Wednesday, October 20, 2010

GARA-GARA KAU, HANGIN BETUL AKU!

Gambar takde motif.Takde kait mengait pun ngan entry.ha ha ha


Salam:)

Smiley di hujung. Tajuk entry sekadar menggambarkan perasaan marah je sekarang.

Ya aku marah
Moddy
Muka nak ketat.

Sampai mesej2 pun hendak tak hendak aje melayan nya.
Orang call banyak songeh pun aku rasa macam nak campak je cellphone tu kat dinding.

Semua ni gara-gara...


....Gigi Geraham Bongsu!!!

Oh sh*& laaa..

Sakit gigi ni dah dua minggu aku alami. Luckily ini adalah kali ke dua aku alaminya (Luckily??, kejadah apalah aku tulis 'bertuahnya')

Lucky la sebab aku dah boleh tahu precautions apa yg patut aku lakukan.

Tak gitu Cik Timah?

Pertama aku alami gigi geraham bongsu tumbuh horizontal ni pada tahun 2007. Sakitnya..MashaAllah! Sendinya tu berdenyut dari gusi, kemudian ke tulang pipi, kemudian sampai ke otak!

So masa tu, ditambah plak nak dekat final exam, hidup aku bergantung pada Ponstan aka Painkiller.

Appoitment doktor dah buat. Pembedahan kecil (minor surgical) dicadangkan doktor. Aku okay je. Asal gigi jahanam ni leh dicabut dan aku tak merasa sakit lagi.

Pembedahan mengambil masa 20 minit di Pusat Kesihatan UiTM Shah Alam.

Siap berjahit okay gusi aku tu. Horror aku nengok bila benang hitam kuar masuk dari dalam mulut:)

Nah sekarang selepas beberapa tahun, aku alaminya semula.
Rasa sakit yang hanya boleh ditentang dengan PainKiller.

Macam ne terjadinya benda2 gini? Bukan sebab tak gosok gigi tetapi disebabkan pertumbuhan gigi tak sekata. Gigi geraham aka wisdom teeth akan tumbuh dikala usia 15-21 tahun. Ada yang lewat sampai 25 tahun!

Pertumbuhan di ruang atas gigi biasanya tak memberi sebarang masalah.
Tetapi...AWAS kalau tumbuh di kawasan bawah gigi. Selain kedudukan yang agak jauh dengan gigi2 lain, sukar sikit kita nak memberusnya dan secara tak langsung bakteria akan datang membiak.

Bukaan yang kecil ketika pertumbuhan akan menyebabkan gigi geraham menolak gigi hadapan (hadapan dari gigi geraham) dan memecahkan gigi tersebut untuk membuat lubang!

Nah..
Waktu ni sisa makanan yang dikunyah akan tersekat dan terkumpul. Sendi di ruang dagu plak akan rasa sakit. Berdenyut-denyut macam apa ntah!

Aku plan nak cabut. Di klinik swasta. Err mendengar pengalaman cabut di Goverment, membuatkan aku senak perut nak gi cabut di hospital berkenaan.

Aku tanya kos.

Cabut gigi geraham= RM 300-400

Telan liur kejao sebab skunk ni dah masuk tengah dan hujung bulan.
Mana nak ada duit banyak tu. Mana nak cekau? Tunggu jelah sampai awal bulan 11 kang. Warghhhh!!!!

FYI, gigi geraham bongsu memang mahal kos cabutannya. Ini kerana nak cabut tu agak sukar selain kedudukan yang agak jauh dari gigi2 lain.

Walau apa pun, sakit2 nilah membuatkan kita lebih dekat dengan Pencipta. Aku kadang2 baran jugak. Marah jugak..tapi yelah..marah2 pun, boleh bawak aku pergi mana, kan? Tak hilang jugak sakitnya tu..

Istighfar banyak2..

Doa2 manalah tau esok dapat rezeki terpijak, leh aku nyah kan gigi geraham ni dengan cepat.Yihaaa

14 comments:

Paan Ovrtd said...

Apa2 surgery gigi memang mahal la FS...sebab tu doctor gigi loaded. LOL

Terbuat lawak bodoh plak. Anyhow, semoga boleh dapat tahan sakit sampai bulan 11.

Damn...terbuat lawak bodoh lagi...

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---)lawak2 bodoh pun aku gelak jugak paan..gila sakit gigi skunk neh.eheheheh

Parkcheek Mooda said...

awat mahal sgt???

Kuwe said...

kawe tok rajin lagi keno nyakit hal hal main nge gigi ni. abih terik pong cabut gigi jame skoloh mulo.


mitok jauh la. sakit bulih pitis abih.

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Mooda---)entah..mungkin sebab gigi tu agak susah nak cabut kot..

FaizalSulaiman said...

Kuwe ---)doa2 jauhkan we. sakit nak mapuh.huhu

tengkorakemas said...

aku jarang sakit gigi ni, sekali je kot, tapi gusi selalu sakit sebab gosok gigi ganas sgt haha

moga sembuh cepat :D

Mr.Ix said...

pernh skit gigi geraham gak dlu sampai sakit pening2 kepala....pape get well soon...

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---)wohh ganas neh.slow2 gosok weh..kang sakit plak nnt.

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix---)ni bukan takat pening2, tapi dah tahap sakit kepala dah, mal:(huhu

thanks, anyway:)

Faizal@PeJAY said...

sakit gigi usah cerita le

FaizalSulaiman said...

Faizal@PeJAY---)hahaha..ni mesti penah kena neh:)

MiNNie said...

ish!! dah besar pun abang faizal kite ni .. aku dah lama tumbuh graham bongsu .. n what i think during that moment?? damn!! i need more inches!! make me 178cm or 180cm... well it stopped already hahah... nasha aziz still sentap sampai sekarang coz aku still lbh tggi dari dia .. haha.. opsie!! bab2 cabut gigi ni mane2 pun sakit ler.. aku dah penah cabut kat goment .. tapi tak perlulah aku bg tau camne pengalaman itu .. nanti ko takot palk ..haha tapi ok jer .. still stabil mental aku .. haha

FaizalSulaiman said...

MiNNie ---)haha..baru tau aku dah besar ye?

btw, takya la citer.hahaha..buang mase owh:P aku lbih rela cabut kat swasta.hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR