kecil. Lebih2 lagi masa aku masih nakal, riang gembira macam kanak2 ribena...hehehe. Waktu tu, punyalah penat my late mom bising2 sebab suka main sampai nak dekat masuk waktu maghrib.

"Hah, kau main lah!. Kena sorok ngan hantu, padan muka!", kata beliau ngan garangnya sambil aku wat muka selamba derk.

Peliknya, ngan mak kita, kita tak takut pon. Ngan hantu, penakut nauzubillah!!!

Serius!. Waktu tu bila mak sebut je nama "sundel bolong @ malam jumaat keliwon", cepat2 kitaorang adik beradik ikot cakap mak dengan patuh dan senyap tanpa membantah.

Teringat kat adik bongsu aku yg sakit perut nak terberry dua hari lepas. Mati2 tak mau pergi sendri sebab..

"Adik takut!. Ada hantu!"

Peliknya, jam baru pukul 10 pagi. Punyalah marah mak (tiri) aku sebab penakut tak bertempat beliau itu.hahaha

Sebenarnya, ia bermula dari tegahan. Alasan paling mudah nak takutkan kanak2 adalah memberi figura "hantu" dalam kepala otak mereka. Jadi bila minda sudah di set kan "malam2, kawasan sunyi hatta bunyi burung hantu sekalipun akan dianggap ADA HANTU" oleh mereka.

Ya...satu fakta yang tak dapat kita nafikan..

mereka
ada disekitar kita. Malahan, mungkin sedang membaca entry ini bersama kau.

hehehe..

Tapi prinsip aku satu je. Selagi kita tak kacau dia, dia pon takkan kacau kita, InsyaAllah. Kerana dia pon makhluk Tuhan yg hidup berkongsi bersama ngan kita.

NotaKakiFaizal--)Teringat garis panduan Lembaga Penapisan Filem terhadap filem Pontianak Harum Sundal Malam dimana cerita tersebut mesti dibuat berdasarkan mimpi. Direktor filem, Shuhaimi Baba menulis "akan ada genre baru (sekiranya kretiviti disekat); iaitu Seramimpi". hahaha..

Sundel Bolong: Figura hantu Indonesia yg diangkat dari lagenda masyarakat sana dan dijadikan filem. Lakonan berkesan Suzzanna. (sumpah masa kecik2 aku takot tol nengok citer nih).

Malam Jumaat Keliwon: Satu malam-biasa khamis mlm jumaat- dlm kalender Jawa dimana segala hantu2 akan keluar merayap2 dan berjimba-jimba.LOL

20 comments:

avid gunner said...

morning, macha!
bagi aku, makhluk halus ni bukan mcm binatang. ko x buat pape pun bole kena kacau. yg penting, dlm hati kita ada diidi dgn hafazan al-quran sbb bila lgsung xde, tu yg histeria apa jadah suma tu..

FaizalSulaiman said...

avid gunner--)morning, tamby!
ya betol gak tu.tp mostly yg lemah semangat, kebanyakan girls yg bila sorang histeria, berjangkit ngn yg lain2.uhuuuuuu (echo seram)..hehe

Kuwe said...

aku terpk bab antu bila dah start masuk utan.

lampu suluh takle suluh atas.
takut dia senyum comey manis terpikat nanti.

mr.syazwan said...

uhhh x takut punnnn

ahahhaha

=P

'AQILAH said...

cit, kenapa aku bace entri ko time aku sorang2 kat rumah...seram k...

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.waaaaaa x suke ceta antu!
T____T

FaizalSulaiman said...

Kuwe--)wakaka..demo senyum la balik. ghoyak ko dio..

"buleh berkenale?"

hehe

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--)cis..misi nak menakutkan en wan gagal..kita tuka misi lain.hehehe

FaizalSulaiman said...

'AQILAH--)kau tak keseorangan. cuba tengok sebelah kiri kau. ada sapa?

hehehehhe..sangat jahat ye aku:p

FaizalSulaiman said...

intanurulfateha (◡‿◡✿)--)hehehehehehehehhe (puntianak mengilai)

Tunjuk Bintang said...

..'-'..

FaizalSulaiman said...

Tunjuk Bintang--):-)

iyllienaz said...

uh..yg ni xreti nk comment apa..klo tgok cite hantu, mlm2 nk tdo mesti terbayang2..adeyy..

FaizalSulaiman said...

iyllienaz---)hehe..samalah kita, pusing kanan..pusing kiri sumer nampak muka hantu.hoho

sHaH said...

kat malaysia ni payah sket nak buat filem seram kan?
tahyul la..
ape la..
memang mnyekat pemikiran tol!

FaizalSulaiman said...

sHaH ---)memang pon.tu yg wujudnya genre baru "seramimpi" LOL!!

cikmemy said...

aku penah nampak 2 kali.sumpah tamaw nampak lagi..
tp sebenarnye, bile da penah nampak, aku rase aku jadi lebih berani.

FaizalSulaiman said...

cikmemy--)wahh dah nampak.huhu.. aku sumpah tanak nampak.hehehe

NUke_Rude said...

a ah ek!

dlu2 kemain takut ngan hantu... knapa eh?? ngan mak tak takut lak... huhu

huhuhu!!!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)maybe sbb mak kalau marah, muka dia tak menakutkan macam hantu. sbb tu gaknya kita tak takut.

teori aku la.hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR