Friday, October 08, 2010

IKAN KERING? I NO EAT

Sekarang ni semua berpek macam ni..


Salam Syawal.

Ya masih syawal ya.Jadi teruskan tradisi kunjung mengunjung yang dituntut dalam norma masyarakat kita.

Aiceh..intro bunga seh!

Sorry lah kalau tajuk entry canggung berbunyi English tunggang langgang.

Ini percakapan budak berusia sepuluh tahun, kurang lebih sebelas tahun lalu.Ikan kering tu merujuk kepada 'Ikan Masin'

Errr..aku lah tu

Dulu memang aku jarang makan ayam. KFC rumah merah putih tu apatah lagi, kan? Maklumlah makan pakai sekadar sederhana aku adik beradik. Orang 'finger licking good' kat TV, kami adik beradik ni tengok dengan teruja and wondering bila boleh ke sana.

Those memories...Lawak bila besar2 ni kenangkan balik. Fun, though..

Disebabkan jarang makan ayam, menu rumah keluarga hanya disajikan ikan atau pun ikan kering. Maka apabila bapak aku melihat muka anaknya masam mencuka bila disajikan lauk ikan kering, dia pun berceramah tentang kebaikan rezeki dan bagaimana susahnya dia dulu memakan ikan kering bakar cecah air asam--which is sangat sedap bagi aku.

Then ayah aku start bertanya.

Sedap ya?
Cuba kamu makan lauk ni hari2? Bosan tak?

Aku ngan along berpaling sesama sendiri.
Ya tak ya jugak.

Dulu aku agak tak suka makan ikan kering. Tahap benci gila-gila dewa lah! Nak2 abang dan adik aku selalu buat muka 'oh ikan kering..kaulah lauk paling sedap di muka bumi Allah ni'--berbanding aku yang langsung tak pandai nak berlakon lauk sedap, blink-blink mata wat muka comel.

LOOOOL

So aku straight to the point. Memang selalunya aku straight to the point bila bercakap.

"Oh ikan kering ke?..I no eat lah"

Macam haram je statement aku tu, before my father ketawa terbahak-bahak. Sebab aku dah start feeling2 omputeh walaupun grammar terabur lingkup, but ayah tetap tersenyum tak marah langsung.

As the time pass by, menu keluarga berubah. Dari lauk ikan kering, sudah mula jamah ayam dan bila muak dengan ayam, memori ikan kering menerjah masuk macam gol ke dalam gawang hasil sepakan Miroslav Klose masa kalahkan England dulu. lalalalalala. Ikan kering kapak+sambal tumis+sayur labu..oh my!!!

Ikan kering selalunya dilumur dengan garam dan cuka sebelum dikeringkan dalam cuaca terik lepas tanpa lindungan. Teknik penggaraman ini merupakan teknik paling tertua dalam dunia dan selalu digunakan dalam masyarakat kuno zaman dahulu kala untuk memelihara tekstur makanan.

Sekarang ni bukan ikan je dikeringkan, sotong, Udang..oh banyak lagilah. Malahan daging kering pun dah jadi tren skunk ni.

Cumanya berhati-hatilah sebab hidangan ikan kering ni menyumbang peratusan hypertension yang agak tinggi. Makan tu beragak ya, nak-nak zaman sekarang ni yang canggih dan semua food preservation dah semakin upgrade!

Berhati2 bila makan, ya!

FaizalSulaiman:---)Farcir episode 55 kembali on track. 5 episode je lagi nak habiskan season 2! Oh Ya, selamat maju jaya kumpualn Aksara utk slot Write Cup malam neh!!!

24 comments:

Sly Nolan said...

ikan kering + pulut~ nyam2. hahaha

Seri said...

dah lama tak baca Farcir

Nazz@Purple said...

nazz suka ikan kering sepat..sedappp

cik kedondong said...

aku rasa ikan kering ngan ikan masin lain la pejal..
ikan kering slalu kering tp kdg2 masin.
tapi kalo ikan masin ada je yg x kering sangat..dia lembab2 sket

iyllienaz said...

xmakan ikan kering lagi sejak di kulim..

FaizalSulaiman said...

Sly Nolan ---)haaa yg makan dengan pulut tu aku tak pernah rasa.sedap ke weh?ikan kering jenis apa yang diguna?

FaizalSulaiman said...

Seri---)eheheheh..takpe seri.dah nak habis dah pun:)

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ---)makan ngan nasi goreng,yummy!!!

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---)yela kut.hehe..tapi masa kecil, ikan kering aku ni merujuk kepada ikan masin

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)takpe illie, cari kat kulim mesti banyak..

Paan Ovrtd said...

Tak makan ikan kering? Tak true ah! Haha!

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---)hahahaha dulu..skunk ni main balun je:P

siti azizah Sang Pencinta said...

pejal... sedapnya ikan kering, masa muda dan zaman susah dulu mak akak selalu goreng dan makan ngan sambal tumis satu periuk tambah plak ngan sayur labu masak lemak...ermmm yum yum

Mr.Ix said...

aku suka ikan pekasam lagi dari ikan kering....huhu

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta---)HAAA tau takpe kak! best best!

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix---)ikan pekasam sedap owhh

Nurcita2 said...

sala singgah..lama tak menjenguk ke rumah ni... =)

bz skit kebelakangan ni...

Faizal, serius...baca entry ni, perut jadi lapar..dan nyanyi2 minta mkn.....

blik nk goreng ikan belanak masinlah..hehehe

Parkcheek Chun Li said...

lapar....

FaizalSulaiman said...

Nurcita2---)lapar jugak ni nak pi makan!hehehehe

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li ---)sila makan!hehe

bk 1!

Pencacai Alim said...

ikan kering masyuk pe..hehehe

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)dulu aku jaki lah.hihihi.

skunk ni tidak lagi.yaaaaa

Faz Nandra said...

wahhh.. sakan ikan kering ea?? hahah.. i no eat lah.. chett~ sedap tu =p

Kuwe said...

ikan pekasam sedak boh. ikan kering cicoh budu make nasi panas panas. hok aloh sedaknya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR