Thursday, October 14, 2010

MY GIRL PUNYA PASAL

Salam:)

Bukan 'my girl' yang itu ya.

Ini 'My Girl' cerita bersiri Hit Korea lakonan Lee Dae Hae ngan Lee Dong Wook.

Drama bersiri terbest ni aku tonton walaupun waktunya agak lewat dalam 2007.

Gara-gara cerita ini, kegilaan menonton drama/filem Korea kembali membuak.

Cis!

Masa ni la boleh dilihat kebangkitan ramai hero/heroin Korea baru seperti Joo-In Sung dalam filem gangster 'A Dirty Carnival'. Cerita ni ganas plus sedih jugaklah.


Selain tu blockbuster rom-com '200 Pounds Beauty' juga menarik minat nak menonton.

Kelakarnya dulu, hampir satu hari melayan filem-filem korea neh.ahahahaha

Le Grand Chef: Kisah perlawanan antara chef untuk merebut gelaran 'Grand' dan waisan pisau emas:) Nice sebab aku tahu pasal keunikan kulinari Korea:) Sangat colorful!


The Fox Family:Musical Dark Comedy mengenai family serigala yg menjelma jadik manusia dan membuka 1 sarkas.


I am a Cyborg..But Its Okay: Citer pasal orang gila. Siap ada perang2 bagai.hahaha..Gadis heroin ni percaya yang dia adalah cyborg yg hanya 'mengecas' dirinya utk makan mendapat tenaga


Choikang Romance: Kisah polis dengan wartawan suara sengau.LOOL.Kelakar ok:P

Tak sangka kegilaan tu datang semula, at that time, selepas melupakannya sejak kali terakhir menonton Autumn In My Heart dan Winter Sonata. Tapi as time pass by, dah tak de member nak buat layan benda yang sama, so kegilaan tu dah kurang sikit.

It just like a 'fad'

Tahu 'Fad'?

Fad adalah sesuatu behaviour yang popular dalam sekelip mata--naik mendadak dengan pantas dan turun dengan sangat cepat.

Terms marketing yang aku belajar dulu:)

Walauapapun, industri filem korea pernah digabakkan dengan kehadiran filem super duper budget macam 'The Host' dan 'D-Wars'.


Dua filem ni menunjukkan industri filem sana sangat memandang serius akan kualiti dan padangan pihak luar terhadap mutu filem mereka.

17 comments:

Paan Ovrtd said...

D-Wars? Meh...CGI je pakai Korea punya teknologi. 70% yang lain semua mat saleh. Sebab tu movie tu...sucks,big,time.

Suggested Korean movies : Tae Guk Gi, Memories of Murder, Arang, My Brother, Oldboy.

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---)yeahh the actors:)

tae guk gi belum tengok..tp won best picture at 50th asian film festival di KL . Arang dah tengok..lupa nak list.Oldboy pun best!

oldboy ni trilogy balas dendam kan?

ada flm korea berkait ngan filem neh 'lady vengeance' camtulah.hehehe

bardboo said...

my girl best!

eh digabakkan tu maksudny per?

shahirahkhairudin said...

chet !!
beria je.. SK tgk tajuk My Girl, SK terus klik sambil sengih-sengih..
rupenye citer pasal my girl lain.. woha!!

FaizalSulaiman said...

bardboo---)mesti ko feeling2 korea masa tengok dulu kan?ahahahaha

gabak= besar:)

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin ---)ooo shira...

saja je kan:P

pipvz devil said...

cite korea mng bez..lg2 my girl..2 kali beli 2 kali gak org pnjam xbg blik..adoiii tensen tul..ngat nk bli y bru p skrg bnyk plak cite2 korea y bez2..smpi xtau nk bli y mne satu..huhuhu..bnyk tul pilihan..

FaizalSulaiman said...

pipvz devil ---)yeahh..sekali tengok mau tengok sekali lagi.hehehehe

Mr.Ix said...

wahhh...dulu aku addicted gak tg drama/movie korea/jepun ni...skrg ni xde stock la nk copy ngn kekawan.....

ko tau x nk donload mana drama2 tu smua??? huhu...nk addicted kembali ni....hahah..Offline PM aku la....huhu

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix---)ok2 mal.hihihi

mR.sYaH said...

start study kt u nilah asyik layan drama korea.. mygirl, iris, bof dan seumpamanya.. hahaha...

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH---)Yeahhh faizal dulu masa diploma nengok citer hantu korea sampai bilik digelar 'rumah hanti'hahahaha

tengkorakemas said...

satu lagi bro filem korea, tsunami hundae, besar gak tu :)

memandangkan bro penulis, disarankan tgk filem korea wacky switch, kisah seorang penulis menjadi mafia, lawak gile :D

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---)wahh hehehe terima kasih sebab suggest cerita2 best..mau datang balik kegilaan korea neh.wakakakaka

Muhamad Zaki Zafir said...

aku prnh tgk 1 dokumentari psl filem2 asia.dulu gergasi filem asia ialah taiwan..filem2 action, horror, romance, dll, dgn nama2 besar spt stephen chow, maggie cheung, aaron kwok, edison chen dll..skrg, nmpknye zmn tu dh brkhir..

skrg, korea plk dominan.tp dokumentari tu kata smpi masa nnti korea pn akan down jgk, tp xtau nape.so agk2nye lps ni sape lak yg naik? malaysia maybe? :)

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir ---)ouhh kalau malaysia naik..okay jugak..tunggu la bila yek:)

pipvz devil said...

le grand chef 2 bez x?antre gourmet o le grand chef..y mne bez ek?pnah tgk cite grmet x 2 cite chef gak..kalu de member antu korea mng bez p lg bez kalu 1fmly antu korea..hari2 layan cite korea je..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR