Salam Syawal.
Ya masih syawal ya.Jadi teruskan tradisi kunjung mengunjung yang dituntut dalam norma masyarakat kita.
Aiceh..intro bunga seh!
Sorry lah kalau tajuk entry canggung berbunyi English tunggang langgang.
Ini percakapan budak berusia sepuluh tahun, kurang lebih sebelas tahun lalu.Ikan kering tu merujuk kepada 'Ikan Masin'
Errr..aku lah tu
Dulu memang aku jarang makan ayam. KFC rumah merah putih tu apatah lagi, kan? Maklumlah makan pakai sekadar sederhana aku adik beradik. Orang 'finger licking good' kat TV, kami adik beradik ni tengok dengan teruja and wondering bila boleh ke sana.
Those memories...Lawak bila besar2 ni kenangkan balik. Fun, though..
Disebabkan jarang makan ayam, menu rumah keluarga hanya disajikan ikan atau pun ikan kering. Maka apabila bapak aku melihat muka anaknya masam mencuka bila disajikan lauk ikan kering, dia pun berceramah tentang kebaikan rezeki dan bagaimana susahnya dia dulu memakan ikan kering bakar cecah air asam--which is sangat sedap bagi aku.
Then ayah aku start bertanya.
Sedap ya?
Cuba kamu makan lauk ni hari2? Bosan tak?
Aku ngan along berpaling sesama sendiri.
Ya tak ya jugak.
Dulu aku agak tak suka makan ikan kering. Tahap benci gila-gila dewa lah! Nak2 abang dan adik aku selalu buat muka 'oh ikan kering..kaulah lauk paling sedap di muka bumi Allah ni'--berbanding aku yang langsung tak pandai nak berlakon lauk sedap, blink-blink mata wat muka comel.
LOOOOL
So aku straight to the point. Memang selalunya aku straight to the point bila bercakap.
"Oh ikan kering ke?..I no eat lah"
Tweet
Macam haram je statement aku tu, before my father ketawa terbahak-bahak. Sebab aku dah start feeling2 omputeh walaupun grammar terabur lingkup, but ayah tetap tersenyum tak marah langsung.
As the time pass by, menu keluarga berubah. Dari lauk ikan kering, sudah mula jamah ayam dan bila muak dengan ayam, memori ikan kering menerjah masuk macam gol ke dalam gawang hasil sepakan Miroslav Klose masa kalahkan England dulu. lalalalalala. Ikan kering kapak+sambal tumis+sayur labu..oh my!!!
Ikan kering selalunya dilumur dengan garam dan cuka sebelum dikeringkan dalam cuaca terik lepas tanpa lindungan. Teknik penggaraman ini merupakan teknik paling tertua dalam dunia dan selalu digunakan dalam masyarakat kuno zaman dahulu kala untuk memelihara tekstur makanan.
Sekarang ni bukan ikan je dikeringkan, sotong, Udang..oh banyak lagilah. Malahan daging kering pun dah jadi tren skunk ni.
Cumanya berhati-hatilah sebab hidangan ikan kering ni menyumbang peratusan hypertension yang agak tinggi. Makan tu beragak ya, nak-nak zaman sekarang ni yang canggih dan semua food preservation dah semakin upgrade!
Berhati2 bila makan, ya!
FaizalSulaiman:---)Farcir episode 55 kembali on track. 5 episode je lagi nak habiskan season 2! Oh Ya, selamat maju jaya kumpualn Aksara utk slot Write Cup malam neh!!!
As the time pass by, menu keluarga berubah. Dari lauk ikan kering, sudah mula jamah ayam dan bila muak dengan ayam, memori ikan kering menerjah masuk macam gol ke dalam gawang hasil sepakan Miroslav Klose masa kalahkan England dulu. lalalalalala. Ikan kering kapak+sambal tumis+sayur labu..oh my!!!
Ikan kering selalunya dilumur dengan garam dan cuka sebelum dikeringkan dalam cuaca terik lepas tanpa lindungan. Teknik penggaraman ini merupakan teknik paling tertua dalam dunia dan selalu digunakan dalam masyarakat kuno zaman dahulu kala untuk memelihara tekstur makanan.
Sekarang ni bukan ikan je dikeringkan, sotong, Udang..oh banyak lagilah. Malahan daging kering pun dah jadi tren skunk ni.
Cumanya berhati-hatilah sebab hidangan ikan kering ni menyumbang peratusan hypertension yang agak tinggi. Makan tu beragak ya, nak-nak zaman sekarang ni yang canggih dan semua food preservation dah semakin upgrade!
Berhati2 bila makan, ya!
FaizalSulaiman:---)Farcir episode 55 kembali on track. 5 episode je lagi nak habiskan season 2! Oh Ya, selamat maju jaya kumpualn Aksara utk slot Write Cup malam neh!!!
24 comments:
ikan kering + pulut~ nyam2. hahaha
dah lama tak baca Farcir
nazz suka ikan kering sepat..sedappp
aku rasa ikan kering ngan ikan masin lain la pejal..
ikan kering slalu kering tp kdg2 masin.
tapi kalo ikan masin ada je yg x kering sangat..dia lembab2 sket
xmakan ikan kering lagi sejak di kulim..
Sly Nolan ---)haaa yg makan dengan pulut tu aku tak pernah rasa.sedap ke weh?ikan kering jenis apa yang diguna?
Seri---)eheheheh..takpe seri.dah nak habis dah pun:)
Nazz@Purple ---)makan ngan nasi goreng,yummy!!!
cik kedondong ---)yela kut.hehe..tapi masa kecil, ikan kering aku ni merujuk kepada ikan masin
iyllienaz ---)takpe illie, cari kat kulim mesti banyak..
Tak makan ikan kering? Tak true ah! Haha!
Paan Ovrtd ---)hahahaha dulu..skunk ni main balun je:P
pejal... sedapnya ikan kering, masa muda dan zaman susah dulu mak akak selalu goreng dan makan ngan sambal tumis satu periuk tambah plak ngan sayur labu masak lemak...ermmm yum yum
aku suka ikan pekasam lagi dari ikan kering....huhu
siti azizah Sang Pencinta---)HAAA tau takpe kak! best best!
Mr.Ix---)ikan pekasam sedap owhh
sala singgah..lama tak menjenguk ke rumah ni... =)
bz skit kebelakangan ni...
Faizal, serius...baca entry ni, perut jadi lapar..dan nyanyi2 minta mkn.....
blik nk goreng ikan belanak masinlah..hehehe
lapar....
Nurcita2---)lapar jugak ni nak pi makan!hehehehe
Parkcheek Chun Li ---)sila makan!hehe
bk 1!
ikan kering masyuk pe..hehehe
Pencacai Alim ---)dulu aku jaki lah.hihihi.
skunk ni tidak lagi.yaaaaa
wahhh.. sakan ikan kering ea?? hahah.. i no eat lah.. chett~ sedap tu =p
ikan pekasam sedak boh. ikan kering cicoh budu make nasi panas panas. hok aloh sedaknya.
Post a Comment