Saturday, October 02, 2010

DIHARGAI DAN MENGHARGAI


Salam Syawal.

Alhamdulilah...masih diberi kepanjangan usia untuk menulis dan melorek apa yg patut dalam blog kesayangan.

Heh..siapa tak sayang blog.

Banyak dah tulis entry.
Banyak dah tukang komen.
Ramai juga followers.

Terima kasih banyak lah ya.

Aku masih ingat kali pertama blogging.

Follower masa tu (sekadar menyebut beberapa nama) termasuklah Ikmal Homosapiensz (blognya sekarang bertukar menjadi Note From Mr Ix: suka cerita pasal haiwan. Aku suka. Kemudian Aqilah. Dia ni suka kaler kuning, jadi boleh tengok blognya warna kuning. Some more bro Nuke Rude yg mempunyai penulisan yang kadang sinikal dan relax. Dulu, kini, selamanya blog beliau warna gelap. hihihi

Kemudian Anuar Kamaruddin yang perasan penulisan aku menerusi blog online novel 'Oktober 7'. Blog tu dah pun aku tutup sebab takde menda pun nak update. Dulu aku suka baca coretan blogger Wana. Kelakar okay. Kalaula dia terbaca tulisan aku ni, plisss la update Wana. Aku suka doh baca tulisan kau! Seterusnya bro Asy Shari yang selalu bagi award masa mula2 aku blogging. Dulu dia rajin update, tapi skunk dah jarang-jarang. Bizi kut. Lalu adalah beberapa follower yang rajin tinggal, singgah, baca, meninggalkan jejak macam Bro Epol, Frodo Baggins, Mr Wan, Sly Nolan, Amin Saari, Cik Intanurulfateha, Miss Lolly, Cik Yana, Shamimi@Momo, Cik Kedondong, Lady Waleane, Ag Zamry, Haffizuan Wahid, Pn Bard, Mr. Syah, Illienaz dan follower2 baru yang sangat best dan selalu tinggal jejak ke dalam ni macam Pencacai Alim, Eqbalzack, Alep, Eman, ApikPehe, ZakiZafir, W.Hidney,Faz Nandra, Cik Ian, El Zaffril,Shahira Khairuddin, Hanisah Hassan, Nusrah Yahya..ohh banyak betul.

Betul la kata sesetengah orang. Tiada yang mustahil dengan kuasa magika...ehh bukan2

Tanpa korang, blog ni tak ada komennya, Tak ada unique visitornya, tak ada followernya, tak ada readernya.

That's why we made a blog. Sebab nak kongsi cerita. Blog ini seumpama diari. Publish plak di Internet. Jadi seantero dunia (yg faham bahasa Melayu) akan baca corentan aku, malah kau orang pun.

Tapi ada juga pahit maungnya ok!

Dari follower yang seciput cuma, ia berkembang-kembang sampailah pada satu tahap aku give up.

Bukan give up menulis, tapi give up dengan sesetengah followers yang mengamalkan sikap I follow u, u follow me- without exchanging comments. Aku pernah buat pun entry ini: seolah meluah kekecewaan la kunun. Ada pro and cons juga buat entry macam tu, weh.

Dari blogger yang aku tak kenal, mai komen hentam-hentam semua.

Tapi aku cool saja. Nak marah buat apa, kan. Everyone has a right to speak out loud. Kita bukan tinggal dalam gua lagi.

Aku jadikan 'hentaman' itu semupama 'makanan' pahit yang harus ditelan. Adat lah. Tak semua kita tak suka, orang akan menyetujui.

Aku jadikan itu sebagai satu semangat untuk menulis walaupun aku selalu fikir, sampai bilalah aku nak berblogging...
Entry-entry top bulan lepas. Terima kasih kalian. Kalau nak dapat widget ni, korang just klik pada ikon 'click to get FEEDJIT' di kolum belah kanan. Tapi musykilnya dah tak ada plak tu. Dulu masa aku buat ada plak. Atau korang google 'Top Entry widget by Feedjit' . Korek2 je internet neh...

FaizalSulaiman:--)Dunia blog ni best sebenarnya...

Ps:harini bawa students ke bandar bersejarah, Melaka. Will update soon. Sorry kalau komen terbalas lambat, ok!

18 comments:

Faz Nandra said...

^-^ kita akan rasa dihargai kalau orang tu berkunjung ke blog kita dan tinggalkan komentarnya.. kan best tu.. ngehehe =) terima kasih dato!

wahhh.. nama daku pun di situ.. huhu.. terima kasih =p

Seri said...

sepanjang jadi blogger rasa nak delete blog, buat blog baru pun ada

Sly Nolan said...

waa~ ade name aku~ hahah. tq tq :p. biasalah tu, da follow, kene la bace blogpost org tu. hohoho~ patut la tido aku x lena :p

have a nice day :)

Abe Annahl said...

"sampai bilalah nk blogging..."

well, selagi hidup, selagi tula banyak perkara yg boleh dikongsikan.
cuma rajin atau malas aje
or nk privasi hehe

"i follow u, u follow me..."

hahaha isu neh smpi bila pn takkan habis
who cares about follower
tp bg sy jujurnya, sy akan "PAKSA" org2 yg sy kenal utk follow sy
sbb nk share dgn teman2 ttg ape yg sy lalui seharian hehe

yg xkenal..... who cares?
haha
xhirau pn pasal folower
sy suke menulis, merepek kt blog
sbb best bile menulis
rasa feeling aje hehe


love peace, no war (^_~)v

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

dan sampai sekarang 7 oktober tu my feveret! cuba faizal republish balik 7 oktober tu kat blog yang ni. 7 oktober sgt bagus bagi nuar. \m/

apik pehe said...

hehehe..yes..nama apik ader jugak..memamg kalo boleh idop apik ni suke pada blogging..tapi nk wat cmner kan..skang ni tengah belajar lg..xleh nk tumpukn langsung pada blogging..hehehe

anyway..thanks bro

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

rajin rajin update dan berblog aku antara pembaca senyap kamu ni baru pertama kali comment

NUke_Rude said...

salam
wah! terharu sebab nama nukerude itu juga disebut! terima kasih untuk semua. sebab membaca blog saya, dan juga, sebab menghasilkan entry ini.

:)

hah! mestilah blog aku kaler gelap.. barulah org ade feel nk baca entry aku tu! wahah!

FaizalSulaiman said...

Faz Nandra ---)betul tu faz:) kita pun rasa senang hati:)

terima kasih, faz sebab selalu datang sini, ye!

datang2 la lagi:)

FaizalSulaiman said...

Seri---)sayang seri kalau nak delete blog coz nak memulakan yg baru tu agak susah lah.

ps:jgn delete ye.hehehe kita baca je apa yg seri update:)

FaizalSulaiman said...

Sly Nolan--)hehehehe..dulu ko rajin datang..bz ke bro:P takpe, aku baca aje apa yg ko tulis.

anyway, thanks again okay!

FaizalSulaiman said...

Abe Annahl ---)
1st:lupa nak credit nama nahl

2nd: nice talk here, dude:). wah ni jenis paksa rela la ye:P. actually bila kita da start menulis di dunia maya, tulisan kita tu akan dibaca semua.

thanks sebab datang selalu blog ni, nahl:)

FaizalSulaiman said...

Blog Anuar Kamaruddin™ ---)wah nuar:

terharu neh:)))

nak republish balik boleh..tp takut takde yg baca la plak:PP

hehehe

FaizalSulaiman said...

apik pehe---)takpe deh.demo slow2 je.dulu kawe student gak.koho-koho ar:PP

FaizalSulaiman said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o ---)terima kasih banyak2 weh.jap gi nak pi blogwalk kat blog kamu juga:)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)ko kan follower terawal, so mesti aku ingat punya..:))

Pencacai Alim said...

blog glamer wa ckp lu..hakhak..

shamimi said...

Ur welcome. Trskn berblogger dan menulisan karya yg sgt bgs. Satu mas ko akn jd jgk seperti Jk Rowling. InsyaAllah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR