Friday, October 22, 2010

FINAL EXAM ... SEKALI LAGI (TIPS DAN HINT)

Kenangan di Puncak Alam, pemandangan dalam bilik aku.hi hi hi


Salam Jumaat.

Berkat kan harini kalau kita sabar aje. Aku kena sabar dengan gigi yang tak bercabut lagi.

Oh noo

Biar Tuhan je yang tahu sakitnya gigi ini (aicehh)

Kalau bercerita tentang final examnination, tak lengkap rasanya bila students tak minta tips atau hint soalan apa yang keluar kelak. Ada lecturer yang strict dan tak bagi langsung tips ke, hint ke malah chapter mana yang harus diberi penekanan.

Jadi dalam hal ni, jangan salahkan lecturer korang kalau dia tak nak bagi.

Well, ikut dia la dia nak bagi atau tak sebab memang tugas korang nak mencari, membaca dan memahami apa yang diajar.

Berlainan dengan lecturer yang memberi tips @ Hint

Nah...

Disini jangan nak ambil advantage dengan semua tips/hint yang dah dibagi. Fi'il student ni caca marba (err aku dulu macam ni juga..selain observe kawan2):
1) Bila bagi hint, kalau boleh semua student nak tahu. Bagi paha nak betis. Hello???, usaha sendiri la ok.Apa jadahnya belajar kalau everytime nak "suapppp" saja?.
2) Kalau hint tu tak masuk, mulalah nak naik hantu. Jumpa lecturer yang mengajar macam hendak dibunuhnya pulak.LOL. Steady la beb! Sapa suruh kau baca hint saja? Baca THE WHOLE BOOK/THE WHOLE EXERCISE!
3) Jangan memanjakan diri sangat. Asal exam mesti nak tips. Sikit2 sudahlah. Fikirkan 'predetor' di luar sana yang berkelayakan sama dengan korang, keputusan lebih cemerlang dan mempunyai kemahiran kritis kreatif yang awesome!

Di Malaysia, kita masih mengamalkan sistem 'exam oriented' dimana pelajar akan dididik dengan nilai pengukuran peperiksaan sama ada pertengahan atau akhir tahun. Ini kut membuatkan antara korang--aku sekali bengang+tension agaknya. ha ha ha.

Anyway, kalau takde exam, camne nak ukur tahap kefahaman korang? Some more ia dijalankan dalam kondusi 'Close Book Examination'. Heh, jangan terlalu suka dengan 'Open Book Examinatin' sebab soalannya, Masya Allah...susah nak mampus!

Aku pernahla buat Open Book Test ni masa di Uni dulu.
60 MCQ* dalam masa dua jam dan aku hanya betul 20 soalan sahaja!

Jawapan tak ada dalam buku and we need to think what we understand on certain topic asked!
Ha ha ha

Faizal Sulaiman:---)Nak buat jugalah...tapi naya kat student plak. he he he


InsyaAllah, malam ini Write Cup untuk Aksara Keraian genre yang dipertanggungjawabkan untuk aku (Dakwah Islamiah) akan disiarkan. Selamat membaca 'Sesudah Subuh' jam 9 malam ini

*MCQ= Multiple Choice Question

16 comments:

'AQILAH said...

budak shah alam selalu dapat tips yang tepattt dengan soalan..pemerhatian selama 4 sem ni..hahaha

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)yeahhhh..ini betul.aku setuju.selalu tanya budak2 kawan2 shah alam kalau kita duduk kampus cawangan.hihi

Pencacai Alim said...

aku rasa sakit gigi ni sakit kedua selepas mati..hakhakhak

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)sakit ketiga kut lepas mati dan bersalin:)

Paan Ovrtd said...

Tapi FS, ada juga lecturer jenis pilih kasih dan bersikap kenegerian dalam hal2 bagi tips ni. Pada aku tak salah kalau hanya antara dua individu sahaja yang tau. Ni kekadang ada student jenis bangang pegi cakap "mana aku tau? Encik polan bagitau aku sendiri. Dia sms tadi.". Agak2 student lain bengang x? Haha!

Apa pun, aku x berapa kisah dia nak bagi ke tak sebab, sepanjang aku belajar x pernah pulak lagi skill meniru time exam aku diketahui dan diperdebatkan. Solidariti buat Paan!

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd---)OHH apalah lecturer tu amalkan sikap macam tu.haihh..aku tak setuju langsung paan.kalau nak bagi biar adil dan saksama.:)

Jey Yusuff said...

semua org kalau boleh nak hind. tp ada jugak luct jai bg full. hahaha

Lady Waleane said...

haha.. macam aku tau je MCQ tu.. aku pun failed!!! aku ni stok jht sket bab kasi tips. aku kasik berlebih2. lagi byk yang tak masuk dari masuk. rasakan kau dik.. sudahla esaimen kene kasik markah penuh. kurang pun setakan 1,2 markah jek..lagi mau kena suap nak jwb final ezam.

FaizalSulaiman said...

Jey Yusuff ---)yeahh sapa tak suka hint.hehehehehe..leh score kut plus leh kurang sikit membaca.hahaha

FaizalSulaiman said...

Lady Waleane ---)hahaha tau takpe. kita kelam kabut bukak buku.hehehe..betulnya idokk


ps: mesti ko kijam menanda neh

Muhamad Zaki Zafir said...

same la bro..aku pun sakit gigi ni ade lagi 3 btg gigi bongsu nk cabut.aritu dh cabut 1.sakit yg amat smpai demam2 aku haha..

oh aku kt sini lec mmg tak bagi spot sgt, cuma dia bagi jgk la sikit bila ade yg dia tak ajar msk exam.klu tak, biase mmg tak bg.kalau mntk jgk, silap aribulan kene potong mrkh ade la.

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---)Wah banyaknya nak kena cabut.warghhh

wahh strict la sana.bagus2.hihi

twinkle twinkle said...

semoge cpt hlang skit gigi ;D

mR.sYaH said...

xkisah sama ada bg atau x.. tp klu nk bg biar bg kt semua jgn bg kt kaki bodek jer.. heheh.. examkn utk uji keupayaan kita...

FaizalSulaiman said...

twinkle twinkle ---)terima kasih cik bintang!

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH---)kalau faizal, faizal bagi semua student.takde pilih kasih coz memang tak suka bodek2 ni.huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR