Tuesday, October 19, 2010

NAK EXAM??

Gi pantai..hilangkan stress...hihi

Salam:)

Kejadah sungguh menonton sebuah citer seram malam semalam.

Uh-Ah-Uh-Ah-Uh-Ah (teringat blog Paan Ovrtd) di pertengahan cerita macam dilanda badai asmara. Ceh..

Pastu ada jerit-jerit and someone ( a guy) menjerit...

"Tolong hantu!!!"

Aku sengih terbahak-bahak

Ok dah la faizal. Cukup. Kau pun buat cerita hantu entah apa-apa, main hentam orang punya je ye?

Meh nak cerita tentang persiapan.
Bukan persiapan nak kahwin...ni persiapan nak exam.

Tau kan korang2 semua, especially yg masih bergelar student (juga buat Cik A yang sibuk buat esaimen dia) masa2 ni lah korang sibuk dengan segala hal.

Mana report nak kena hantar.
Lappy plak kena virus.
Notes nak kena potostat dan baca..

Pening kan?

So here some tips. Ini jugak aku gunakan masa zaman2 gonjeng Uni dolu-dolu:
1) Manfaatkan study week dengan secukupnya. Baca nota, buat latihan atau spot tips dengan bersungguh-sungguh. Fikir satu ni je dalam kepala: 'Kalau paper tu susah, biarlah ambik sekali seumur hidup

2) Jaga hubungan baik sesama manusia juga hubungan dengan Allah. Pelihara pandangan mata kita. Hentikan @ tak payah tengok langsung benda2 porno(oppss..matila statement) sebab ianya akan menumpulkan pemikiran kita. Jangan terkejut masa exam--syok2 jawab peksa, tiba-tiba blank tatau nak jawap apa. Pentingnya beristighfar dan selawat banyak-banyak.

3) Jangan panik dan cuba kawal stress. Biasalah exam...sikit2 kita akan rasa tertekan dan tegang. Loose kan sikit pemikiran dan behaviour dan buat sedikit2 aktiviti2 luar macam main bola ke, jalan2 keliling kampus ke atau lepak2 ngan kawan. Aku selalu buat begini selepas habis satu2 paper---konon2 meraikan 'kejayaan' habis satu exam. Tempat syok nak lepak masa di Uni Shah Alam tentulah Kuetiaw Sani selain kedai2 mamak di Jalan Plumbum Seksyen 7 belakang UiTM. hohoho

4) Sebelum masuk dewan, pastikan datang awal. Check semua stationary. Matric Card+slip menduduki exam. Make sure all your notes, toyol+belaan+jin+hantu raya semua dah masuk siap2 dalam beg. Ini penting sebab once you get caught, habis la wehhh.. Gantung sem la jawabnya. Kau cakaplah kau terbawak masuk, sampai mati invigilator takkan percaya. Buat apa nak tiru masa final exam?

5) Lepas exam, jangan menggatal nak cek jawapan. Sikit2 boleh la. Takya la nak compare jawapan ko ngan kawan ko. Bukan betul pun! Kalau boleh terima kenyataan takpelah jugak. Ini boleh2 nak cek. Lepas tu kalau salah, muka tu sememeh macam fail satu semester. Elakkan lah dari memeriksa jawapan, ya!

Sikit perkara yang aku nak kongsikan semasa belajar di Uni dulu. Kuncinya bukan setakat study hard, tetapi study smart+with a bit of hard.
1) Buat mind mapping. Kalau boleh satu chapter, satu mind mapping.
2) Untuk meningkatkan hafalan dan daya ingatan, gunakan sistem akronim dalam teori@maklumat yang kita baca. Macam contoh kita hafal warna-warna pelangi. Seriuously..it helps
3) Discuss dengan kawan2. Jangan kedekut haji bakhil! Tanyakan soalan "Apa yang kau faham tentang bab 3..cuba explain dengan aku" sort of. Ia membantu pemahaman dengan lebih jelas kerana konsep perkongsian ilmu juga sangat dititikberatkan dalam agama Islam:)
4) Buat past year questions kalau boleh beberapa semester yang lepas. Ini untuk menguji ingatan dan pemahaman kita.

Selamat menempuhi peperiksaan!

22 comments:

'AQILAH said...

thanks faizal ! serammmm nak exam

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)sama-sama qilah! selamat ambik exam, k!

good luck :)

MiNNie said...

aku nak + skit..
6)tengok antm n desprate house wife kat lappy...
7)main basketball sambill jerit2 manje..
8)usha2 budak umah sebelah n umah bawah... opsie!!
9) main makeover2 pastu pose2 kat depan camera...

to all selamat berEXAM...selamat mengarut diatas kertas jawapan .. menGARUT boleh menCARUT jangan..hahah

FaizalSulaiman said...

MiNNie---)serina redzuawan kah??

hehehehehe

di sebalik wajahku.. said...

salam
mmg membantu..suke ayat

'Kalau paper tu susah, biarlah ambik sekali seumur hidup

pastu tips yg no.5 tu..

TQ

nina syakina said...

nina suka hfal cara akronim tuhh... besttt

FaizalSulaiman said...

di sebalik wajahku..---)sama2.jom excel dlm exam:)

FaizalSulaiman said...

nina syakina---)hehehe..akronim tu memang sangat membantu.

Paan Ovrtd said...

Hahahaha! Meniru needs skills dan techniques la FS...

p/s : cerita seram apa yang ditonton? menarik x?

shahirahkhairudin said...

tak nak amik exam.. nak MC.. ~lalala

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---)hahaahaha..nak tau citer apa?citer 'rasukan ablasa'.hehehehe

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin---)hahahaha..tak aci!hehehe

Mr.Ix said...

selamat exam cikgu....

iyllienaz said...

teringat zaman belajar untuk final exam dulu..FS bila nk belanja??

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix ---)selamat juga mal..selamat la aku nak menanda karang

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)hehehehe,,nak kek 1 ok?

tengkorakemas said...

hehe time examla aku kuat main game, member lain tgk je..

"awat?jeles?siapa suruh study last minute" kata aku haha

nice tips bro :)

mr.syazwan said...

org sibuk baca buku time study week

wan sibuk siapkan thesis

adoooiiii

faizalllll

;(

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---)waaa jenis budak rajin study awal2.hihi

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---)hehehe..takpe wan..slow2 siapkan thesis ye:)

NUke_Rude said...

wah! exam?

teringat zaman universiti.. huhuhu.

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)yeahhh..dah lama kan ko tinggalkan?hiks:P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR